wprowadzenie:
mam odkupiony niekompletny model Santisima - zbudowany do połowy, ale brakuje części. Dokupiłem oryginalne maszty i żagle z zestawu, moduł 6 - niestety drogie, wstyd pisać,
ale pojawiła się alternatywa znalazłem Ukrainski model kartonowy Santisima w skali innej 1:100, Santisima jest 1:90, w każdym razie można dokupić komplet masztów (42 zł) i żagli (130zł), zamówiłem na spróbowanie tylko maszty za 42 zł i zobaczymy o ile będą mniejsze (oryginalne są z zapasem i je trzeba docinać - nie wiem jak te zamienniki), nie ma wymiarów jeśli średnica masztów będzie o 1 mm mniejsza to dlamnie to zaakceptowania, bo to dalej dla mnie trening na kolejnym modelu będzie.
Nie kupiłem wprost ze strony producenta: papermodeling.net (nie robię reklamy nie znam firmy)bo miałem obawy zwiazane z wojną i cłem?
zamówiłem przez stronkę internetową:
https://sklep.gpm.pl/szukaj?category=&q ... 0=&cc_s_1=
nie robię tu też reklamy ( w linku jest model kartonowy z którego pochodza masztyitd.) ale myślę że jak sie uda to oddam drogi zestaw (do 14 dni można odstąpić ) i wezmę ukraińskie zamienniki a za resztę dokupię inne brakujące elementy, wklejam bo moze ktoś akurat szuka do Santasimo elementów
zobaczymy co przyjdzie, majwyżej zwrócę zamiennniki, gra jest warta świeczki

PS.
oczywiście wystawiłem sie na komentarze z forum dobrowolnie, bez przymusu

w załączeniu fotografie kartonowego modelu Santisima z mołżiwymi do dokupienia elementami drewnianymi i nie tylko, ciekawe co z tego wyjdzie