SSN-688

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dareus

O:SSN-688

Post autor: Dareus »

witam
Patrzę i podziwiam .Gratuluję pomysłów i czystego wykonania.
W tym tempie to wcześniej zwodujesz swój OP niż ja :-))

pozdr
Dareus
Obrazek
modelarstwo podwodne i cała reszta:-)
gieber

Post autor: gieber »

Andrzej1 napisał:
[quote]Witam
...... Cięgno daje się wepchnąć przez przecięcie i tą samą drogą wyjąć z prowadnicy. Siła potrzeba do założenia/wyjęcia cięgna jest na tyle duża, że nie obawiam się o jego wypadnięcie. ...

Obrazek

Witam Andrzeju1
zastanawiam się czy cięgno nie będzie miało tendencji do klinowania się w tym przecięciu?

może zastosować taką prostą blokadę (rys na szybko ale chyba czytelny)?
pozdrawiam - wierny kibic
Obrazek
Pozdrawiam
Grzesiek
Bounty [url]https://www.koga.net.pl/forum/524/31443.html[/url]
Łódź Oseberg [url]https://www.koga.net.pl/forum/523/45549.html?p=59205#p59205[/url]
Allege d'Arles [url]https://www.koga.net.pl/forum/7/47745.html?p=92327#p92327[/url]
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Witaj

Otwór jest 1,8mm, cięgno z włokna węglowego 1,2mm. Przeprowadzałem już próby. Nic się nie klinuje.
Pracuje po cichutku, bez oporów. To białe to teflon.
Twój pomysł jest bezpieczniejszy i lepszy. Może coś pokombinuję, ale jak mawiają :
nie swędzi nie drap.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witam

Opierałem się bardzo, ale i tak nadszedł czas wykonania otworu w kadłubie, przez który to otwór,
mógłbym bez otwierania kadłuba doładować akumulatory lub poprawić program komputera.
Problemy były dwa (słownie dwa ). Pierwszy, to dolaminowanie takiej warstwy, aby grubość
ściany w tym miejscu wynosiła tyle co wysokość gniazda (7mm). Nie udało się. Spędziłem parę
godzin na szlifowaniu zbyt grubego klocka laminatu wewnątrz kadłuba. Niewygodny dostęp,
dużo pyłu, jednym słowem same minusy. Drugim problemem było wywiercenie otworu 20mm
bez wiertła (czy to nie wystarczy ? ) i wiertarki zdolnej takie wiertło uchwycić.
Wywierciłem otwór 12mm a następnie za pomocą wałka z papierem ściernym (Dremel)
od zewnątrz powiększyłem średnicę do 20 mm. Wszystko wykonałem ręką. Trochę widać, ale jak
na warunki, to otwór wypadł był zadowalająco, Myślę, że duża wiertarka nie zrobiłaby tego dużo lepiej.
Po wywierceniu otworu dopiero mogłem tak naprawdę stwierdzić ile mam do zeszlifowania.
Wewnętrzną ścianę otworu zabezpieczyłem malując epidianem na ciepło. Teraz czekam, aż to wszystko
zżeluje na zicher.
Gniazdo jest zamykane zakrętką odkręcaną frymuśnym kluczykiem.

Obrazek

Przy okazji dokonałem frapującego odkrycia. Próby działania mechanizmów wykonywałem za pomocą aparatury RC. Czasem wychylenie drążka nie zgadzało mi się z przemieszczeniem serwa. Gruntowny przegląd nadajnika pozwolił na zlokalizowanie przełączników odwracających działanie drążka.
Nie dziwcie się, to pierwsza aparatura jaką mam w ręku. Przede mną jeszcze wiele takich przygód.
Miałem jeszcze jeden problem. Okazało się, że moja aparatura RC potrafi przestawić położenia serw
o około 90 stopni. W niektórych miejscach (zawór odpowietrzający) potrzebowałbym więcej. Powstało
pytanie, czy jest to cecha aparatury czy serw. Moja „Gura” od procesorów zbudowała mi urządzenie
umożliwiające zmianę długości impulsów podawanych do serwa (nie związane z aparaturą ). Można
sterować serwem w całym zakresie około 180 stopni. Nie jest to bezpieczne (dla serwa).
Ale 150 stopni to dla mnie dość. I pozostawia margines bezpieczeństwa dla serwa.

Tyle doniesień o LAli.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
komand0s040

Post autor: komand0s040 »

Widocznie takie ustawienie było na "reversach". :)
Stopy wody pod kilem! :(
Stocznia :
DKM "BISMARCK" 1:200 - kolekcja Hachette 85%
W przygotowaniu: ESKORTOWIEC TOBRUK 1:100 2%
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

Tak się przyjęło, że standardowe przestawienie serwa o 90 stopni to zmiana szerokości impulsu z 1 do 2ms. Aparatury procesorowe mają możliwość rozszerzenia, przeważnie o 25% na stronę, tego zakresu ale nie o aż 180 ruchu serwa. Co prawda serwu to nie szkodzi pod warunkiem, że potencjometr sprzężenia zwrotnego w serwie jest ustawiony w połowie zakresu dla pozycji neutralnej. Dla spokoju trzeba by zobaczyć w jakim zakresie kątowym nałożona jest ścieżka oporowa w potencjometrze i mechaniczny ogranicznik na przekładni.
Awatar użytkownika
Andrzej1

Dziękuję ślicznie Andrzeju.

Twoja informacja pokrywa się w 100% z moimi pomiarami.
Moja aparatura będzie procesorowa - no będzie w niej procesor(y).

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Andrzej1

Witam

Świąteczny czas nie sprzyja modelowaniu (ani sylwetki, ani okrętu), ale korzystając z, nie do przecenienia,
rad Grzegorza zaimprowizowłem studio fotograficzne w burdelu warsztatowym.
Sprawdziłem działanie sterów poziomych (tych łatwiejszych do sprawdzenia). I o dziwo (przepraszam, mówi
się proszę Pani) wszystko działa. A działa tak :

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Biały wałek imituje wał śruby. Serwo 125MG radzi sobie nieźle, cięgno gnie się minimalnie. Nie będę więcej podpierał.
Mała płytka na dole, to generator impulsów dla serwa od 0,5ms do 2,5ms.

Teraz stery pionowe. Tam bebechów Państwo nie zobaczycie, chyba, że pod Roentgenem.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
marek_c4
Lokalizacja: {"name":"Swarz\u0119dz","desc":"Swarz\u0119dz,gmina Swarz\u0119dz,powiat pozna\u0144ski,wojew\u00f3dztwo wielkopolskie,PL-30,62-020,Polska,pl","lat":"52.410

Post autor: marek_c4 »

Andrzej1 napisał:
... cięgno gnie się minimalnie. Nie będę więcej podpierał...

Nie chciałbym tutaj niepotrzebnie siać paniki, ale czy wziąłeś pod uwagę że podczas pływania serwo i cięgno będą miały nieco ciężej (napór wody) ?
A tak w ogóle - gratuluję - pięknie to wszystko wygląda i działa.
Pozdrawiam z Poznania
Marek C
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Andrzej1 napisał:
Obrazek

Fajny sterowiec... a miała być lala;) Dobrze, że jestem laikiem, i nie ciągnie mnie do budowy tak precyzyjnego mechanizmu. Kiedy przewidujesz podwodne latanie?
ODPOWIEDZ