Jesienią ubiegłego roku wpadła mi w ręce ksiązka o łodziach rybackich z Zalewu Kurońskiego: Werner Jaeger, "Fischerkahne auf dem Kurischen Haff". Książka ta opisuje łodzie rybackie pływające po Zalewie Kurońskim gdzies od lat 60-tych XIX wieku do drugiej wojny światowej. Jest bogato ilustrowana zdjęciami oraz rysunkami konstrukcyjnymi oraz poglądowymi. Były to łodzie praktycznie płaskodenne o dnie lekko wypukłym do środka łodzi, z ostrym dziobem i rufą, z zabudowanymi schowkami na dziobie i rufie, z pokładem lub bez, z jednym bocznym mieczem. Były to jednostki dwumasztowe, przy czym fokmaszt był zdecydowanie mniejszy, wręcz malutki, w porównaniu z grotmasztem.Ożaglowanie stanowiły żagle rozprzowe na fokmaszcie i rozprzowe lub gaflowe na grotmaszcie, oraz fok różnego kształtu rozpinany na grotmaszcie. Łodzie te rózniły się długością (od 32 do 36 stóp), brakiem lub posiadaniem pokładu różną ilością i rozmieszczeniem wręg oraz kształtem dziobnicy ( mniej lub bardziej podniesiona, mniej lub bardsziej zaokrąglona) ponadto rózniły się drobnymi drugo i trzeciorzędnymi szczegółami konstrukcyjnymi.
Zasadnicza idea konstrukcji była jedna dla wszystkich typów tych łodzi.
Na podstawie ilustracji w w/w książce sporządziłem plany jednostki typu A3 o dlugości 32 stóp w skali 1:25. Jednostki takie były charakterystyczne dla okresu ok 1880-1900. Ponadto z ksiązki skopiowałem rysunki i zdjecia szczegółów konstrukcyjnych niezbędnych do zbudowania modelu. Niektórzy koledzy widzieli te plany podczas targów modelarskich w Poznaniu jesienią ub. roku.
Dla lepszego zobrazowania tego co napisałem załączam kilka ilustracji z w/w ksiązki Wernera Jaegera: