Witam
Pięknie zrobiłeś te tratwy i do tego jeszcze napisy na nich ! dużo masz tych łodzi ze chciało się Tobie robić kopyto i laminat?
Kaper-1
- lucky
Re: Kaper-1
ryka1 pisze:Przeczytałem i obejrzałem na stronie.http://www.rcmodel.com.pl/porady/fototrawienie/ . Stosowałem się ściśle do zaleceń z tym że trawiłem w chlorku żelazowym. Blaszka mosiężna 0,2 mm.
I trawiłem w opakowaniu po lodach![]()
o pojemności 900 ml. Wytrzymuje zarówno chlorek żelazowy jak i sodę kaustyczną
Jest mi bardzo miło że się opis przydał

Pozdrawiam Serdecznie
Lucky ( Roman K.)
- ryka1
rychenko Staram się jak mogę
Dzięki za dobre słowo- jest dalsza motywacja do działania. Łódź jest jedna, ale chcę ją zrobić jak na zdjęciu, a nie chować pod " brezentem". Wykonanie kopyta nie było sprawą skomplikowaną. Forma z gumosilu i laminat to już drobiazg
.

lucky Gratuluję pomysłu z filmem. Na pewno pomoże jak mi, wielu zainteresowanym fototrawieniem.
PS. masz świetny warsztat do trawienia - pełna profeska !.
Mam przy okazji pytanie do forumowiczów. Z czego najlepiej wykonać osprzęt łodzi wykonany w oryginale z "kwasiaka" ?

lucky Gratuluję pomysłu z filmem. Na pewno pomoże jak mi, wielu zainteresowanym fototrawieniem.
PS. masz świetny warsztat do trawienia - pełna profeska !.
Mam przy okazji pytanie do forumowiczów. Z czego najlepiej wykonać osprzęt łodzi wykonany w oryginale z "kwasiaka" ?
Pozdrawiam Rysiek
-
- ryka1
Dawno mnie tu nie było, mimo braku czasu starałem się coś tam dłubać przy modelu. Zakończyłem temat łodzi roboczej.

Jak zwykle sprawdził się sposób barwienia balsy kawa rozpuszczalną
cd nastapi

Jak zwykle sprawdził się sposób barwienia balsy kawa rozpuszczalną

cd nastapi
Pozdrawiam Rysiek
- rychenko
Witam
Szkoda ze tak rzadko coś pokazujesz , choć to rozumiem bo sam tez mam długie przestoje a łódka pierwsza klasa !!!!
Szkoda ze tak rzadko coś pokazujesz , choć to rozumiem bo sam tez mam długie przestoje a łódka pierwsza klasa !!!!
Pozdrawiam Ryszard
- ryka1
Myślę, że już nie będzie tak długich przerw w relacji z budowy modelu choć jak zwykle brakuje czasu na dłubaninę
.Poprawiam też detale wcześniej wykonane ,tak było z wiatrochronami które wcześniej wykonałem z polistyrenu, ale nie trzymały kształtu. Wykonałem więc z blaszki mosiężnej i teraz jest ok.

cd nastąpi

cd nastąpi
Pozdrawiam Rysiek
- ryka1
Wykonałem pagaje, które będą po dwie sztuki umieszczone w łodzi roboczej oraz w pontonie nad którym pracuję. Wykonane z 4 części, materiał - listewki lipowe barwione tym razem herbatą

Zamontowałem stery jak w oryginale 6 śrubami. Śrubki M1 mosiężne. Bez kropli kleju. Oczywiście będą zabezpieczone przed korozją farbą podwodnej części kadłuba.

cd nastąpi

Zamontowałem stery jak w oryginale 6 śrubami. Śrubki M1 mosiężne. Bez kropli kleju. Oczywiście będą zabezpieczone przed korozją farbą podwodnej części kadłuba.

cd nastąpi
Pozdrawiam Rysiek
- ryka1
Prace nad pontonem zacząłem jak przy łodzi roboczej od wykonania kopyta i formy z gumosilu,oraz wykonanie z laminatu kadłuba .

Pływaki wykonałem z rurki winidurowej giętej na wyrafinowanym
przyrządzie nad parą.Rurka w czasie gięcia wypełniona była kaszą manną
która świetnie spełniła swoje zadanie.

Zakończenia stożkowe pływaków odlałem z distalu w formach z plasteliny.

Częściowo wyposażony

cd nastąpi

Pływaki wykonałem z rurki winidurowej giętej na wyrafinowanym

Zakończenia stożkowe pływaków odlałem z distalu w formach z plasteliny.

Częściowo wyposażony

cd nastąpi
Pozdrawiam Rysiek
- ryka1
Doszedł silnik, łopaty śruby napędowej wycięte z papieru nasączonego cyjanoakrylem.

Życzę wszystkim forumowiczom i sympatykom zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych
cd nastąpi

Życzę wszystkim forumowiczom i sympatykom zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych
cd nastąpi
Pozdrawiam Rysiek