Vliestroom

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grzegorz75

O:Odp:Vliestroom

Post autor: grzegorz75 »

Helllołł dzień dobry wszystkim !
Powklejałem słupki i takie obudowy czegoś na rufie. Kadłub zaczyna nabierać kształtów . Prysnałem go teraz od wewnątrz podkładem "motip" i czekam , aż wyschnie i mym oczętom ukażą się ewentualne szparki , braki i ubytki , które znów będe szpachlował . Sprawdziłem dokładnie czy każdy słupek trzyma się jak przymurowany , by w niedalekiej przyszłości nie było niespodzianek przy odklejaniu tasmy maskującej ... Po tych zabiegach będę przyklejał zakończenie nadburcia , które będzie zrobione mam nadzieje z rurki plasticzanej , której to fragmenty występują na zdjęciach w roli głównej przyklejone do przymiarki paskami taśmy . Trzeba rurkę odpowiednio dogiąć do kadłuba i chyba będe próbował to delikatnie podgrzać opalarką , narazie efekty jej kształtowania nie są zbyt zadowalajace . Ale damy radę .

Obrazek

Obrazek
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Witaj - przepraszam, że znów "siem ftrancam", pewnie znów bez sensu

grzegorz75 napisał:
...Trzeba rurkę odpowiednio dogiąć do kadłuba i chyba będe próbował to delikatnie podgrzać opalarką , narazie efekty jej kształtowania nie są zbyt zadowalajace . Ale damy radę .

Grzanie rurek plasticzanych do ich wyginania jest dużo bezpieczniejsze we wrzącej wodzie.
Jak za mało Celsiuszów to w oleju spożywczym.
Poza tym, masz jakąś kontrolę nad temperaturą.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Andrzejku trzeba będzie Grzesiowi kupić frytkownice:P
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
grzegorz75

Dzień dobry wszystkim . Udało się wkleić rurkę dookoła całego nadburcia. Kleiłem po kawałku kropelkami cyjanoakrylu , wcześniej podgiąłem ją opalarką . Wcześniej siknąłem wstępnie podkładem , żeby było widać , czy słupki przylegają do nadburcia tak jak powinny . Dorobiłem stopnie i wieszak na koło ratunkowe . W pokładzie wywierciłem dziurki i połączyłem pokład z kluzami kotwicznymi kawałkami rurki , tak aby łańcuch wyglądał sobie przez kluzę i jednocześnie wszystko było szczelne. Drobna przymiarka :

Obrazek
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Post autor: Kon_Bar »

Zaraz, zaraz...
Czyżbym widział dwa paskudne odlewy klap zakrywających otwory pokładowe? :blink:
To chyba faktycznie przymiarka przymiarki :lol:
Awatar użytkownika
grzegorz75

Konrad :) , to paskudne odlewy , ale po takiej "uwadze" oczywiście , że to tylko przymiarka . Jestem w trakcie przygotowania kadłuba do malowania , ciężka praca , więc w ramach odpoczynku , kilka odlewów zastąpiłem ( przepaskudnych) polistyrenowymi konstrukcjami :)

Obrazek
Awatar użytkownika
grzegorz75

Na skraju dziobowego pokładu biegnie sobie reling . Pokład jest łukowaty , poręcze relingu łukowate , a słupki relingu nie są prostopadłe do niego , musiałem więc zbudować sobie model ...... fragmentu modelu :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej1

Głęboki "szacun" Grzegorzu !

Czym wykrawałeś te przecudnej urody postawione na głowie "igreki" ?
Bo ja teraz rzeźbię w mosiądzu sprzęgło do sterów kierunku (góra z dołem) (się nie zeszła) i mam
niejakie trudności. Wiadro zapełnione różnymi blaszkami mniej i bardziej sknoconymi.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
grzegorz75

Andrzejku Pierwszy , akurat jeżeli chodzi o słupki "stojące na głowie igreki :-) " , jak i te proste , to nie należy mi się zbytnio aż taki szacun , bo słupki są trawione . W tej skali to chyba jedyna słuszna metoda , bo wydziergać je łapami z czegokolwiek graniczyłoby cudem , tym bardziej , że jest ich spora gromada na całym stateczku i wykonać je wszystkie takie same - ufff . To jeden z nielicznych elementów z zestawu , które są zrobione bardzo dobrze i ich nie ruszam , nie modyfikuję .
Awatar użytkownika
Andrzej1

Aj Aj no to mam jak krokodyl :).
A krokodyl to ma prze...ane.

A już myślałem, że masz cudowny patent na rzeźby z blaszek.
Przyznaję że zamiary miałem niecne i chciałem ukraść pomysł. Ale jak zwykle mi nie wyszło.
Nawet jak gram w totka to mam zero trafnych na 12 liczb (dwa kupony).
Jak człowiek ma pecha, to się w trumnie zes..a .
Będę sobie rzeźbił dalej.

Dzięki za informację i przepraszam za natłok wyrazów ogólnie uznanych za nieprzyzwoite.
Tym razem nie obiecuję że się poprawię, bo się nie poprawię ;) .

Z ukłonami
Andrzej Korycki
ODPOWIEDZ