Dawno nie udzielałem się na forum, ale tu muszę. Przepiękny ten kolorek.
Pozdrawiam.
HMS Royal William 1719
- PawelCH
- jeskom
Re: HMS Royal William 1719
Adaś, ja co prawda plajstikowcem jestem ale kolorek drewna jest jak dla mnie super, gorzej z tą białą farbą co zwinąłeś drogowcom i nie mają teraz jak pasów malować.
- oksal
Paweł, w zasadzie to nie jest mikstura.
Szmatką naniosłem w 3 etapach:
1) bejca spirytusowa kolor kasztan, wyschła to na to capon zmieszany pół na pół z rozpuszczalnikiem nitro, wyschło to przetarłem papierem 800, a potem 1200
2) powtórka kroku 1, z tą różnicą, że użyłem już tylko papieru 1200
3) gdy krok drugi wysechł, to szmatką naniosłem lakierobejcy (półmat odcień ciemny dąb)z bondexu, tej samej co Mirek77. Mirek w swojej relacji podał fotkę tego specyfiku
No nie wiem co z tą bielą. Ona taka biała nie jest jak na fotkach. Wrzucę fotkę z białą kartką papieru do drukarki
Szmatką naniosłem w 3 etapach:
1) bejca spirytusowa kolor kasztan, wyschła to na to capon zmieszany pół na pół z rozpuszczalnikiem nitro, wyschło to przetarłem papierem 800, a potem 1200
2) powtórka kroku 1, z tą różnicą, że użyłem już tylko papieru 1200
3) gdy krok drugi wysechł, to szmatką naniosłem lakierobejcy (półmat odcień ciemny dąb)z bondexu, tej samej co Mirek77. Mirek w swojej relacji podał fotkę tego specyfiku
No nie wiem co z tą bielą. Ona taka biała nie jest jak na fotkach. Wrzucę fotkę z białą kartką papieru do drukarki
- ryszardw
Aparat zmienia kolor.Widać tę różnicę w kolorze.Adamie myślę że nie potrzebnie stosowałeś capon.On impregnuje drewno i bejcolakier już nic nie dał.Zrób próbę tylko bejcolakierem kilkukrotnie z polerowaniem filcem.Uzyskasz ciepły półmatowy kolor bez rozbłysków.R
- Piotras
Mi również kolorek drewna się bardzo podoba, świetny efekt jak i cały model.
- oksal
ryszardw pisze:...stosowałeś capon.On impregnuje drewno i bejcolakier już nic nie dał.Zrób próbę tylko bejcolakierem kilkukrotnie z polerowaniem filcem.Uzyskasz ciepły półmatowy kolor bez rozbłysków.R
DZięki Ryszard. W zasadzie to mogę wziąć papier 180, a potem kolejne coraz to drobniejsze i zedrzeć to co jest i zrobić tak jak piszesz. Kołkom się nic nie stanie bo są głęboko osadzone, na burtach też nie mam jeszcze żadnych elementów. Jedynie dojście do kątów będzie utrudnione. Nawet jestem zaraz skłony zacząć szlifować. Nocka jest długa, podtrzymywacz dobrego humory się znajdzie (nie mam na myśli żonki, bo znów za ten pył będę mieć opr.)
- ryszardw
Boję się że możesz narobić sobie problemów .Capon rzadki głęboko wnika w drewno i je impregnuje.Tam gdzie zostanie, bejcolakier już nie wejdzie.Szkoda że malowania nie poprzedziłeś próbą .Capon jest dobry przy pokładzie.Przemyśl problem .R
- Kazek
Adasiu nic już nie kombinuj z tym bo kolorek jest fajny a jak Ryszard mówi możesz tylko niepotrzebnie sobie spierdzielić wygląd jest fajnie ta biel też inaczej wygląda na tym drugim zdjęciu więc zostaw jak jest .
Pozdrawiam Kazik 

- oksal
Chyba zbyt porywczy jestem. Zostaje mi tylko podejść do sklepu po więcej papieru, bo tu przy paru papierach mi zejdzie;)
Poniżej gryzę problem papierem 180
Poniżej gryzę problem papierem 180