kagra pisze:... Orkiestra 17 osobowa jak by się nazywała? ...
Witam
Jak von Hamburg, to Siebzehn Manar Orchester(umlautów brak). A ten Wappen nie jest przypadkiem vom ? Jak vom, to tak samo (by się nazywał ten Orchester).
Kazik,narazie kurtyna będzie otwarta.Pora przejść do następnego etapu prac,do pokładów i śródokręcia.Aby zaspokoić ciekawość tych panów i żeby mi się nie przyśnili,muszą zadowolić się tą atrapą.Pozdrawiam.Kazimierz.
Wiele sposobów wykonania gretingów podano już na Kodze.Sam zamieściłem chyba ze dwa razy,nie zaszkodzi raz jeszcze.Ci co posiadają porządne modelarskie frezarki mogą pokusić się wykonać metodą Zbyszka i Mirka(dział modelarnia)Albo prostszą metodą jaką przedstawił kol.Piatnik.Ja postanowiłem wykorzystać moją frezarkę(opis narzędzia)
Ale do rzeczy:Wykonałem najpierw płytkę z wklejoną listewką prowadzącą o śr.frezu u mnie 1,2mm.Pod kątem 90 stopni wkleiłem listewkę oporową.Listewka prowadzącą musi idealnie współgrać z frezem(równoległość). Następnie przygotowałem odpowiednie deseczki.Deseczki o gr.2,5mm skleiłem parami poprzecznie w trzech punktach,aby się trzymały.Następnie wyfrezowałem rowki z obu stron dla listewki prowadzącej.Po tej operacji, stół należy przesunąć o szer. powstałego rowka i zaczynamy frezowanie, na przemian obracając deseczkę.Góra, dół.Należy zaznaczyć,że tą czynność trzeba wykonać bardzo starannie.Trzymać się ustawionych kątów.Wydmuchując za każdym razem pył bo najmniejsze skrzywienie wpływa na symetryczność rowka.Dodam,że górny stół przesuwa się wzdłużnie na prowadnicach a nie za pomocą śruby.
Po frezowaniu i wyczyszczeniu rowków pora na cięcie.Miałem obawy czy ząbki nie będą się kruszyć, ale wszystko przebiegło o.k.Mimo,że frez 1,2 to końcowy wynik wyszedł na 1,4.Efekt czyszczenia rowków i rozbijania frezu.Przy tej skali jest to w normie.
Grzebyki składają się bardzo ładnie.Wybrałem tą metodę bo jest łatwiejsza do wykonania.Można by wykonać to prawidłowo,naciąć listewek o szer.1,4 i wypełniać nimi rowki.Tak podaje literatura.Grzebyki- ledges już są,czy zastosuję battens?Zobaczymy.