Anatomy of HMS Bounty - Skala 1:48

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
DTHCHC

Odp:Anatomy of HMS Bounty - Skala 1:48

Post autor: DTHCHC »

Hey...
Marcin dobrze napisał, a konkretnie chodziło mu o Antony`ego Hopkinsa, który wcielił się w rolę kapitana Williama Bligh`a w "Bunt na Bounty"... Jeśli chodzi o malowania figurek to za bardzo Ci nie pomogę... Jedynie jakieś fotki z filmu wymienionego powyżej...

Pozdrawiam :)

edit:

Trochę poszperałem i na wiki pod tym linkiem http://en.wikipedia.org/wiki/HMAV_Bounty znajdziesz trochę informacji o załodze... stronka w języku angielskim (w polskim jeszcze nie opracowane), ale Ty chyba nie będziesz miał z tym problemów :)
Awatar użytkownika
inicjator

Post autor: inicjator »

DTHCHC - dzieki za link. Sporo w nim informacji.

DTHCHC napisał:
Marcin dobrze napisał, a konkretnie chodziło mu o Antony`ego Hopkinsa, który wcielił się w rolę kapitana Williama Bligh`a w "Bunt na Bounty"...

Oczywiscie ze Marcin dobrze napisal, ale w odniesieniu do filmu z 1986 roku. Były jeszcze dwa inne filmy o buncie - z 1935 roku z Charlesem Laughtonem jako kapitan Bligh i z 1962 roku z Trevorem Howardem. Ale nie robmy z tego zagadnienia. W koncu kapitan nie był od dogladania sadzonek - miał od tego ogrodnika.

Ponizej obiecane zdjecie figurek. Proszac o pomoc miałem na mysli bardziej pomoc techniczna tzn. czy przed malowaniem trzeba je pokryc jakims podkladem oraz jakich farb lepiej uzywac - olejnych czy akrylowych. O kolorystyke figurek się nie martwie bo producent zalacza swoja propozycje, a przeciez zawsze mogę improwizowac.

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
Awatar użytkownika
DTHCHC

Post autor: DTHCHC »

Sorry... trochę nie zrozumiałem, ale to wina przemęczenia (ciężka nocka + parę innych czynników zewnętrznych) :) Dla tego się poprawiłem i na PW Ci wysłałem już resztę :) Figurki jak sądzę ze sklepu Kogi? :)
Awatar użytkownika
inicjator

Post autor: inicjator »

DTHCHC sprawdzilem linka na PW - jest super - wielkie dzieki. Figurki kupowalem w trzech roznych sklepac internetowych. W sklepie kogi niestety nie zlalazlem zadnych figurek.

Pozdrawiam
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Rozumiem, ze załoga jest przed codzienną porcją rumu. mam pytanie: Jaka skala jest tych figurek? cena za sztukę? oraz materiał z którego zostały wykonane?

Pozdrawiam Adam
Adam Korobacz

Post autor: Adam Korobacz »

cześć.
co do figurek to ja maluję tak, że najpierw czarny mat podkład, na to główne kolory odrobinę ciemniejsze niż powinny być, po czym już odpowiednii kolor nakładam techniką suchego pędzla. na koniec jeszcze delikatne suchopędzlowanie kolorkiem jaśniejszym. do malowania używam zarówno akryli pactry, jak i emalii humbrola. akryle lepsze są chyba do drybrushowania :)
żeby nie być gołosłownym, moje krasnali i jedna pani krasnal :), ale to szczury lądowe, ba! nawet podlądowe, więc na załogę słabo się nadają :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek:silly::lol:
Kilo wody pod stopą!
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Sam tych karasnoludów wydlubałeś? Malunek ekstra

Pozdrwaiam Adam
Adam Korobacz

dziękuję, same figurki to metalowe odlewy warhammera, a pani krasnal jest z jakiegos innego systemu. moj wklad dlubaninowy ograniczyl się do wygniecenia imitacji podłoża z poxiliny ;)
pozdrawiam :side:
Kilo wody pod stopą!
Adam Korobacz

na podklad uzywalem zwyklej pactry albo humbrolla.
a co do jakości malowania, to zobaczysz, pomalujesz jedną, nauczysz się na błędach, wrzucisz do rozpuszczalnika i następnym razem będzie perfect :)
Kilo wody pod stopą!
Awatar użytkownika
KID

Post autor: KID »

inicjator napisał:
Na razie zbieram informacje jak je malowac ...

Polecam farby akrylowe tego producenta: http://www.acrylicosvallejo.com/
Na tej stronie jest też poradnik malowania figurek.
Pozdrawiam,

Krzysztof Duvnjak

ODPOWIEDZ