Papegojan 1:48
- Witek...
- Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Papegojan 1:48
Nagle wytoczyłem znaną i niedawno przypomnianą metodą. Trochę udoskonaliłem sobie technologię i wzornik zamocowałem w imadle stołu krzyżowego. Kołkownice i pachołki zamocowane do burt. Papuga wraz z nadejściem wiosny zmieniła opierzenie na ciemniejsze 

- Witek...
Pierwsze próby z ozdobami. Kształt wyprofilowany z grubsza w plastelinie i następnie odlany z żywicy i później doszlifowanie pilniczkami. Na koniec złotol i nieco patyny. Jak na moje marne zdolności rzeźbiarskie to nawet jestem zadowolony.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2020, 12:29 przez Witek..., łącznie zmieniany 1 raz.
- Mirek77
Wyszło świetnie. Nie doceniasz sie 

- Witek...
Zaabsorbowało mnie zdobienie. Tym razem papuga i ornamenty wykonane z modeliny.
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Pięknie.
Szkoda, że nie pokazujesz krok po kroku jak robisz płaskorzeźby, nadajesz kształt itp. Wypalasz stopniowo?
Szkoda, że nie pokazujesz krok po kroku jak robisz płaskorzeźby, nadajesz kształt itp. Wypalasz stopniowo?
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Witek...
Jeszcze sporo detali zostało do zrobienia, to się zbiorę i pstryknę kilka fotek z tej dłubaniny. Do tej pory to wyglądało zwykle tak, że to co ulepiłem z powrotem wracało do postaci kulki modeliny
i tak po kilkanaście razy. Przynajmniej odzyskiwalny materiał
Np. całą tę ramkę wokół papugi wykonałem w jednym kawałku. robię tak, że na wydruk z kształtem naklejam kolejno te wywijasy z cieńko rozwałkowanych nitek modeliny ( średnicy ok mm i mniejszych - tak jak to wynika z rys) i zaostrzoną wykałaczką dopracowuję kształt. Drugi rys na wzór mam obok do kontrolowania kształtu. Modelina nawet dobrze, że się przyklei do kartki, łatwiej wtedy formować te wywijasy, wykałaczkę warto zwilżać żeby z kolei nie przyklejała się do niej modelina.
Tak przyklejone na karce wkładam od razu do piekarnika zgodnie z instrukcją na ok 30 min w 110 st C.

Np. całą tę ramkę wokół papugi wykonałem w jednym kawałku. robię tak, że na wydruk z kształtem naklejam kolejno te wywijasy z cieńko rozwałkowanych nitek modeliny ( średnicy ok mm i mniejszych - tak jak to wynika z rys) i zaostrzoną wykałaczką dopracowuję kształt. Drugi rys na wzór mam obok do kontrolowania kształtu. Modelina nawet dobrze, że się przyklei do kartki, łatwiej wtedy formować te wywijasy, wykałaczkę warto zwilżać żeby z kolei nie przyklejała się do niej modelina.
Tak przyklejone na karce wkładam od razu do piekarnika zgodnie z instrukcją na ok 30 min w 110 st C.
- oksal
Witek, jak wypalasz tę glinkę, to dajesz wewnątrz jakieś wzmocnienie z druciku np. miedzianego? Glinki nigdy nie używałem. Co dajesz pod płatki złota (jaki podkład)?
- Witek...
oksal pisze:Witek, jak wypalasz tę glinkę, to dajesz wewnątrz jakieś wzmocnienie z druciku np. miedzianego? Glinki nigdy nie używałem. Co dajesz pod płatki złota (jaki podkład)?
Ło matko - nie myślałem, że post z 1 kwietnia o wyrobie tych maleńkich ozdób z gliny zostanie potraktowany poważnie - taki mały wkręt

Jeśli jeszcze Piotrek nie zrobił do modelu niczego z gliny, to znaczy, że chyba się nie da

Na razie raczkuję w tym temacie i robię z modeliny lub odcisk w plastelnie i odlew żywiczny.
Również nie wszystko złoto co się świeci, używam zwykłego złotolu i nie złocę prawdziwym złotem - ale skoro na wygląd nie podpada no to git

Tym razem etapy wykonania ozdób z modeliny.Na pewno nie są idealne, ale dla mnie najważniejsza jest satysfakcja że jest to własnoręczna robota.
- oksal
Witek... pisze:Ło matko - nie myślałem, że post z 1 kwietnia o wyrobie tych maleńkich ozdób z gliny zostanie potraktowany poważnie - taki mały wkręt ( kolejnego dnia zedytowałem do prawdziwej wersji ).
Drugie Radio Zet;) Dałem się wkręcić. Kurcze, zapamiętałem sobie, że złocisz 24- karatowym złotem.
- Witek...
Ozdobne listwy na kosz dziobowy i rufę formowałem w modelinie za pomocą przygotowanego wzornika z patyka.