HMS "Granado"
- Siberian
Re: HMS "Granado"
Trochę mimochodem powstał kabestan. Części składowe; wrzeciono z jednego kawałka drewna:
Kwadratowe otwory we wrzecionie wyciąłem takim oto narzędziem, wykonanym ze starego brzeszczotu od wyrzynarki: Moim zdaniem, wypolerowana grusza już teraz ma właściwy kolor: Dojdą jeszcze okucia i nieco gwoździ.Pozdrawiam, Wojtek.
- Siberian
Przybyło całkiem sporo drobnych detali; pachoły, knagi, bloki itp.:
Są też nieco większe szczegóły wyposażenia pokładowego; tu obudowa górnej części steru: Pachoły przymasztowe i zrębnica wraz z pokrywami: Zamontowany kabestan, brakuje jeszcze dzwonu: Kosz dziobowy. Nie jestem do końca zadowolony, ale nawet takie wykonanie kosztowało sporo pracy: Kadłub po olejowaniu nabrał innego wyrazu:Pozdrawiam, Wojtek.
- Siberian
Wyposażenia pokładowego ciąg dalszy.
Pompa pokładowa, jedna z czterech: Konstrukcja stanowisk moździeży. Te elementy są wklejone na stałe: A te są demontowane: A to zakryte stanowisko, a także belka (kotwiczna?) i trapy:
Pompa pokładowa, jedna z czterech: Konstrukcja stanowisk moździeży. Te elementy są wklejone na stałe: A te są demontowane: A to zakryte stanowisko, a także belka (kotwiczna?) i trapy:
Pozdrawiam, Wojtek.
- Voyteque
- Bartek_W
Cześć
Ja wiem, że kusi, aby porzucić tą część i lecieć dalej, ale błagam - powiedz, że to nie jest jeszcze ostateczne malowanie
No chyba że planujesz jeszcze złamany maszt, zerwany takielunek, dioramę przedstawiającą okręt po nieudanej bitwie i majtka wiszącego z wiadrem farby pod dziobnicą? Ale chyba jeszcze o tym nie wspominałeś...
Świetny model.
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
Ja wiem, że kusi, aby porzucić tą część i lecieć dalej, ale błagam - powiedz, że to nie jest jeszcze ostateczne malowanie

No chyba że planujesz jeszcze złamany maszt, zerwany takielunek, dioramę przedstawiającą okręt po nieudanej bitwie i majtka wiszącego z wiadrem farby pod dziobnicą? Ale chyba jeszcze o tym nie wspominałeś...

Świetny model.
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
- Siberian
Bartek, oczywiście nie jest to ostateczne malowanie, już to trochę poprawiłem. Ale problem nie jest z samym malowaniem, a z precyzyjnym wykonaniem wgłębień w tych powykręcanych elementach. W tym momencie rozważam dwa rozwiązania: zaszpachlować wgłębienia jakąś masą i w niej spróbować wyżłobić nowe bruzdy, albo zerwać całość i zacząć od początku, tyle, że na to ostatnie rozwiązanie nie mam dobrego pomysłu. Bo nowe, aby było lepsze, musiałoby być wykonane w inny sposób.
Pozdrawiam, Wojtek.
- PiotrekM
Siberian, stanowczo zdecyduj sie na drugie rozwiazanie. Szkoda by bylo zeby taki ladny model mial taki, no powiedzmy sobie suboptymalny kosz. Sprobuj te rowki wykonac przy pomocy profilu wycietego w starym brzeszczocie pilki do metalu (podobnie jak te listwy dekoracyjne na burtach), ja to tak robilem i po kilku probach dobrze wychodzilo. Uzyj do tego celu twardszego drewna, np grusze.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
- Siberian
Witam po nieco dłuższej przerwie.
Prace w modelarni wyraźnie zwolniły tempa, tym nie mniej nie stanęły zupełnie.
Przeglądając relacje na Kodze, zauważyłem, że niektórzy koledzy mają problem z wytoczeniem drobnych detali. Chodzi głównie o nagle. Ja wykonuję takie detale z pomocą dwóch mini wiertarek; do jednej z nich (stacjonarnej) mocuję kawałek drewna, a do drugiej (trzymanej w ręce) tarczę ścierną. Wykonany w ten sposób element poleruję drobnym papierem ściernym: Przy odrobinie wprawy można zachować powtarzalność, posługując się najdoskonalszym przyrządem pomiarowym - okiem.
Posłużyłem się zdjęciami wykonanych w ten sposób tralek, ale zapewniam, że nagle też można tak wykonać. Polecam drewno jabłoni, które jest dość twarde, a jednocześnie elastyczne. Niewielkimi przypaleniami powierzchni się nie przejmuję, bo po bejcowaniu, nie będą widoczne: Jednak głównym moim zajęciem od kilkunastu dni są rzeźby. Masa "Green Stuff": Kupiłem onegdaj takie oto narzędzia dla plastyków. Okazały się przydatne: Jak na moje skromne umiejętności rzeźbiarskie, efekt mnie zadowala.
Prace w modelarni wyraźnie zwolniły tempa, tym nie mniej nie stanęły zupełnie.
Przeglądając relacje na Kodze, zauważyłem, że niektórzy koledzy mają problem z wytoczeniem drobnych detali. Chodzi głównie o nagle. Ja wykonuję takie detale z pomocą dwóch mini wiertarek; do jednej z nich (stacjonarnej) mocuję kawałek drewna, a do drugiej (trzymanej w ręce) tarczę ścierną. Wykonany w ten sposób element poleruję drobnym papierem ściernym: Przy odrobinie wprawy można zachować powtarzalność, posługując się najdoskonalszym przyrządem pomiarowym - okiem.

Ostatnio zmieniony 22 kwie 2016, 21:19 przez Siberian, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Wojtek.
- daro68
Witam patent z wykorzystaniem mini wiertarki pierwsza klasa tylko z miesiąc wcześniej ja ćwiczyłem na tokarce obrabiane iglakami nic nie dało w najcieńszych miejscach zrywało. Udało mi się wytoczyć po 1 sztuce mosiężne ale z wykorzystaniem lupy.
Pozdrawiam.
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
"Przeglądając relacje na Kodze, zauważyłem, że niektórzy koledzy mają problem z wytoczeniem drobnych detali. Chodzi głównie o nagle."
Ja je strugałem z patyczków od szaszłyków.
Pokazałem z detalami jak się to robi.
Jakieś tam info załączyłem....
Wystrugałem, potem toczyłem je, na wcześniej pokazanej tokarce i
szlifierce z wentylatora od serwera.....
Proszę o pokazanie od podstaw różnych technk Kolegom,
Którzy to potem wykorzystają.
Przecież nie chodzi o to,
"Zobaczcie, kto zrobi tak jak ja?."
To Forum powoli umiera.
Mało się robi w dziedzinie pomocy Kolegom zaczynającym.
Ja je strugałem z patyczków od szaszłyków.
Pokazałem z detalami jak się to robi.
Jakieś tam info załączyłem....
Wystrugałem, potem toczyłem je, na wcześniej pokazanej tokarce i
szlifierce z wentylatora od serwera.....
Proszę o pokazanie od podstaw różnych technk Kolegom,
Którzy to potem wykorzystają.
Przecież nie chodzi o to,
"Zobaczcie, kto zrobi tak jak ja?."
To Forum powoli umiera.
Mało się robi w dziedzinie pomocy Kolegom zaczynającym.