relacja z budowy PRIEDIESTYNACJI

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: relacja z budowy PRIEDIESTYNACJI

Post autor: RomekS »

Nie wiem Rychu czy dobrze zrozumialem.
Chcesz przeskalowac tify do innego formatu oraz tak dobrac poszczegolne sakany aby odpowiadaly oryginalowi ?.....
Wtedy na jedmym skanie musi byc zawarta czes drugiego skanu aby ustalic odpowiednia wielkosc. Czy o to chodzi ?
Jezeli tak to mysle ze Corel sie do tego nada.
Awatar użytkownika
Rychu

Witam

Post autor: Rychu »

Powitać Pana Romka :) nie niechodziło o format graficzny jpeg czy gif, głównie chodziło o wielkośc tego wszystkiego, powiedzmy że jedna wręga wychodzi po wydruku na kartce papieru formatu A5 troszke zaduże hehe, a znów cały kil jest zamały, poprostu musze to wszystko dopasować widać że innej możliwości niema jak element po elemencie trzeba dopasowywać niestety jest troche tego, ja próbowałem to robić w Adobe ilustratorze nawet to wychodzi ale np skąd będe wiedział jaka jest długość kila bo przecież można ją wyciągnąc do woli hyhy.
Ponizej jpeg wręga większa jak reszta...

Obrazek
a moze jednak sie uda :)
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Witam wszystkich serdecznie!!!

Daszka wybacz ze się powtarzam ale przyjmij tez odemnie gratulacje z okazji otrzymania dyplomu!!! :laugh:: Taaa... co to ja chcialem...???
Tak sobie te listewki przyklejam, przyklejam... i ani się obejrzałem a tu już prawie polowa poszycia! Romku staram się pobic twój rekord w budowie modelu, ale z drewnem nie jest tak latwo :laugh:: mimo iż nie dojadam i nie dosypiam :laugh:::laugh:::laugh:: No to na razie tyle, czas do pracy!

Obrazek
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Stefan !!!
Aż by się chciało wziąć do rączki to cacko ;)
Pozdrawiam.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
RomekS

Gratulacje Stefan. Super model powstaje.
Niestety mnie oposcila wena tworcza :( , bo rozpoczalem prace dzialkowe.
Sa one tez przyjemne.
Pytanko odnosnie materialu. Jezeli mozna wiedziec, to gdzie zaopatrujesz sie w drewno. Czy drewno musi byc sezonowane, czy przy tak cienkich listewkach jest to drugorzedne.
Pytam bo przywiozlem od szwagra troche pocietych bali kominkowych z roznych drzew. Maja po ok 2 lata. Czy nada sie to do czegos juz teraz czy zapomnic o nich. Sa one rozlupane na cwiartki. A moze je pociac i ulozyc niech sezonuja. Troche z tego listewek by bylo.......
Awatar użytkownika
stefan

Witam!
Romku, jeśli chodzi o gratulacje to dzieki, ale jeszcze za wczesnie :laugh:: „cisne pelna para” wlasnie dlatego ze jeszcze mam wene :laugh:: pewnie niedlugo tez mi się odechce, przeciez zaczal się sezon nawigacyjny!
Pytasz z kad biore drewno? No z tym to bywa roznie, np. bale brzozowe dostalem od jednego kolegi modelarza, tez bale ale jaworowe mam od jednego górala (kosztowaly mnie flaszke :laugh:: ale warto było!) kombinuje jak i gdzie można.Oczywiście kazde drewno musi być sezonowane, im dluzej tym lepiej, jednak dwa lata wystarczy, pod warunkiem ze schlo naturalnie a nie w suszarni. Nie wiem czy lepiej jest pociac drewno na listewki czy sezonowac w calosci, ale to chyba bez znaczenia, w kazdym razie ja nie widze roznicy, a mowie to z doswiadczenia.

stefan

Witam po dłuższej przerwie!

Kilka razy zabieralem się za poszycie, zostalo doslownie kilka listew, ale za żadne skarby mi to nie wychodzi :( wiec zaczolem z innej beczki. Zabralem się za wewnetrzne poszycie burt, i się udalo! :laugh:: co widac na zalaczonym, obrazku. Oczywiście trzeba to jeszcze dopiescic, powiercic i powklejac kolki itd. Ale najwazniejsze ze znowu mi cos wychodzi :laugh:: no tak zostalo to nieszczesne poszycie dna...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
RomekS

Witam
Widze, ze przesilenie wiosenne Tobie tez minelo.
Jak sie juz zacznie to potem znowu nabiera sie obrotow.
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Stefan,
a może jakieś powiększenia tego poszycia? Plus zdjęcia połączeń poszycia z kilem. Super, naprawdę super. Napisz może też co nie wychodzi.
Pzdr, Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Awatar użytkownika
Rychu

Post autor: Rychu »

Łoł ale cacko tak panie Stefan to co niewychodzi to też prosiłbym zdjęcie jakieś bo może ja takiego błędu się ustrzege :x jak można to też bym prosił i zdjęcie samego przodu,chodzi mi o to jak się schodzą te listewki.
Pozdrawiam.
a moze jednak sie uda :)
ODPOWIEDZ