La Jacinthe

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oksal

Odp:La Jacinthe

Post autor: oksal »

Cholera ale dziur:)

Pozdrawiam Adam
PS

Andrzej umnie kazdy szczep sie rozwinie a potem długo nie uchowa:) W lipcu zawsze 80 litrow na wisni hoduję Sasiad na sliwkach.. no coz w tym roku to chyba nic nie zrobi do Norwegii sie na zarobek wybral...
Awatar użytkownika
inicjator

Post autor: inicjator »

Witam,
Jestem pod wrazeniem. Niezle sie musiales napracowac z tym kolkowaniem. Ciekaw jestem ile czasu Ci to zajelo.

Pozdrawiam
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
Awatar użytkownika
Handszpak

Post autor: Handszpak »

No Stefan wiedziałem ze z ciebie gniusz modelarski...ale zeby az taki? Powiem szczeze opadła mi szczeka na samą podłoge jak zobaczyłem pokład.

stefan napisał:
Po tym co ostatnio przeczytałem to nie wiem czy warto wogle ciągnąć relacje;)...
Ale mam to w ...może sie komu przyda:)

Powiem krutko: WARTO!!!
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

inicjator napisal

Ciekaw jestem ile czasu Ci to zajelo.

Nie powiem ile,żeby sie jaki oszołom ze stoperem nie doczepił;)
A na poważnie to jakies 35-40 godzin.

Handszpak napisal

No Stefan wiedziałem ze z ciebie gniusz modelarski...ale zeby az taki? Powiem szczeze opadła mi szczeka na samą podłoge jak zobaczyłem pokład

Jaki geniusz?...mówiłem Ci, zmień trunek, od tego co pijesz nie wiesz co mówisz;) :laugh:
A na poważnie to miałem obawy związane z tym pokładem, jest całkowicie odmienny od tych co robiłem do tej pory, i trzeba było zastosować zupełnie inną technike.
Na pewno znaczącą role odgrywają dobre plany, i nie tylko jeśli chodzi o pokład, tak samo poszycie kadłuba jest rozrysowane tak ze na każdej wrędze zaznaczono szerokość poszczególnych listewek wiec raczej nie może sie nie udać.
Podsumowując, dobre plany to na pewno połowa sukcesu:)
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Witam. No to jest duuuży kawał roboty i to dobrej. Dokładne plany to wielkie udogodnienie w pracy. Zaciekawił mnie układ klepek pokładu a szczególnie w części dziobowej. Czy jest wynikiem układania się klepek w zwężającej się części pokładu czy dokładności odwzorowania planów? Tak czy tak wspaniała, dokładna i czysta robota. Moje uznanie!
Ciekawostka: kim jast ten pan z prawej strony? Pozdrawiam
Budrys.
Obrazek
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

budrys napisał:
. Zaciekawił mnie układ klepek pokładu a szczególnie w części dziobowej. Czy jest wynikiem układania się klepek w zwężającej się części pokładu czy dokładności odwzorowania planów?

Budrys!
Sledze pilnie budowe Stefana, bo sam posiadam komplet dokumentacji do Jacinthe.. i kiedyś, jak już będę troche więcej umiał.. napewno też ją zbuduje..
Stefan robi pokład dokładnie wg dokumentacji. A dlaczego te Żabojady w 1823 roku taki układ desek zastosowały... ??? (niektórzy mówią, że im trudniej tym przyjemniej).

Tu fragment planu pokładu z takim właśnie układem desek:

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

ataman napisał:
Budrys!
Sledze pilnie budowe Stefana, bo sam posiadam komplet dokumentacji do Jacinthe.. i kiedyś, jak już będę troche więcej umiał.. napewno też ją zbuduje..
Stefan robi pokład dokładnie wg dokumentacji. A dlaczego te Żabojady w 1823 roku taki układ desek zastosowały... ???

Nigdy w to nie wątpiłem, co wydaje mi się , że wynika również z treści mojego postu. Ale dziękuję uprzejmie za wyjaśnienie jako, że wg mnie każde jest przyczynkiem do poszerzania swojej wiedzy. Pytanie ukierunkowane było na szczegółowość planów bo nie zawsze są tak precyzyjnie traktującymi detale konstrukcji jednostki. Mam nadzieję, że i sam autor nie odebrał mojego pytania jako nawet cienia wątpliwości co do jego umiejętności.
Pozdrawiam, Budrys.
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"
Awatar użytkownika
stefan

budrys napisal

Zaciekawił mnie układ klepek pokładu a szczególnie w części dziobowej. Czy jest wynikiem układania się klepek w zwężającej się części pokładu czy dokładności odwzorowania planów?

Jak napisał Ataman wzorowałem sie na planach jakie posiadam, a dlaczego akurat taki układ? nie mam zielonego pojęcia:), ale z racji tego że jest odmienny sprawia całkiem fajne wrażenie:)
Awatar użytkownika
stefan

Ten model to jakiś porąbany!

Nie dosyć, że pokład jakiś taki inny to i nadburcie też takie jakieś inne niż w innych modelach, jakie robiłem do tej pory.

Kurcze same problemy! Ale widziały gały, za co się brały. Chodziłem, kombinowałem i nic, nawet rozjaśnienie umysłu za pomocą herbatki czy zupki chmielowej nie pomagało!

Normalnie pustka we łbie. Pomocnik też głąba rżnie, że niby nie wie, o co chodzi.

Wpadł sąsiad z wyciągiem ze śliwek, bo też ma jakieś problemy z sensownym myśleniem i tak się razem pocieszaliśmy i w pewnym momencie mnie olśniło a i sąsiad jakiś taki jakby inaczej zaczął gadać , więc wyciąg ze śliwek dokończyliśmy ( tak na wszelki wypadek, co by aromat śliwek nie uciekł)

I ja do roboty, ale najpierw sąsiada musiałem odprowadzić, bo coś mu się w nogi stało.

Postanowiłem zrobić sobie przyrządzik – rusztowanie, ale po kolei.

Najpierw szablon z brystolu

Obrazek

Teraz przyrząd ze sklepiki i dopasowywanie do szablonu, pasuje jakby stąd było!

Obrazek

Te kołeczki to takie stabilizatory, co by nie latało wszystko jak jeden taki po pustym sklepie

Teraz wpasowywanie do pokładu

Obrazek

Obrazek

No pasuje wszystko jak by ulał. Teraz nie pozostaje nic innego jak kleić nadburcie do kupy, ale ostrożnie, co by do rusztowania się nie przykleiło

Obrazek

I tak listewka po listewce robię moją falszburtę ( tak chyba to się nazywa)

Obrazek

Obrazek

Muszę zakończyć robotę na dziś bo coś mi się z oczami dzieje, tak jakby dwa kadłuby były czy cuś , a i pomocnik cos marudny się robi;)
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

budrys napisał:

Ciekawostka: kim jast ten pan z prawej strony? Pozdrawiam
Budrys.
Obrazek[/quote]

Jean Boudriot - autor w/w monografii.
ODPOWIEDZ