HMS Royal William 1719

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TomekA

Re: HMS Royal William 1719

Post autor: TomekA »

oksal pisze:Poniżej fotka. Nie jestem zadowolony z koloru jaki uzyskałem. Jaśniejszy byłby lepszy.

Mysle, ze kolorek jest dosc dobry. Ewentualnie moznaby nieco dodac ciemnobrazowego.
A tak to wyglada na modelu z Annapolis.
Załączniki
Royal William 04.jpg
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

DZięki Tomek, ale takiego efektu to ja nie uzyskam. Nawet nie próbuję. Tomek, a nie masz może fotki tego okrętu (RW) lub innego z epoki, ktora pokazuje widok na część dziobową z lotu ptaka? Konkretnie chodzi mi czy deski pokładu wchodziły w "ząbek", czy były zamykane lub nadbijane na odbojnicy zamykającej burty na tym krótkim odcinku.

A poniżej ten kolorek jest idealny;) Jedna burta straciła makijaż pod papierkiem 180, jutro powinienem siąść do lewej, no ale w środę wracam do pracy i trzeba się na środę przygotować;) i pewnie stocznia znów stanie na jakiś czas lub prace spowolnieją:(
Załączniki
RW264.jpg
RW265.jpg
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

oksal pisze:DZięki Tomek, ale takiego efektu to ja nie uzyskam. Nawet nie próbuję. Tomek, a nie masz może fotki tego okrętu (RW) lub innego z epoki, ktora pokazuje widok na część dziobową z lotu ptaka? Konkretnie chodzi mi czy deski pokładu wchodziły w "ząbek", czy były zamykane lub nadbijane na odbojnicy zamykającej burty na tym krótkim odcinku.

Na tym przynajmniej modelu widac wyraznie, ze konce planek na pokladzie dziobowym byly przyciete dokladnie do owalu kadluba i przymocowane (przybite) do tej gornej odbojnicy tamze (bez zakonczania ich w "zabek"). Ale, jak bylo na innych historycznych modelach, a tym bardziej na oryginale, tego nie wiem.

Sprobuje Ci przeslac bezposrednio na priva moje wszystkie zdjecia (8) tego modelu (nie chce redukowac ich oryginalnych formatow na to forum). Informacja zalaczona podaje, jest on jednym z czterech do dzis zachowanych oryginalnych tzw. >dockyard models< tej jednostki i ze jego omasztowanie i olinowanie zrekonstruowal Mr. Culver w latach 20tych (pozostale trzy modele znajduja sie ponoc w zbiorach londynskiego National Maritime Museum).
Moze te fotki Ci sie na cos przydadza?
A tymczasem kibicuje Ci goraco w budowie tego monumentalnego modelu!
Tomek
Awatar użytkownika
oksal

Nie zalecam stosowania moich metod budowy:)
Załączniki
RW268.jpg
RW267.jpg
RW266.jpg
Awatar użytkownika
oksal

Trochę przybyło. Odbojnica gotowa. Jej przebieg została wyrównany, bambus posadzony. Istniała obawa, ze mi się czarna bejca rozleje w dół. Ale juz po kłopocie, taśma malarska idealnie zapobiegała temu.
Załączniki
RW272.jpg
RW271.jpg
RW270.jpg
Awatar użytkownika
oksal

Te fotki to robocizna z kilku kolejnych wieczorów. Mam gotowe wejscie na lewej burcie.

RW273.jpg

RW274.jpg

RW275.jpg

RW276.jpg

RW277.jpg

RW278.jpg

I to byłoby na tyle w tym roku kalendarzowym. Wszystkiego dobrego w nowym 2014:)

RW279.jpg

RW280.jpg
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Post autor: PanLipazMiodem »

Adasiu, jednogroszówka nie oddaje wielkości (małości) tego więc prośba ma noworoczna taka abyś swojego palucha tam przyłożył pod te drzwi i fotkę pstryknął.
Noworoczne me życzenia jak najbardziej serdeczne.
Przemek
Awatar użytkownika
oksal

PanLipazMiodem pisze:... więc prośba ma noworoczna taka abyś swojego palucha tam przyłożył ..

Przemko, mam zaszczyt spełnić Twoje pierwsze życzenie noworoczne. No może drugie;) Wpycham w fotę prawy wskazujący palec. A przy okazji zauważyłem, że mogłem odlewy rzeźb na lica przetrzeć od spodu na drobnym papierze. Byłyby cieńsze... już tego na tej burcie nie poprawię

RW281.jpg
Awatar użytkownika
oksal

..powtórka z rozrywki:) Na prawej burcie "złocenia" dodane. Te zeszlifowałem od spodu na papierze 1200. Są ułamek milimetra cieńsze w stosunku do tych z lewej burty. Ogólnie i tak są którąś częścią milimetra.
Załączniki
RW282.jpg
RW283.jpg
Awatar użytkownika
oksal

Dłubałem więcej niż trochę. Lica furt na drugim pokładzie prawej burty są gotowe. Od jutro powtórka czynności na lewej...
Załączniki
RW285.jpg
RW284.jpg
ODPOWIEDZ