Hey...
Marcin dobrze napisał, a konkretnie chodziło mu o Antony`ego Hopkinsa, który wcielił się w rolę kapitana Williama Bligh`a w "Bunt na Bounty"... Jeśli chodzi o malowania figurek to za bardzo Ci nie pomogę... Jedynie jakieś fotki z filmu wymienionego powyżej...
Pozdrawiam :)
edit:
Trochę poszperałem i na wiki pod tym linkiem http://en.wikipedia.org/wiki/HMAV_Bounty znajdziesz trochę informacji o załodze... stronka w języku angielskim (w polskim jeszcze nie opracowane), ale Ty chyba nie będziesz miał z tym problemów :)
Anatomy of HMS Bounty - Skala 1:48
- inicjator
Odp:Anatomy of HMS Bounty - Skala 1:48
DTHCHC - dzieki za link. Sporo w nim informacji.
DTHCHC napisał:
Oczywiscie ze Marcin dobrze napisal, ale w odniesieniu do filmu z 1986 roku. Były jeszcze dwa inne filmy o buncie - z 1935 roku z Charlesem Laughtonem jako kapitan Bligh i z 1962 roku z Trevorem Howardem. Ale nie robmy z tego zagadnienia. W koncu kapitan nie był od dogladania sadzonek - miał od tego ogrodnika.
Ponizej obiecane zdjecie figurek. Proszac o pomoc miałem na mysli bardziej pomoc techniczna tzn. czy przed malowaniem trzeba je pokryc jakims podkladem oraz jakich farb lepiej uzywac - olejnych czy akrylowych. O kolorystyke figurek się nie martwie bo producent zalacza swoja propozycje, a przeciez zawsze mogę improwizowac.
Pozdrawiam

DTHCHC napisał:
Marcin dobrze napisał, a konkretnie chodziło mu o Antony`ego Hopkinsa, który wcielił się w rolę kapitana Williama Bligh`a w "Bunt na Bounty"...
Oczywiscie ze Marcin dobrze napisal, ale w odniesieniu do filmu z 1986 roku. Były jeszcze dwa inne filmy o buncie - z 1935 roku z Charlesem Laughtonem jako kapitan Bligh i z 1962 roku z Trevorem Howardem. Ale nie robmy z tego zagadnienia. W koncu kapitan nie był od dogladania sadzonek - miał od tego ogrodnika.
Ponizej obiecane zdjecie figurek. Proszac o pomoc miałem na mysli bardziej pomoc techniczna tzn. czy przed malowaniem trzeba je pokryc jakims podkladem oraz jakich farb lepiej uzywac - olejnych czy akrylowych. O kolorystyke figurek się nie martwie bo producent zalacza swoja propozycje, a przeciez zawsze mogę improwizowac.
Pozdrawiam

"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
- DTHCHC
Sorry... trochę nie zrozumiałem, ale to wina przemęczenia (ciężka nocka + parę innych czynników zewnętrznych) :) Dla tego się poprawiłem i na PW Ci wysłałem już resztę :) Figurki jak sądzę ze sklepu Kogi? :)
- inicjator
DTHCHC sprawdzilem linka na PW - jest super - wielkie dzieki. Figurki kupowalem w trzech roznych sklepac internetowych. W sklepie kogi niestety nie zlalazlem zadnych figurek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
- oksal
Rozumiem, ze załoga jest przed codzienną porcją rumu. mam pytanie: Jaka skala jest tych figurek? cena za sztukę? oraz materiał z którego zostały wykonane?
Pozdrawiam Adam
Pozdrawiam Adam
-
cześć.
co do figurek to ja maluję tak, że najpierw czarny mat podkład, na to główne kolory odrobinę ciemniejsze niż powinny być, po czym już odpowiednii kolor nakładam techniką suchego pędzla. na koniec jeszcze delikatne suchopędzlowanie kolorkiem jaśniejszym. do malowania używam zarówno akryli pactry, jak i emalii humbrola. akryle lepsze są chyba do drybrushowania :)
żeby nie być gołosłownym, moje krasnali i jedna pani krasnal :), ale to szczury lądowe, ba! nawet podlądowe, więc na załogę słabo się nadają :lol:
:silly::lol:
co do figurek to ja maluję tak, że najpierw czarny mat podkład, na to główne kolory odrobinę ciemniejsze niż powinny być, po czym już odpowiednii kolor nakładam techniką suchego pędzla. na koniec jeszcze delikatne suchopędzlowanie kolorkiem jaśniejszym. do malowania używam zarówno akryli pactry, jak i emalii humbrola. akryle lepsze są chyba do drybrushowania :)
żeby nie być gołosłownym, moje krasnali i jedna pani krasnal :), ale to szczury lądowe, ba! nawet podlądowe, więc na załogę słabo się nadają :lol:

Kilo wody pod stopą!
- oksal
Sam tych karasnoludów wydlubałeś? Malunek ekstra
Pozdrwaiam Adam
Pozdrwaiam Adam
-
dziękuję, same figurki to metalowe odlewy warhammera, a pani krasnal jest z jakiegos innego systemu. moj wklad dlubaninowy ograniczyl się do wygniecenia imitacji podłoża z poxiliny ;)
pozdrawiam :side:
pozdrawiam :side:
Kilo wody pod stopą!
-
na podklad uzywalem zwyklej pactry albo humbrolla.
a co do jakości malowania, to zobaczysz, pomalujesz jedną, nauczysz się na błędach, wrzucisz do rozpuszczalnika i następnym razem będzie perfect :)
a co do jakości malowania, to zobaczysz, pomalujesz jedną, nauczysz się na błędach, wrzucisz do rozpuszczalnika i następnym razem będzie perfect :)
Kilo wody pod stopą!
- KID
inicjator napisał:
Polecam farby akrylowe tego producenta: http://www.acrylicosvallejo.com/
Na tej stronie jest też poradnik malowania figurek.
Na razie zbieram informacje jak je malowac ...
Polecam farby akrylowe tego producenta: http://www.acrylicosvallejo.com/
Na tej stronie jest też poradnik malowania figurek.
Pozdrawiam,
Krzysztof Duvnjak
Krzysztof Duvnjak