Złota Łania w stoczni

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
Edward Blackbeard Teach

Odp:Złota Łania w stoczni

Post autor: Edward Blackbeard Teach »

ataman napisał:
Na tej stronie są pomieszane różne plany, ale są też te, według których budowałem swój model - plany Mamoli ( z tym, że ja ściągnąłem je z ogólnie znanej "ruskiej" strony ;) )

Z tej strony ściągnołem sobie plany złotej łani, mam pytanko. Atamanie czy drukowałeś te plany Mamoli? Pisze tutaj z takim zapytaniem, ponieważ chciałbym sobie je wydrukować, lecz niewiem jaki to ma byc format? Próbowałem przeliczać pixele na centymetry ale to niewychodzi. Na przykład przy przeliczeniu pixeli na centymetry przy planach "San Felipe" wyszło mi cos grubo ponad 3,5 metra :/. Są do tego jakies stosowne wzory, czy poprostu trzbe znać wymiar tych planów w oryginale?

Ps. Ogólnie znana ruska strona? Ja jej nieznam:huh: ?? Czy mógłby ją ktoś podać?

Ps. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Edward Blackbeard Teach napisał:
...sobie je wydrukować, lecz niewiem jaki to ma byc format? Próbowałem przeliczać pixele na centymetry ale to niewychodzi. Na przykład przy przeliczeniu pixeli na centymetry przy planach "San Felipe" wyszło mi cos grubo ponad 3,5 metra :/. Są do tego jakies stosowne wzory, czy poprostu trzbe znać wymiar tych planów w oryginale?

Ps. Ogólnie znana ruska strona? Ja jej nieznam:huh: ?? Czy mógłby ją ktoś podać?

Ps. Pozdrawiam[/quote]
CZesć
Z wudrukiem nie ma problemu jezeli Twoja drukarka ma w opcjach wydruku mozliwoaśc pracy w trybie wydruku "plakat" ustawisz 4x4 (co da 16 stron A4) i kazdy plan z ruskiej strony Ci idzie adres znajdziesz w podanych linkach na Kodze Patrz do menu >> Linki WWW >>Modelarstwo- portale zagraniczne >> klikasz na link
Russian Model Plans czyli

http://shipmodeling.uw.hu/

I jestes w ruskim krolestwie planów zokalizowanym na węgierskim serwerze:)

Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Post autor: JurekBin »

oksal napisał:
....
Z wudrukiem nie ma problemu jezeli Twoja drukarka ma w opcjach wydruku mozliwoaśc pracy w trybie wydruku "plakat" ustawisz 4x4 (co da 16 stron A4) ....

nie mogę tego znaleźć...
czy aby każda drukarka to ma?

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
Piotrek 21

Post autor: Piotrek 21 »

A jeśli to nie wychodzi, to jeśli masz MS Word to najpierw dajesz polecenie "Wstaw", następnie obraz z pliku wybierasz jaki obraz chcesz wkleić następnie klikasz prawym przyciskiem myszy na obraz i polecenie "formatuj obraz" i w zakładce rozmiar przy skali dajesz 100% a w układzie "za tekstem", i następnie kopiujesz na dalsze strony tak oby cały obraz został wydrukowany.

P.S.
I mam nadzieje ze wyjdzie.
Pozdrawiam Piotrek
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

JurekBin napisał:
oksal napisał:
....
Z wudrukiem nie ma problemu jezeli Twoja drukarka ma w opcjach wydruku mozliwoaśc pracy w trybie wydruku "plakat" ustawisz 4x4 (co da 16 stron A4) ....

nie mogę tego znaleźć...
czy aby każda drukarka to ma?

Jurek

No w moim badziewiu jest,a ma to ponad 3 lata To znaczy obok sterowników do drukarki miałem do niej dołaczone oprogramowanie , ktore zainstalowałem pomimo obecności sterów w XP-eku

Pozdrawiam Adam
Obrazek
Awatar użytkownika
Edward Blackbeard Teach

Chodzi mi tu o to że ja niebede drukował, tylko ide do punktu ksero, gdzie maja połączone ksera do komputera, od formatu A0 do wszystkich pozostałych, i tu chodzi mi o to, ja zmieżyć jaki to jest w oryginale format, ponieważ niechce nic zniekształcac. Pozdrawiam

Ps. Dzieki za link (oj ja głubi jakoś niewpadłem na myśl by sprawdzić w dziale z linkami) No Dzięki :)
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Edward Blackbeard Teach napisał:

Atamanie czy drukowałeś te plany Mamoli? Pisze tutaj z takim zapytaniem, ponieważ chciałbym sobie je wydrukować, lecz niewiem jaki to ma byc format? Na przykład przy przeliczeniu pixeli na centymetry przy planach "San Felipe" wyszło mi cos grubo ponad 3,5 metra :

Plany ściągnięte z "ruskiej" strony drukowałem na ploterze. Były w odpowiedniej rozdzielczośći i bezpośrednio puszczone na ploter dawały 100% wydruk (trzymały skalę). Wielkość plansz była mniej więcej 80x60 - 90x70 (jedna ciut wieksza).

Co do planów ze strony zapodanej przez Teosa to mogą być problemy. Ja oglądałem tam plany innych jednostek, i są w róznych formach poskanowane, nie wszystykie nadają się od razu do wydruku trzymającego skalę. Niektóre są w rozdzielczośći 72 dpi (czyli tylko do oglądania na ekranie, wydruk wyjdzie z tego marny, prawie nieczytelny i baaardzo wielki, zupełnie bezskalowy - trzebaby zmienić rozdzielczość na 300 dpi i dopasować wymiary do wielkości modelu w danej skali W jakiej rozdzielczości i wielkości jest tam Złota Łania.. nie wiem.. ale sprawdze..

PS: podałem Ci przecież na PW adres do "ruskiej" strony, no i zachęcałem do pobuszowania po naszych linkach.. Czyżby ta PW nie dotarła do Ciebie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Więc sprawdziłem: Plany na stronie zapodanej przez Teosa są w rozdzielczości ekranowej: 72 dpi.. i na wydruku wyszłaby plachta o szerokości ponad 3,4 m, nieczytelna, bezskalowa. Natomiast można ją sprowadzić do odpowiedniego wymiaru, zmieniając rozdzielczość na 300 dpi, przy zachowaniu tej samej ilości pikseli na szerokośći i wysokości. W Potoszopie nie idzie tego zrobić bezpośrednio (przynajmniej ja nie mogłem, buntowało się), ale udało się pośrednio, najpierw zmniejszyłem szerokość obrazka do 80 cm, potem zmieniłem rozdzielczość na 300 dpi, i w okienko: szerokość w pikselach wpisałem wartość początkową jaka tam była zaraz po ściągnięciu (9776 pix dla Table A) .. i powstał mi obrazek o takich samych wymiarach, jak ten ściągnięty z ruskiej strony.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Edward Blackbeard Teach

Dzięki Atamanie za obszerne wyjasnienie. Co się tyczy PW, to niestety nic do mnie niedotarło:/ Szkoda. No ale napisałeś i teraz już wiem.

Ps. Zmniejsze sobie ten problem, ponieważ po prostu sobie ściągne plany z "Ruskiej Stronki", niebede musiał się niepotrzebnie męczyć.
Awatar użytkownika
maciejza

Post autor: maciejza »

ataman napisał:
W Potoszopie nie idzie tego zrobić bezpośrednio (przynajmniej ja nie mogłem, buntowało się)

Żadnych dodatków do fotochłopa nie trzeba mieć by to działało, więc "image size" MUSI działać bez buntu :)

jakby co, na priv, możemy rozpracować problem.

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ