Santa Maria relacja

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
safari28

Re: Santa Maria relacja

Post autor: safari28 »

Panie Kazku dziękuję zaskakuje to pan mnie swoją budową i tępem.
Co do szabelki to ma pan całkowitą rację w tamtych czasach na porządku dziennym byłwłaśnie rapier pochodna od długiego prostego miecza. chyba za dużo naoglądałem się Piratów z Karaibów a szabelka to efekt mojego wczorajszego tranzu ;)
Szabelka nie pójdzie do modelu bo trzeba by jeszcze Kolumba ulepić ;)
Tak tylko na szybkiego na oko zrobiłem z ciekawości czy sobie z tym poradzę
pozdrawiam
Awatar użytkownika
DRAKE

Post autor: DRAKE »

Witam pięknie ci to wychodzi. Dbałośc o szczegóły jak widzę jest dla Ciebie bardzo ważna.

safari28 pisze:Co do szabelki to ma pan całkowitą rację w tamtych czasach na porządku dziennym byłwłaśnie rapier pochodna od długiego prostego miecza.

Co do tego fragmentu to rapier nie bardzo pasuje do czasów Kolumba. Rapier rozwinął się z miecza to prawda ale czasy jego świetności jako broń biała to XVI-XVII wiek.
Krzysztof machał jeszcze mieczem. Co prawda innym niż to czyniono np. na początku XV wieku ale jednak mieczem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
safari28

Witam jak na razie to trochę drobnicy każdy wie gdzie to pójdzie ;)

Obrazek

Ale to nie sedno postu. Otóż drodzy koledzy przymierzam się do olinowania stałego, będzie to niełatwa robota żeby sensownie to dopasować. I tu na pewno nie obejdzie się bez waszych rad.
Właśnie mi gdzieś umknął bazowy plan jak instalowałem linuxa i mam ogromny problem bo nie mogę go odszukać.
zguba
zguba
2020.jpg (20.81 KiB) Przejrzano 5009 razy

Jeśli ktoś z was dysponuje chociaż odrobinkę większym formatem bardzo prosiłbym o pomoc
P.S.
Awatar użytkownika
Wiesław

Post autor: Wiesław »

Witaj Wojtku!.Chyba znalazłem Twoją zgubę. Spróbuję Ci wysłać na PW.
Podaj mi swego maila!
Awatar użytkownika
safari28

Witam jak na niedzielę nie wypada robić, no ale nie mogłem się powstrzymać i uplątałem powrozy do kotwic.
Obrazek

Linka 3,0mm i skręcona w lewo.
Panowie tak z ciekawości zapytam czy liny kotwiczne wanty paduny i sztagi kręcili w lewo?
Awatar użytkownika
safari28

Panowie witam wreszcie coś ruszyło do przodu, wchodzę w na pewno ulubiony przez was etap budowy, gdzie wszystko składa się do kupy. Uzbierało mi się tego 3 pudła ;)
Tak więc wrypałem na model kotwice z kabestanem oraz wszystkie ławy wantowe i kołkownice.
Przymierzyłem też część większych dupereli czy będzie pasować. W pokładach trzeba wywiercić kupę dziurek na oczka i haczyki ale to po kolei. Wałkiem giętkim dojdę w każdy zakamarek tak że wyposażenie można spokojnie układać. Na dniach szykuje się gniazdo no i zmora bloczki a będzie ich trochę a potem to już tylko sama przyjemność.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2011, 21:01 przez safari28, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

Wojtek za ten burdel w szalupie to Kolumb powinien Cie przeciągnąc pod kilem :D
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
safari28

Kazek pisze:Wojtek za ten burdel w szalupie to Kolumb powinien Cie przeciągnąc pod kilem :D

A za kołkowanie to by mnie na rei powiesił :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wiesław

Post autor: Wiesław »

Muszę przyznać Wojtku, że jestem pod wrażeniem tempa wykonania modelu! Twoje zaangażowanie i nabywane z każdym dniem umiejętności modelarskie budzą mój szczery podziw.
Jeśli można mam pytanie, czy będziesz oplatał linką grotmaszt (zgodnie z planami), czy pozostawisz stan obecny?
Awatar użytkownika
safari28

Oczywiście panie Wiesławie maszty tylko tak dla orientacji włożone jakie to będzie na wysokość. Właśnie męczę się nad olinowaniem, aby wszystko w kupę poskładać. Na modelu chciałbym się zapoznać z wszystkimi elementami i ich przeznaczeniem. Olinowanie nie będzie uproszczone nawet o jedną linkę, będą myszy i inne guźladła.
ps
ODPOWIEDZ