E no nie wiedziałem ze żelazkiem tak deske można wygiąć;)
Skuteczny sposób, zawsze tak wyginasz?. Fajnie to cus wychodzi.
La Jacinthe
- stefan
Odp:La Jacinthe
Handszpak napisał
Zawsze tak wyginam kiedy potrzebny jest łuk o większym promieniu i kiedy w listewce mogą wystąpić spore naprężenia. Większość jednak wyginam po prostu w palcach, nadając listewce odpowiedni kształt. Wszystkie klepki pokładu i większość poszycia kadłuba tak właśnie robiłem.
E no nie wiedziałem ze żelazkiem tak deske można wygiąć
Skuteczny sposób, zawsze tak wyginasz?.
Zawsze tak wyginam kiedy potrzebny jest łuk o większym promieniu i kiedy w listewce mogą wystąpić spore naprężenia. Większość jednak wyginam po prostu w palcach, nadając listewce odpowiedni kształt. Wszystkie klepki pokładu i większość poszycia kadłuba tak właśnie robiłem.
- mirek
stefan napisał:
E no Stefan ! Coś tu jest nie tak !
Nie tak dawno pisałeś , ze wyginasz tym żelazkiem jak szefowej stoczni nie ma w domu :woohoo:
Zawsze tak wyginam kiedy potrzebny jest łuk o większym promieniu i kiedy w listewce mogą wystąpić spore naprężenia.
E no Stefan ! Coś tu jest nie tak !
Nie tak dawno pisałeś , ze wyginasz tym żelazkiem jak szefowej stoczni nie ma w domu :woohoo:
Pozdrawiam Mirek Rybus
- krzysztof
Niespójność wypowiedzi, Stefan. Myślę, że szefowa stoczni wie, że żelazko robi za giętarkę. Skąd wiem - z własnego doświadczenia, niestety.
pozdrawiam Krzysztof
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
- stefan
B) staram sie żelazko używać pod nieobecność żony;) ale kiedyś i tak sie wydało, po tym jak rozprasowała "odrobinke" kleju na spodniach:woohoo:
- maciejza
krzysztof napisał:
dowiaduje sie o tym przy prasowaniu pierwszej bialej podkoszulki ;)
edit: stefan czujnosci nie stracil . .szybszy byl ... normalnie jak lucky luke ;)
Myślę, że szefowa stoczni wie, że żelazko robi za giętarkę.
edit: stefan czujnosci nie stracil . .szybszy byl ... normalnie jak lucky luke ;)
- oksal
maciejza napisał:
:)przy zółtych to na Stefana nie krzyczy
Sprawnie Ci to wychodzi Nawet nie upłuną miesiąc a tu kołki w kadłubie i układanie pokładu dobiega końca. To jakich środków dopingujących uzywasz?:)
Pozdrawiam Adam
krzysztof napisał:Myślę, że szefowa stoczni wie, że żelazko robi za giętarkę.
:)przy zółtych to na Stefana nie krzyczy
Sprawnie Ci to wychodzi Nawet nie upłuną miesiąc a tu kołki w kadłubie i układanie pokładu dobiega końca. To jakich środków dopingujących uzywasz?:)
Pozdrawiam Adam
- Handszpak
Jak to jakich przeciez to ma napisane w kazdym poscie:laugh:
- oksal
Handszpak napisał:
:) to wiem ale jaki jest ten "cieniutki na rozjasnienie umysłu"
Jak to jakich przeciez to ma napisane w kazdym poscie:laugh:
:) to wiem ale jaki jest ten "cieniutki na rozjasnienie umysłu"
- stefan
Po tym co ostatnio przeczytałem to nie wiem czy warto wogle ciągnąć relacje;)...
Ale mam to w ...może sie komu przyda:)
Starej nie ma! Chata wolna! Oj będzie.........
Nic z tych rzeczy, będzie robota przy modelu.
Pokład czeka!
W miarę pokład przeszlifowany,więc pora zacząć wyznaczenie linii dla korników otworów w pokładzie.
Pomocnik przeprowadził kontrolę wśród korników, co by równo wyszły otwory.
Alkomat wyłapał jednego, skubany 2,5 promila, ten to by narozrabiał, reszta w porządeczku i do roboty
Temu, co wymyślił te patyczki z bambusa to bym...... ( nie powiem, co bo dziewczyny na pokładzie), ale co zrobić jak trzeba to mus, trochę tego zrobiłem.
No jak korniki nie są w stanie wskazującym na spożycie.... to aż milo popatrzeć.
No jak są otworki to stara metoda: Patyczek –klej -cążki i młoteczek
Jakoś udało się dobrnąć do końca z pokładem, teraz szlifowanko, ale to już nie mój problem!
Czeladnik ma papierek ścierny niech się poci, ja zupkę chmielową sobie zjem na zimno.
No całkiem, całkiem jej to wyszło. Teraz lakierek, no właśnie, jaki?
Pokost, jaki do tej pory stosowałem śmierdzi jak diabli!
Po konsultacjach w szerszym gronie stwierdziliśmy: Oleju 3V3 brak, pokost śmierdzi i długo schnie, więc wybór padł na Pactre Clear no i miodzio mnie się podoba i czeladnikowi również
Adam mnie prosił swego czasu o szczep tych moich korników, chętnie bym mu dał, ale mi wstyd, bo to takie pijaki, ze szkoda gadać. Żeby tylko cieniutko browarek no to jeszcze idzie wytrzymać, ale skubance do wywaru ze śliwek się dobierają
Ale mam to w ...może sie komu przyda:)
Starej nie ma! Chata wolna! Oj będzie.........
Nic z tych rzeczy, będzie robota przy modelu.
Pokład czeka!
W miarę pokład przeszlifowany,więc pora zacząć wyznaczenie linii dla korników otworów w pokładzie.
Pomocnik przeprowadził kontrolę wśród korników, co by równo wyszły otwory.
Alkomat wyłapał jednego, skubany 2,5 promila, ten to by narozrabiał, reszta w porządeczku i do roboty

Temu, co wymyślił te patyczki z bambusa to bym...... ( nie powiem, co bo dziewczyny na pokładzie), ale co zrobić jak trzeba to mus, trochę tego zrobiłem.

No jak korniki nie są w stanie wskazującym na spożycie.... to aż milo popatrzeć.
No jak są otworki to stara metoda: Patyczek –klej -cążki i młoteczek

Jakoś udało się dobrnąć do końca z pokładem, teraz szlifowanko, ale to już nie mój problem!
Czeladnik ma papierek ścierny niech się poci, ja zupkę chmielową sobie zjem na zimno.
No całkiem, całkiem jej to wyszło. Teraz lakierek, no właśnie, jaki?
Pokost, jaki do tej pory stosowałem śmierdzi jak diabli!
Po konsultacjach w szerszym gronie stwierdziliśmy: Oleju 3V3 brak, pokost śmierdzi i długo schnie, więc wybór padł na Pactre Clear no i miodzio mnie się podoba i czeladnikowi również

Adam mnie prosił swego czasu o szczep tych moich korników, chętnie bym mu dał, ale mi wstyd, bo to takie pijaki, ze szkoda gadać. Żeby tylko cieniutko browarek no to jeszcze idzie wytrzymać, ale skubance do wywaru ze śliwek się dobierają