Anatomy of HMS Bounty - Skala 1:48

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
inicjator

Odp:Anatomy of HMS Bounty - Skala 1:48

Post autor: inicjator »

KID dzieki za link - na pewno sie przyda :)

W moim ostatnim poscie o srodpokladzie zapomnialem napisac kilka zdan o piecu. Zrobiony w wiekszosci z czesci z zestawu. Musialem dorobic tylko porecz i podkolorowac w kilku miejscach. Dorobilem natomiast od siebie beczke z woda (podmalowany na niebiesko kawalek foli) wiaderko z weglem (ten uzyskalem przez pokruszenie grafitu z olowka) oraz plytki ceramiczne. Plytki wykonalem malujac karton bejca, nacinajac go a nastepnie tak powstale rowki wypelnilem biala farba. To chyba tyle.

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
Awatar użytkownika
KID

Post autor: KID »

Piec wygląda bardzo swojsko i apetycznie. Przy okazji nasunęła mi się pewna refleksja: przejrzałem sporo planów i książek o żaglowcach, w wielu brakowało istotnych informacji konstrukcyjnych, ale ten piec jest zawsze i wszędzie. To chyba serce statku?!!!
Pozdrawiam,

Krzysztof Duvnjak

Awatar użytkownika
inicjator

Masz racje KID. Jednak chyba wiekszosc ludzi nie wie, ze na kazdym statku był piec i nie zdaja sobie sprawy z tego, ze bylo to jedno z najwazniejszych urzadzen. Ponizej zdjecie pieca z Victory - mozna się nawet dopatrzec pewnego podobienstwa do tego z Bounty. Pomysl na plytki ceramiczne w moim modelu zostal zaczerpniety z tego wlasnie zdjecia.

Pozdrawiam

Obrazek
Awatar użytkownika
Handszpak

Post autor: Handszpak »

Witam. Fajnie wyszedł ten piecyk, klasne za to, pomysł z płytkami też niezły. A jak malowałeś szpary po prostu pędzelkiem czy może inaczej. Bo ja pamiętam z plastików taki sposób malowania łączeń kadłóbów. Malowało się całe poszycie samolotu jakims kolorem, a potem rozcienczało sie czarną farbkę tak ze była ona bardzo żadka, potem malowało sie zgrubnie dużym pędzlem całą powierzchnię wokół rowków i nadmiar farby usówało sie chusteczką, efekt wychodził bardzo fajny.

I mam jeszcze pytanko odnosnie tych kafelek, na starych zaglowcach pod paleniskiem układano cegły, a w którym wieku lub może na jakim typie zaglowców pojawiły sie te kafelki? I czy ten twój Baunty miał własnie kafelki już czy jeszcze cegły? (moze to troche głupawe pytanie ale co tam w koncu po to jest forum zeby sie cos dowiedzieć):blink:
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

inicjator napisał:
...plytki ceramiczne. Plytki wykonalem malujac karton bejca, nacinajac go a nastepnie tak powstale rowki wypelnilem biala farba...

No Inicjator-ze za te kafelkowanie podłogi daję Ci oklask. Nigdy by mi nie przyszło do głowy ze w taki prosty sposób mozna uzyskac taki efekt:whistle:

Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
inicjator

Witam,
Weekend zlecial przy szlifowaniu poszycia. Jeszcze kilka wieczorow z piwkiem, papierem sciernym oraz skorupa, i bede mogl sie zabrac za wyznaczenie lini wody. Wynik przedstawie po zakonczeniu prac szlifierskich. Zrobilem tez kilka slupkow samsona (nie jestem pewny czy tak sie je nazywa po polsku - w instrukcji nazywaja je samson posts). Na zdjeciu ponizej proces ich tworzenia - od projektu po gotowy element.

Pozdrawiam

Obrazek
Awatar użytkownika
DTHCHC

Post autor: DTHCHC »

Hey :) Muszę przyznać, że piecyk wyszedł elegancki... I mam pytanie odnośnie jego konstrukcji, gdyż zauważyłem, że zdjęcia były robione na karcie Anatomy of the Ship... Pierwsze to to, czy drzwiczki piecyka są z dobrej strony zamocowane, a może były one zrobione z obu stron? Chodzi mi o rysunek E7/4 i E7/5 z "Anatomy..." gdyż na pewno oba rysunki są swoimi odwrotnościami... Drugie to to, w którą stronę powinien być skierowany wylot komina... Rysunki E7/2 i E7/6 ukazują, że skierowanie jest w nich różne... Na pierwszym jest skierowany do przodu, a na drugim obrócony o 180stopni i w tył (skierowanie względem chyba grilla ;) )... Chyba, że się mylę, ale nie wydaje się mi...

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
inicjator

Witam,
DTHCHC w odpowiedzi na twoje pytania:
1 - Racja - drzwiczki powinny byc z drugiej strony, ale jak napisalem wczesniej piec robilem w wiekszosci z czesci z zestawu a tam drzwiczki sa z obu stron. To nawet lepiej bo w moim przypadku drzwiczki od strony bakburty nie bylyby widoczne, a zawsze to dodatkowy detal ;)
2 - Gratuluje spostrzegawczosci. Rzeczywiscie oba rysunki roznia sie od siebie. Wylot komina powinien byc skierowany w strone dziobu statku (czyli jak na rysunku E7/4). W przeciwnym przypadku wiejacy wiatr wwiewalby dym z powrotem do srodka pieca.

Ponizej skan z ksiazki zeby kazdy wiedzial o czym jest ta dysputa (sorki za slaba rozdzielczosc ale tylko takim dysponuje).

Pozdrawiam

Obrazek
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

inicjator napisał:
Wylot komina powinien byc skierowany w strone dziobu statku (czyli jak na rysunku E7/4). W przeciwnym przypadku wiejacy wiatr wwiewalby dym z powrotem do srodka pieca.

A jak płynął BAJDEWINDEM ??

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

Oto ta rycina z Anatomy w większej skali
Obrazek
ODPOWIEDZ