Kaper-1
- ryka1
Re: Kaper-1
Jeszcze kilka drobiazgów i będzie koniec prac przy pontonie.
- Załączniki
-
- IMG_3202.JPG (112.53 KiB) Przejrzano 8105 razy
-
- IMG_3203.JPG (115.05 KiB) Przejrzano 8105 razy
-
- IMG_3205.JPG (121.83 KiB) Przejrzano 8105 razy
Pozdrawiam Rysiek
- Jarek
Witam.
Pięknie Ci to wychodzi. Sam budując "Szkwała" staram się jak najlepiej być precyzyjnym, ale jak przejrzałem Twoją relację to jestem pod wrażeniem. Może kiedyś w przyszłości nasze jednostki straży granicznej spotkają się na jakichś zawodach ?
Mam jednocześnie pytanie do Ciebie dotyczące skali zanurzeniowej. Kolega wydrukował mi 3D podziałkę z cyferkami i muszę przykleić je do kadłuba (na lakier). Widzę, że u Ciebie wyszło to perfekcyjnie: dokładnie i czysto. Jakim klejem to robiłeś ? Chciałbym, aby mocowanie wyszło również dokładnie a zarazem mocno, by nie pogubić cyferek podczas szybkiego pływania.
Pięknie Ci to wychodzi. Sam budując "Szkwała" staram się jak najlepiej być precyzyjnym, ale jak przejrzałem Twoją relację to jestem pod wrażeniem. Może kiedyś w przyszłości nasze jednostki straży granicznej spotkają się na jakichś zawodach ?

Mam jednocześnie pytanie do Ciebie dotyczące skali zanurzeniowej. Kolega wydrukował mi 3D podziałkę z cyferkami i muszę przykleić je do kadłuba (na lakier). Widzę, że u Ciebie wyszło to perfekcyjnie: dokładnie i czysto. Jakim klejem to robiłeś ? Chciałbym, aby mocowanie wyszło również dokładnie a zarazem mocno, by nie pogubić cyferek podczas szybkiego pływania.
- ryka1
Może nasze jednostki kiedyś wypłyną na wspólny patrol
. Znaki zanurzenia i inne napisy wycięte są w folii samoprzylepnej,już z prawidłowymi odstępami, przeniesione na kadłub za pomocą folii transparentnej, jest o tym na str.4 zabezpieczone lakierem mat lub półmat .Myślę,że to wystarczy do zabezpieczenia przed wodą. Kaper 1 nie pływa tak szybko 

Pozdrawiam Rysiek
- ryka1
W międzyczasie przyszły zamówione regulatory prędkości , nie moglem się powstrzymać przed ich zamontowaniem i wypróbowaniem. Mam teraz możliwość regulacji niezależnie każdego z silników jak również obu równocześnie . Jak w oryginale

cd nastąpi

cd nastąpi
Pozdrawiam Rysiek
- ryka1
- rychenko
Witam
Rysiek ponton prezentuje się extra było warto przesiedzieć bo łódź jak i ponton wyglądać będą na pokładzie elegancko , po otworkach na pokładzie widać ze „zagęścisz „ go jeszcze nie źle detalami
Rysiek ponton prezentuje się extra było warto przesiedzieć bo łódź jak i ponton wyglądać będą na pokładzie elegancko , po otworkach na pokładzie widać ze „zagęścisz „ go jeszcze nie źle detalami

Pozdrawiam Ryszard
- ryka1
Większość z tych otworów to pod pilersy pokładu nadbudówki,te dużej średnicy, ale faktycznie jeszcze kilka elementów zamontuję razem z nadbudówką. 

Pozdrawiam Rysiek
- ryka1
Z racji że zrobiło się zimno i mokro ruszyły prace w "stoczni". Powstał trap, który pierwotnie planowałem wykonać z listewek, ale że oryginał jest cały malowany na zielono ułatwiłem sobie pracę i powstał plastykowy

Poręczy nie robię, gdyż w takim stanie będzie wisiał na ścianie nadbudówki.
cd nastąpi

Poręczy nie robię, gdyż w takim stanie będzie wisiał na ścianie nadbudówki.
cd nastąpi
Pozdrawiam Rysiek
- ryka1
Zakończyłem w końcu
prace nad wentylatorami. Trwało to długo, sam nie wiedziałem dlaczego, dopiero jak policzyłem z ilu elementów składa się jeden to sam w to nie wierzyłem - 118
.Bez imitacji śrub na kołnierzach !!!
Teraz podkład, poprawki i malowanie na biało.
cd nastąpi

Teraz podkład, poprawki i malowanie na biało.
cd nastąpi
Pozdrawiam Rysiek
- ryka1
Aż trudno uwierzyć, ale dopiero dzisiaj wypróbowałem nowy napęd." 13"
. Jestem z niego bardzo zadowolony. Śruby bardzo sprawne ,również na biegu wstecznym model pod pełną kontrolą. Opcja jedna cała naprzód, druga cała wstecz oraz ster wychylony na maxa powoduje obrót modelu na średnicy jednej długości. Przy okazji kolejnego pływania poprawię niektóre nastawy napędu. Jak widać na zdjęciach rufa trochę niedoważona. Zastosowany dzisiaj balast + akumulator =430g. Pewnie mam do dyspozycji jakieś 500g zapasu. Czeka więc mnie dalsza walka z wagą elementów.

Mam krótki filmik ale nie wiem jak go zamieścić.
cd nastąpi

Mam krótki filmik ale nie wiem jak go zamieścić.
cd nastąpi
Pozdrawiam Rysiek