Fischerkahn auf dem Kurischen Haff

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
ataman

Odp:Fischerkahn auf dem Kurischen Haff

Post autor: ataman »

No.. rzeczywiście precyzyjnie szekielki wykonane.. Ale dla mnie czarną magią jest to jakies lutowanie.. jak tu widzę, chyba bez użycia cyny??
A poza tym..przyznaje się, do tych 3-4 szekli nie chciałoby mi sie takiego urządzenia do wyginania robić..;)

Dzis skonćzyłem już chyba metaloplastykę, ostatnie były elementy topu masztu, okucie, odciągi want i sztagu, eski łaczące łańcuch wanty na burcie, i inne duperele...

teraz czas pomyśleć o szyciu żagli... znaczy o namówieniu żony do ich uszycia... ;)

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

No! .. powoli zaczyna to "za czyms wyglądać".......

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

No istotnie zaczyna to już fajnie wyglądać, ale czy nie możesz zrobić fotek z innym tłem ?
Ja dostaję pomieszania z poplątaniem patrząc na te dwa modele. A już nie wspomnę , ze parę ujęć szczegółów by sie przydało
Obserwując tą relację od początku doszedłem do wniosku , że ta łódka może być doskonałym modelem dla wszystkich którzy zrobili dżonkę.
Model już trudniejszy i więcej wymagający, ale jak powiadają starożytni górale" Nie od razu Kraków zbudowano"
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
ataman

Mireczku, oczywiście masz rację, ale ta fotka miała tylko pokazać, że jednak coś się w stoczni dzieje...

Dziś zgodnie z obietnicą (wcześniejszą) pokaże troszkę masztu.. no i na życzenie ostatnie.. trochę zbliżeń okuć już na swoim miejscu.

Odnośnie masztów, to tu zainspirowany zostałem pewną fotką otrzymaną od Pawła AEG, na której widać zbliżenie masztu rekonstrukcji 1:1 takiej fiszkany, i widać, że jest to ledwo co okorowany pień drzewa..

Więc poszukałem trochę w plenerze.. i wybrałem parę kawałków wierzby i dzikiej róży.. okorowałem i poddałem procesowi intensywnego suszenia.. Ostatecznie fokmaszt i gafel jest z wierzby, grotmaszt z dzikiej róży. Na gafel wybrałem już naturalnie wygięty fragment gałęzi, dodatkowo go trochę musiałem podparować i dogiąć do odpowiedniego kształtu. Doginanie zrobiłem tym razem w ścisku do klejenia ramek, to takie ustrojstwo z dwoma śrubami ściskającymi ustawionymi do siebie pod kątem prostym.

Zależało mi na tym, aby było widać, że to właśnie maszty z okorowanego pnia drzewa.. ale jak je potraktowałem miałkim glaspapierem, to nieco straciły tego swego uroku.. Mimo to zachowały sie gdzieniegdzie ślady po bocznych konarach, co mnie cieszy..

A co do koloru: Z pewnym bardzo doświadczonym kolegą modelarzem z tego forum doszliśmy do wniosku, że taki maszt mógł być zapewne ze świerku, a tenże kolega podpowiedział, że świerk dostaje mniej więcej taki kolor... a ten kolega to się na tym zna.. więc jak sie komuś nie podoba, to niech ... bo on czasem nerwowy jest..
;)
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Jak już postawiłem maszt, to należało go wzmocnić....
Tu się dużo rozpisywał nie będę, na fotkach widać, jakie rozwiązania konstrukcyjne należało tu zastosować.. Wszystko wg rysunków i zdjęć ww książce wymienionej w pierwszym poście relacji..
Jedna uwaga, szekla mocująca gafel z bloczkiem jest narazie prowizorycznie założona, bo zamierzam jeszcze odłączyć gafel, do przyszycia żagla..
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Na koniec dzisiejszej relacji jeszcze kilka fotek związanych z detalami mocowania masztu, czy innymi drzewcopodobnymi szczegółami
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

mirek napisał:
Teraz sam z perspektywy czasu , powiedz nam czy nie jest to pewnego rodzaju wprawka przed bardziej skomplikowanym modelem ?

Oczywiście Mirku! jest to doskonała i zarazem wieloaspektowa wprawka.

Po pierwsze, znacznie łatwiej odwzorować na niecałych 40 cm 10 metrów rzeczywistości, niż np na tychże ok 40 cm 23 metry Złotej Łani, czy nawet na ok 60 cm 30 iles metrów Granado. A jak zdobędziemy jakieś tam doświadczenie przy robieniu 15 mm zawiasów, to potem łatwiej nam będzie się zabrac za 10 mm zawiasy.. itp. Łatwiej kombinowć z imitacją uszczelnienia pokładu, gdy mamy listwy 8 mm niż gdy mamy 4 mm, ale jak nam wyjdzie z 8 milimetrowymi, to potem juz łatwiej i odważniej będziemy robic pokład z 4 mm listewek.. jest tu wyginanie listewek w różnych płaszczyznach.. jest proste olinowanie, ale z pewnymi bajerami..
A co dla mnie było chyba najważniejszym doświadczeniem, to to, że ten modelik wymaga myślenia przy budowie, wymusza niejako tworzenie go w głowie, To nie jest składanie puzzli z zestawu, czy robienie modelu zgodnie z instrukcją i planami...

Jak pisałem na wstępie, plany powstały na podstawie rysunków i fotografii z ksiązki.. Nie powstały z tego plany ze 100% dokładnością, (mimo, że sie starałem..;) ), każdy etap budowy był poprostu dalszym ciągiem tworzenia planu, wszystkie elementy przed wykonaniem dodatkowo dopasowywałem.. korygowałem plany w trakcie budowy.. np okazało się , że szerokość pokładu de facto jest w rzeczywistości większa o jakies 3-4 mm , niż w pierwotnie stworzonych planach, zakład ostatniej listwy ('relingowej") to niekoniecznie musi być 2 mm, ale tyle, aby jej górna krawędź była na równi z końcem wręg.. itd, itp..

Tak, że polecam ten model każdemu, kto chciałby poćwiczyć, zdobyć doświadczenie, sprawdzić się w całkowicie prawie samodzielnym działaniu.. Napewno zabawa przy takiej kurenkahn wszechstronnie zaprocentuje na drodze do prawdziwego modelarstwa szkutniczego, zdobyta tu wiedza i praktyka zaprocentuje napewno przy budowie bardziej skomplikowanych jednostek..

I na koniec, jeszcze jeden plus dla początkujących.. ten model da się zrobić spokojnie w 4 miesiące, pracując normalnie na etacie, pomagając żonie w domowych pracach i towarzysząc jej w największej kobiecej przyjemności, czyli oglądactwie marketowym..;) :lol: .. czyli budując to dla przyjemności, a nie na Wyscig Pokoju.... A stosunkowo szybki efekt dla początkującego jest ważny... cierpliwości też trzeba się nauczyć..:P
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Ostatnimi czasy bawiłem się z kurenwimplem.... skomplikowane toto maleństwo..
Ale wziąłem se laubzege i powycinałem conieco.. ;)

Coby pokazać , że nie jest toto zbyt wielkie, przystawiłem swoją łape na zdjęciu..;)

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Dziś nastąpiło próbne wciąganie żagli, próbne dozbrojenie... gdzieniegdzie już kropelka kleju się polała.. ale conieco można jeszcze zdjąć.. Muszę sie przespać z tym widokiem... jutro okaże się, czy mi tak pasi, czy jakaś popraweczka może...
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

stefan napisał:
mnie tu czegoś brakuje...
Może b y tak jaką sieć postawić...;)

O to Ci Stefanku chodziło?? ;) :P

Obrazek
Obrazek

Przyznaję, że trochę się pospieszyłeś z tą siecią.... miała być elementem kończącym prace nad tą kurenkaną.. Wyplotłem ją w Wielkanoc, kiedy to Szanowna Małżonka zakazała wszelkiego cięcia i raszplowania i ślifowania..... a mnie łapy do roboty świerzbiały... czekała na obszycie i dodanie korków... No, ale jak Ty z tym wyskoczyłeś, to prowizorycznie dołożyłem linkę z korkami.. i pokazuje...
Pozdrawiam
Zablokowany