HMS "Granado"
- Siberian
Re: HMS "Granado"
Mozolnie wieszam kolejne żagle:
Najgorsze już chyba za mną. Teraz powinno być z górki.
Chciałem, żeby żagle były dobrze "wypełnione" wiatrem i trochę mnie chyba poniosło. W efekcie grotżagiel nieco koliduje ze sztakslem, ale nie chciałem z niego rezygnować. 
Pozdrawiam, Wojtek.
- Siberian
Witam w kolejnej odsłonie.
Prace przy żaglach i linach uważam za zakończone: Nie jest to jeszcze galeria końcowa, więc z ewentualnymi gratulacjami proszę się nie spieszyć
.
Do zrobienia jeszcze zostało całkiem sporo detali, między innymi: wiosła, kotwice i flagi. Krytykować jednak można od zaraz.
Prace przy żaglach i linach uważam za zakończone: Nie jest to jeszcze galeria końcowa, więc z ewentualnymi gratulacjami proszę się nie spieszyć

Do zrobienia jeszcze zostało całkiem sporo detali, między innymi: wiosła, kotwice i flagi. Krytykować jednak można od zaraz.

Pozdrawiam, Wojtek.
- acdd
Jedyne co można krytykować to kolor farby na ścianie w pokoju... opcjonalnie kolor podstawki pod model 

- Hadżi
- Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam!
Ależ acdd-e kolor niebieski według Ciebie ściany nie jest jej kolorem. Ten kolor jest używany za oficjalne tło do robienia zdjęć i przedstawiania ich na KODZE. Nie jakieś tam serwetki, wykładziny, dywany, parkiety i tym podobne. Przyjęte od dawna "niebiańskie" tło uniwersalne dla zdjęć. Mnie sam kolor nie odpowiada, ale inni go zaakceptowali i stosują. Sam model prezentuje się już znakomicie i będzie go zapewne można dokładnie obejrzeć w Tczewie z bliska.
Pozdrawiam Wojtek!
"Hadżi"
Ależ acdd-e kolor niebieski według Ciebie ściany nie jest jej kolorem. Ten kolor jest używany za oficjalne tło do robienia zdjęć i przedstawiania ich na KODZE. Nie jakieś tam serwetki, wykładziny, dywany, parkiety i tym podobne. Przyjęte od dawna "niebiańskie" tło uniwersalne dla zdjęć. Mnie sam kolor nie odpowiada, ale inni go zaakceptowali i stosują. Sam model prezentuje się już znakomicie i będzie go zapewne można dokładnie obejrzeć w Tczewie z bliska.
Pozdrawiam Wojtek!
"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
- Siberian
Kotwice.
Całkiem przypadkiem zepsuł się opiekacz do kanapek i po jego rozłożeniu na części, okazało się, że niektóre elementy można wykorzystać. Ten dekielek jest z jakiegoś bardzo twardego tworzywa sztucznego, trudno się wycina, ale łatwo szlifuje i skrawa: Ucho kotwicy.
Drut oporowy (wolframowy?) z jakiejś grzałki 0.8mm, owinięty nicią: I dodatkowe owijki: Cała rodzina kotwic: Zbliżenia makro; Belki kotwic z gruszy. Wypolerowane, zaolejowane, nie barwione: Mimo, że plastik był czarny, nieodzowne okazało się malowanie czarnym matem:
Całkiem przypadkiem zepsuł się opiekacz do kanapek i po jego rozłożeniu na części, okazało się, że niektóre elementy można wykorzystać. Ten dekielek jest z jakiegoś bardzo twardego tworzywa sztucznego, trudno się wycina, ale łatwo szlifuje i skrawa: Ucho kotwicy.
Drut oporowy (wolframowy?) z jakiejś grzałki 0.8mm, owinięty nicią: I dodatkowe owijki: Cała rodzina kotwic: Zbliżenia makro; Belki kotwic z gruszy. Wypolerowane, zaolejowane, nie barwione: Mimo, że plastik był czarny, nieodzowne okazało się malowanie czarnym matem:
Pozdrawiam, Wojtek.
- Leon27
Wypasione kotwice Tobie wyszły z opiekacza i grzałki
Prawdziwy duch modelarski. Patrzysz na coś zupełnie oderwanego od modelarstwa i myślisz do czego się Tobie to przyda.

- dali
Myślałem, że tylko Ja szukam materiałów do budowy w dziwnych miejscach, ale niee..Kotwica super, cały Granado fantastyczny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Siberian
To właśnie modelarstwo rozwija cechy kreatywnego myślenia, a zastosowanie przedmiotów i surowców nieoczywistych jako materiałów modelarskich, jest jak najbardziej słuszne i właściwe. 
Tym razem jednak klasycznie, drewno.
Wiosła. Z listewek kwadratowych zrobiłem na pilarce ośmiokątne. Możliwość ustawienia piły pod kątem 45', czyni tę operację banalnie prostą: Papierem ściernym nadałem listewkom cechy wałków; drzewca olchowe, a płetwy z gruszy: Rzut oka z bliska. Niepohamowana chęć pochwalenia się postępami prac sprawiła, że olej jeszcze nie wysechł do końca.
Stąd te błyszczące miejsca: Drzewca mają średnicę 2mm, a uchwyty 3,5mm: Komplet osiemnastu wioseł do alternatywnego napędu okrętu:

Tym razem jednak klasycznie, drewno.
Wiosła. Z listewek kwadratowych zrobiłem na pilarce ośmiokątne. Możliwość ustawienia piły pod kątem 45', czyni tę operację banalnie prostą: Papierem ściernym nadałem listewkom cechy wałków; drzewca olchowe, a płetwy z gruszy: Rzut oka z bliska. Niepohamowana chęć pochwalenia się postępami prac sprawiła, że olej jeszcze nie wysechł do końca.

Pozdrawiam, Wojtek.
- Siberian
Budowa HMS "Granado" dobiegła końca.
Kilka zdjęć na zamknięcie relacji: Dla mnie był to kolejny etap zdobywania doświadczenia i doskonalenia modelarskiego.
Dziękuję za oglądanie serialu i zapraszam na kolejny w mojej reżyserii
.
Kilka zdjęć na zamknięcie relacji: Dla mnie był to kolejny etap zdobywania doświadczenia i doskonalenia modelarskiego.
Dziękuję za oglądanie serialu i zapraszam na kolejny w mojej reżyserii

Pozdrawiam, Wojtek.
- piter56
Gratulacje!
Przepiękny model.
Przepiękny model.