Witam!
Faktycznie duzo pytan, ale postaram się odpowiedziec.Jeśli chodzi o plany to niestety tez mam polskie NR. 679 dlatego niestety bo sa malo dokladne, tzn. wszystkie przekroje trzeba troche przerabiac. Wregi i stepka sa ze sklejki 5mm, sztywnosc kadluba zapewnia belka montarzowa, i oczywiście poklady. W galerii sa fotki „Priediestynacji” i tam widac dokladnie metode jaka wykonalem szkielet kadluba, oczywiście w razie pytan pisz postaram się odpowiedziec. W moim przypadku listewki pokladu sa naklejone na deseczke bardzo twardej balsy(może tez być tektura) po naklejeniu wyszlifowane i wklejone na wregi szkieletu, dodam jeszcze ze krawedzie listewek maluje czarnym markerem, który pieknie imituje uszczelnienie. Pytasz czy nie za malo wregow... poszycie robie zlistewek brzozowych 2x5mm co daje dostateczna sztywnosc gornej czesci kadluba nic się nie zapada, nie wichruje, najlepszym tego przykladem jest nadburcie, ma odpowiedni ksztalt, ale nie ma szkieletu! Zastanawiam się nad wzdluznikiem oblowym, w czesci dennej, ale sam niewiem, mysle ze nie jest konieczny przy tej wielkosci kadluba, przekonam się kiedy skoncze poszycie.
Kolki sa z bambusa o srednicy 0,6mm, wbijam je w miejscu rzeczywistych wregow, wedlug przekroju wzdluznego kadluba, a dokladnie to co druga wrega i chyba to wystarczy.
- stefan
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: relacja z budowy PRIEDIESTYNACJI
Jakos nie moge sie zabrac za wykonanie "tych relingow".
Listewek juz mam duzo roznego rodzaju, wiem jak przyciac slupki jednakowej dlugosci tylko od czego zaczac klejenie ...
Stefan moze bys cos zaradzil ... :(
Chce najpierw zrobic caly kadlub zanim wezme sie za maszty i linki ...
Listewek juz mam duzo roznego rodzaju, wiem jak przyciac slupki jednakowej dlugosci tylko od czego zaczac klejenie ...
Chce najpierw zrobic caly kadlub zanim wezme sie za maszty i linki ...
- stefan
Witam!
Romku niebardzo pamietam jak te relingi wygladaja, ale można by tak:
Narysowac na kartce ksztalt, rozmieszczenie poszczególnych slupkuw, rysunek na jakas deseczke, na rysunek taka cienka przezroczysta folie(do pakowania zywnosci) no i dalej to chyba jasne? Można tez inaczej:
Wklejasz dwa slupki,( tzn. pierwszy i ostatni) najlepiej żeby je wpuscic w nadburcie, nastepnie przyklejasz gorna listewke, która pewnie trzeba odpowiednio powyginac, i już tylko zostaje powklejac pozostale slupki.
_________
Pozdrawiam
Stefan
- stefan
Witam!!!
Szanowni koledzy! Rrratunku!!! Jeszcze mój statek nie zostal zwodowany, a już się szczury jakowes w nim zagniezdzily :laugh:::laugh:::laugh:: ide budowac jakas lapke na owe gryzaki :laugh::

Szanowni koledzy! Rrratunku!!! Jeszcze mój statek nie zostal zwodowany, a już się szczury jakowes w nim zagniezdzily :laugh:::laugh:::laugh:: ide budowac jakas lapke na owe gryzaki :laugh::

- RomekS
No tak, tylko ze ten szczurek wcale nie ucieka ....
Pewnie zostanie szczurkiem morskim :laugh::
A jak z "tonazem" okretu ? i umiejetnosciami szczurka ......
Pewnie pracujesz juz nad kajuta dla nowego goscia
Najwazniejsze ze pilnuje budowy i nie przepusci zadnego uchybienia.
Pewnie zostanie szczurkiem morskim :laugh::
A jak z "tonazem" okretu ? i umiejetnosciami szczurka ......
Pewnie pracujesz juz nad kajuta dla nowego goscia
Najwazniejsze ze pilnuje budowy i nie przepusci zadnego uchybienia.
- daszka
Moi Drodzy Koledzy, ależ muszę sprostować, jako młoda lekarka weterynarii (dzisiaj odebrałam dyplom :laugh:: ) toć to nie szczurek - tylko chomik ;) ale wydaje mi się że Stefan ma kapitalnego nadzorcę budowy i stąd ten jego model jest taki ładny i tak szybko powstaje...
pozdrawiam
Daszka :laugh::
pozdrawiam
Daszka :laugh::
- RomekS
Nooo Daszka,
przyjmij serdeczne gratulacje za Dyplom. :laugh::
i powodzenia w pracy zawodowej i nie tylko zawodowej.... :laugh::
przyjmij serdeczne gratulacje za Dyplom. :laugh::
i powodzenia w pracy zawodowej i nie tylko zawodowej.... :laugh::
- radek
- Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
- Kontakt:
Przyłączam się do gratulacji Romka, Daszka, moje gratulacje !!!!
Kiedy się obroniłaś?
Pytam bo sam mam zamiar się obronić może jeszcze w tym roku :) s więc temat na topie :lol: No i powiedz mi jak to się stało że jako wetrynarz robisz modele?
Pozdrawiam wszystkich, Radek.
Kiedy się obroniłaś?
Pytam bo sam mam zamiar się obronić może jeszcze w tym roku :) s więc temat na topie :lol: No i powiedz mi jak to się stało że jako wetrynarz robisz modele?
Pozdrawiam wszystkich, Radek.
Radosław Kubera
Koga Portal
Koga Portal
- Rychu
Witam
Powitać wszystkich
przepraszam że trochę nie na temat ale właśnie udało mi się załatwić fajne plany Jotika oczywiście wszystko skan w tiff, i tu mam ogromny problem skany są w ogromniastej wielkości i trzeba to ze skalować czy ktoś się orientuje w czym najlepiej te skany ze skalować, chodzi o to że jeden element jest większy drugi mniejszy heh no masakra :)
Pozdrowionka
przepraszam że trochę nie na temat ale właśnie udało mi się załatwić fajne plany Jotika oczywiście wszystko skan w tiff, i tu mam ogromny problem skany są w ogromniastej wielkości i trzeba to ze skalować czy ktoś się orientuje w czym najlepiej te skany ze skalować, chodzi o to że jeden element jest większy drugi mniejszy heh no masakra :)
Pozdrowionka
a moze jednak sie uda :)