Tirpitz/Bismarck

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
Smok_740

O:Tirpitz/Bismarck

Post autor: Smok_740 »

Dobry wieczór w ten smutny wieczór :(

Widzę, że w stoczniach zastój :(. A mnie zaatakował "mały głód" dłubania przy okręcie. Oto wyniki

Obrazek

A teraz widok bez Głoda :)

Obrazek

I widok od...kumina strony

Obrazek

Zmiany pojawiły się również na nadbudówce tylniej.

Obrazek

Na koniec poskładałem w kupe dwie barbety:

Pierwsza

Obrazek

i druga zaraz po zamontowaniu na tylna strukturę.

Obrazek

Nie wiem czemu krecha łączenia dwóch elementow pokładu jest az tak strasznie widoczna na zdjęciu. W rzeczywistosci jest praktycznie niewidoczna.

No i to by było wszystko

Pozdrawiam serdecznie

Dobranoc

Smok_740
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: space85 »

Świetna robota:) Słyszałem ostatnio informację że tak na prawdę to Mały Głód wykończył Bismarcka;p
Awatar użytkownika
Budrys

Post autor: Budrys »

Smok_740 napisał:

. . . . Nie wiem czemu krecha łączenia dwóch elementow pokładu jest az tak strasznie widoczna na zdjęciu. W rzeczywistosci jest praktycznie niewidoczna.

Spasowanie. Krawędź łączenia nie jest idealnie ostra, a nawet trochę - miejscami (po prawej stronie) - przytarta. Minimalnie ale trochę widocznie. I nie wszędzie linie trafiają na siebie (np. lewa strona). I tu jest paradoks - nie bardzo można jej wspólnie doszlifować a to by mogło pomóc. Ale - jak piszesz - trzeba się przyjrzeć żeby zobaczyć!;)
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Awatar użytkownika
Smok_740

Dzien Doberek

Mam pare uwag dla budujacych Bismarcka którzy nie dociagneli jeszcze do tego etapu budowy co ja.

1. Zwróccie uwage na hangar glowny. W instrukcji nie ma opisu jak go "oskrzynkowac" dowiadujecie sie o tym dopiero w nr 139 i to tylko ze zdjecia (po prostu zaobserwujecie ze cos tam jest a wczesniej nie powiedziano co i jak tam nalezy przykleic)

2. Zastanowcie sie bardzo dokladnie kiedy przykleic nadbudowke przednia do kadluba. Ja dokonam tego kiedy podoklejam wszystkie male czesci (w nr 140 dowiecie sie ze trzeba bedzie nawiercac komin do zamocowania uchwytow na liny !!) a nie tak jak kaze instrukcja!!.Doklejanie elementow wskazanych w dalszych instrukcjach bedzie wtedy wymagalo przewracaniem calego modelu (co wiemy jest dosc niebezpieczna operacja).

3. Pokazane w instrukcji miejsca gdzie powinny znalesc sie sruby do mocowania nadbudowek rowniez wymagaja glebszego przemyslenia.
Prosta sprawa gdy model bedzie stacjonarny (tak jak moj). Ja zdecydowalem sie umiescic te sruby tam gdzie niebedzie ich potem widac.
Nadbudowka tylnia (jak widac we wczesniejszych postach) sruby poszly pod barbete i pod elementy katapult samolotowych.
Przednia nadbudowka - sruby zostana wkrecone obok komina i ukryte malymi hangarami oraz (to jedyne miejsce w jakim poslucham instrukcji) z przodu struktury tuz za barbeta w miejscach mocowania 2 sprzezonych dzialek plot.

Oczywiscie to moja sugestia tylko :).

Podarujcie sobie wszelkiego rodzaju elektryczne wkretaki. Nawet wkretakiem nalezy to robic bardzo powoli a o dokrecaniu na chama zapomnijcie sklejka jest tak marnej jakosci ze rozwarstwia sie i peka przy najzejszym nacisku :( (dlatego wkrecalem w miejscach ktore potem mozna zamaskowac :D).

Wieczorkiem dolacze zdjecia tynego hangau z czesciami ktorych montaz zostal pominiety w instrukcji.

4. Niestety okazuje sie ze nawet instrukcja jest wykonana na innym modelu i na inncyh czesciach niz to co otrzymalismy z wydawnictwa. Najbardziej rzucajacym sie w oczy elementem jest prawa wneka na artylerie 105 mm nadbudowki przedniej a przede wszystki sciana fototrawiona nadbudowki we wnece. Otoz na otrzymanych przez nas kawalku blachy jest miejsce na drzwi a w instrukcji jest ona pelna wentylatorow i klapek do nich. Przebadalem blaszki co mi pozostaly i okazuje sie ze w tym co otrzymalismy sa pokrywy na te wentylatoey ale oczywiscie samych went. nie ma :(. Dodam ze wedlug planow w orginale wentylatory byly.

Az mi zal pupe sciska. I blizej do konca tym instrukcja jest bardziej intuicyjna .....:angry: .

Dziekuje za uwage :)
Zycze milego dnia

Naczelny squadacz :)

Smokulec 7.4.0
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
Awatar użytkownika
Smok_740

Witam serdecznie

Na samym poczatku pragne przeprosic za zwłokę (nieoczekiwana kontuzja :()we wstawieniu obiecanej fotki głównego hangaru. Elementy zaznaczone na czerwono nie są wymienione w instrukcji a nalezy je przymocowac przed instalacja nadbudówki tylniej

Obrazek

Oczywiscie elementy te znajduja sie po prawej i lewej stronie hangaru

Pomalowałem również małe wieżyczki

Obrazek
Obrazek

Ponadto do nadbudówki przedniej dokleilem oba pomosty w pozycji "otwartej" oraz swiatełka pozycyjne.

Obrazek

To by było na tyle

Życze miłego łikendu :)

Smoczus składaczus natrętus:P
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
Awatar użytkownika
Smok_740

Ahoj

Porobiłem troszke przy okręcie:). Tak porobiłem ze weszłem w faze koncowa prac nad Bismarckiem. :)

Na poczatek postanowiłem poprawic instrukcyjnego babola o ktorym pisalem wczesniej. Brak wentylatorów na prawej scianie nadbudowki przedniej. Poszukałem po prostu jakis czesci ktore mi pozostal (blaszki) i wkleilem je zgodnie z planem :D

Obrazek

Obrazek

Następnie popracowałem troszke nad nadbudówka tylnia (maszt i artyleria)

Obrazek

Oraz dopiesciłem nadbudówke przednią

Obrazek

A potem wkręciłem i przykleiłem ją do kadłuba :)

Obrazek

A na tym zdjęciu widac gdzie postanowilem wkrecic wkręty aby mi sie calosc nigdy nie rozkleila :D

Obrazek

NIe jest to zabardzo estetycznie wykonane ale dziury te zostana ukryte hangarami :)

Pozdrawiam

Smok_740
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witaj
Model już się pięknie prezentuje ,szkoda że nie będziesz mógł nim popływać na wodzie wyglądał by tak „rasowo”:)
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Smok_740

Witam

W stoczni troszku ruchu ostatnio.

Przybyly hangary i katapulty:

Obrazek

Obrazek

Dodatkowo bydlacki pająk pomaga mi w olinowaniu :)

Obrazek

ale to dopiero poczatek.

Ponadto przybyly łańcuchy kotwiczne, bębny z linami, i ogólnie caly pokładowy bajzel juz zostal przyklejony :)

I jeszcze fotka ogólna

Obrazek

"Zamieszczone przezemnie zdjecie okretu "Bismarck" ze znakiem swastyki w bialym okręgu na czerwonym tle ma podstawy czysto historyczne, w zadnym przypadku nie nawoluje do szerzenia ideologi faszystowskiej, jezeli wizerunek "swastyki" któregokolwiek z ogladajacych relacje obraza zdjęcie zostanie natychmiast usuniete. "

To by było na tyle.

Pozdrawiam

Smok

Ps Zauwazylem ze jakims dziwnym cudem poznikaly zdjatka z mojej relacji ( z ostatnich paru postów) byc moze sie nei podobaly :(
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
myszor

Post autor: myszor »

Witaj . Podobały , podobały ! Ostatnio cosik tam grzebali i u mnie w relacji też poznikały zdjęcia , ale powiadomiłem Radka i jest OK. . Ten Twój „KANCLERZ” wygląda coraz lepiej . Jak miałem 20 lat to zbudowanie takiego modelu graniczyło z cudem . Te wszystkie nawet najmniejsze detale , deski pokładu , samolociki , lufy dział jak oryginalne . Coś niesamowitego . A ja durny musze wszystko sam rezać :( . Kupie sobie taki model . Gratuluje cierpliwości . A co do swastyki to w oryginale zdaje się była . Kto nie lubi niech nie patrzy . :)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Smok_740

Hejka to jeszcze raz Ja :)

Ludziska budujący zaglowce !! Jak wy się połapujecie w tych wszystkich linkach i lineczkach !!!!! :D

Nawet moj pająk pomagacz powiedzial ze "ma w d... taki interes" :D No i zostalem sam z linkami.

A tak to wygląda

Obrazek

Obrazek

Jak powiąże linki z drugiej strony to sie te brzytko sflaczale linki ladnie naciągną.

Dobrej nocy zycze

Smoczek_V8 :D
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ODPOWIEDZ