Pierwszy model - Polaris

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Cabelinho

Re: Pierwszy model - Polaris

Post autor: Cabelinho »

Najważniejsze, że jest plan i chęci oraz pędzelek z wodą i żelazko :lol: nie wiem czy woda od strony zewnętrznej i żelazko zadziała, będzie zabawa jeszcze zeby nie podgrzać za bardzo bo klej puści, więc proponuje kupic popcorn i rozsiąść się w fotelu w załączniku idea :lol: . Ps narazie bez stresu z żelazkiem to plan awaryjny narazie po bożemu klasycznie docinanie i szlifowanie do kształtu 8-) Jak to mówią jeżeli coś wydaje się głupie ale działa to już nie jest głupie 8-)
Załączniki
Screenshot_20250318_093509_Gallery.jpg
Cabelinho

Troszke podszlifowany, tak z grubsza i jest szansa, że obędzie się bez żelazka :lol: możliwe, że szlifowaniem wyprowadze kształt, w załączniku, miłego dnia
Załączniki
20250318_184909.jpg
20250318_185001.jpg
Awatar użytkownika
sferoida

Post autor: sferoida »

Walcz, walcz. Proponuję też dobić te gwoździki, na płasko. Widzę, że główki są mocno wypukłe, mogą wejść w konflikt z płaskim fornirem na 2 poszyciu.
pozdrawiam Radek
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

Ta stewa dziobowa powinna wejść w szczelinę, a planki powinny do niej ściśle przylegać. Sferoida, teraz te gwoździe powinny być wyciągnięte. A jeżeli miały by zostać, to wcześniej przed wbiciem powinny być nawiercone otwory o średnicy główki na głębokość jej wysokości. O ile grubość planki na to pozwoli. Teraz przy wbijaniu planki popękają.

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Cabelinho

Powiem tak, z tym żelazkiem to ... genialny jestem 8-) dziub uratowany. Ładnie wskakuje, następnym razem miałbym lepsze wyczucie. Dociąłem deseczki na dziobie i lekko zeszlifowałem, następnie pędzelek z wodą i żelazko w trybie Len :lol:
Załączniki
20250318_221617.jpg
20250318_221614.jpg
20250318_221608.jpg
20250318_221444.jpg
Cabelinho

Teraz gwózdki nożem do tortu i kleszczami i całość do szlifowania, zastanawiam się czy zrobić drugi raz deskowanie ale raczej zrobię to dobry trening będzie: całe deseczki są, dziub uratowany, wykonanie mierne ale z plusem :lol: szlifowanie pewnie ukryje trochę niedociągnięć :roll:
Cabelinho

sferoida pisze: 18 mar 2025, 19:47 Walcz, walcz. Proponuję też dobić te gwoździki, na płasko. Widzę, że główki są mocno wypukłe, mogą wejść w konflikt z płaskim fornirem na 2 poszyciu.
będę je szarpał jak jehowy klamkę wyjmę wszystkie gwózdki :shock:
Cabelinho

Przeglądam właśnie filmiki innych leszczy, takich jak ja na YT co Polarisa poszycie robili ale w przeciwieństwie do mnie zgodnie z instrukcją np.: i powiem tak, nie wiem czy robienie w tym modelu poszycia zgodnie z instrukcją to dobry pomysł, te docinane strzępki się wyginają, nie schodzą i na filmiku widać że zabawy z docinaniem jest też sporo, a deseczki to w trójkąty tną np 5:50 sek :shock: Mnie brakło wyobrazni i dziub lekko garbaty, ale reszta ok, dalej się wyszlifuje, może drugie poszycie lepiej wyjdzie :roll: tymczasem gwózdki wyjęte wszystkie 8-) miłego dnia Przy szlifowaniu chyba dodam masy szpachlowej do drewna to te dziurki pokryje 8-)
Cabelinho

Ciekawostka:

33,29 zł skala 1:100
https://pl.aliexpress.com/item/10050079 ... ry_from%3A

101,22 zł (kopia mojego) zbliżona skala
https://pl.aliexpress.com/item/10050018 ... ry_from%3A

nie widzę luf armat w zestawie czy metalowe? ale lawety do armat są, żagle sa, maszty są ( w załączniku)

u Chińczyków podobny i w mniejszej skali. Ten w mniejszej skali bez wielu wielu dodatków ale mimo wszystko cena 33,29 zł u nas za tyle pudełko samo :shock: Europa upadnie, no nic trzeba skleić model Occre póki jeszcze żyjemy :lol: PS podróbka ma tez otwory na działa, może jestem myślowo - azjatą :lol: możnaby kupić chińczyki na dawcę części zamiennych tylko nie wiem jakiej są jakości niestety i narazie nie potrzebuje :lol: Swoją drogą ciekawy byłby dział "chińskie podróbki " :?

PS
to ten model chiński odpowiednik mojego,

na youtube tytuł : PL
HARVEY Model Ship From Aliexpress / Laivo modelio surinkimas

link:

powiem tak na pierwsze próby można sporo oszczędzić, ale lufy jednak nie metalowe :lol:
Załączniki
chin 2.jpg
chin.jpg
Cabelinho

Na amazonie też odpowiednik za 103,89 zł, rozmiary 400 x 150 x 270 mm natomiast mój: 580 x 124 x 446 mm,

https://www.amazon.pl/Emowpe-%C5%BCaglo ... 3WHB&psc=1

Jest sporo odpowiedników Occre Polarisa w internecie w niższej cenie na przetarcie, no nic to tyle rozważań, miłego dnia
Załączniki
2.jpg
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (101.65 KiB) Przejrzano 279 razy
ODPOWIEDZ