Najważniejsze, że jest plan i chęci oraz pędzelek z wodą i żelazko nie wiem czy woda od strony zewnętrznej i żelazko zadziała, będzie zabawa jeszcze zeby nie podgrzać za bardzo bo klej puści, więc proponuje kupic popcorn i rozsiąść się w fotelu w załączniku idea . Ps narazie bez stresu z żelazkiem to plan awaryjny narazie po bożemu klasycznie docinanie i szlifowanie do kształtu Jak to mówią jeżeli coś wydaje się głupie ale działa to już nie jest głupie
Ta stewa dziobowa powinna wejść w szczelinę, a planki powinny do niej ściśle przylegać. Sferoida, teraz te gwoździe powinny być wyciągnięte. A jeżeli miały by zostać, to wcześniej przed wbiciem powinny być nawiercone otwory o średnicy główki na głębokość jej wysokości. O ile grubość planki na to pozwoli. Teraz przy wbijaniu planki popękają.
Pozdrawiam
"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Powiem tak, z tym żelazkiem to ... genialny jestem dziub uratowany. Ładnie wskakuje, następnym razem miałbym lepsze wyczucie. Dociąłem deseczki na dziobie i lekko zeszlifowałem, następnie pędzelek z wodą i żelazko w trybie Len
Teraz gwózdki nożem do tortu i kleszczami i całość do szlifowania, zastanawiam się czy zrobić drugi raz deskowanie ale raczej zrobię to dobry trening będzie: całe deseczki są, dziub uratowany, wykonanie mierne ale z plusem szlifowanie pewnie ukryje trochę niedociągnięć
sferoida pisze: ↑18 mar 2025, 19:47
Walcz, walcz. Proponuję też dobić te gwoździki, na płasko. Widzę, że główki są mocno wypukłe, mogą wejść w konflikt z płaskim fornirem na 2 poszyciu.
będę je szarpał jak jehowy klamkę wyjmę wszystkie gwózdki
Przeglądam właśnie filmiki innych leszczy, takich jak ja na YT co Polarisa poszycie robili ale w przeciwieństwie do mnie zgodnie z instrukcją np.: i powiem tak, nie wiem czy robienie w tym modelu poszycia zgodnie z instrukcją to dobry pomysł, te docinane strzępki się wyginają, nie schodzą i na filmiku widać że zabawy z docinaniem jest też sporo, a deseczki to w trójkąty tną np 5:50 sek Mnie brakło wyobrazni i dziub lekko garbaty, ale reszta ok, dalej się wyszlifuje, może drugie poszycie lepiej wyjdzie tymczasem gwózdki wyjęte wszystkie miłego dnia Przy szlifowaniu chyba dodam masy szpachlowej do drewna to te dziurki pokryje
nie widzę luf armat w zestawie czy metalowe? ale lawety do armat są, żagle sa, maszty są ( w załączniku)
u Chińczyków podobny i w mniejszej skali. Ten w mniejszej skali bez wielu wielu dodatków ale mimo wszystko cena 33,29 zł u nas za tyle pudełko samo Europa upadnie, no nic trzeba skleić model Occre póki jeszcze żyjemy PS podróbka ma tez otwory na działa, może jestem myślowo - azjatą możnaby kupić chińczyki na dawcę części zamiennych tylko nie wiem jakiej są jakości niestety i narazie nie potrzebuje Swoją drogą ciekawy byłby dział "chińskie podróbki "
PS
to ten model chiński odpowiednik mojego,
na youtube tytuł : PL
HARVEY Model Ship From Aliexpress / Laivo modelio surinkimas
link:
powiem tak na pierwsze próby można sporo oszczędzić, ale lufy jednak nie metalowe