MONTANES 1:70 OcCre
- Slawek1303
Re: MONTANES 1:70 OcCre
Powoli kadłub "otrzymuje" kolejne elementy (zdjęcie w najbliższym czasie). Prace postepuja powoli - trochę żmudna robota i czasu jak zwykle brakuje
Zacząłem także wykonywanie artylerii: lawety dział nabierają coraz bardziej zadowalających kształtów - te z zestawu OcCre to porażka. Efekty na zdjęciach - na razie pierwszy etap. Po zakończeniu efekt powinien być zadowalający.

- Slawek1303
Docelowo chcę wykonać olinowanie przy lawecie jak na zalączonym zdjęciu - jest to (jak widać) typowe dla żaglowców brytyjskich, a ja wykonują hiszpański. Czy ma ktoś informacje jak to wyglądalo na żaglowcach made in spain ?
- Karrex
Slawek1303 pisze:...
Czy ma ktoś informacje jak to wyglądalo na żaglowcach made in spain?
...
Jednoznacznych informacji nie mam, gdyż Hiszpanie to raz wzorowali się na Francuzach, to na Anglikach (sistema inglés).
Ilustracja, którą zamieściłeś pochodzi z książki Historic Ship Models Wolfram zu Mondfeld.
Na tej samej stronie są rysunki wersji kontynentalnej,
lina hamująca przechodzi przez otwór w burcie lawety i są dwie talie odciągające.

W ilustracjach hiszpańskich są rozwiązania takie i takie:
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Slawek1303
Dzięki "Karrex" za podpowiedź.
Zdecydowałem sie wykonać lawetę z jedną talią odciągającą - co do umiejscowienia liny hamującej to chyba wykonam ja jako przechodząca przez burtę lawety (chociaż alternatywne rozwiązanie, jak na zdjęciu poniżej jest bardzo kuszące z uwagi na końcowy efekt wizualny - bardziej mi się podoba od pierwszego rozwiazania.) Sławek.

- Załączniki
-
- 873855171.jpg (52.33 KiB) Przejrzano 5489 razy
-
- album_pic.jpg (39.94 KiB) Przejrzano 5487 razy
- Slawek1303
Kolejny raz trzeba wymienić elementy z zestawu OcCre. Następne nabytki na zdjęciach poniżej: "kule armatnie" z zestawu (czarne najnizej) po prostu nie do przyjęcia, zostaną zastapione kulkami 1,55mm i 2,0mm metalowymi (do łożysk) A propos: jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę odstapić po 150-200szt z każdego rozmiaru (koszt to tylko cena paczki lub/i listu)
Kolejny element wymieniony to dewniane knagi (dwuczęściowe) i drewniane nagle (chyba lepsze od już wymienionych na metalowe z RB Model). I ostatnia z bieżących zmian: dziala i lawety będą jak ponizej: pozostaje tylko wykonanie imitacji okuć stalowych, dodanie klina, talii odciągającej i liny hamujacej (wcześniejsze lawety drewniane zostały "zdegradowane" na niższy pokład.
Pozdrawiam,
Sławek.
P.S. Mam jeszcze do oddania oksyde do broni i lufy dział RB Model 26mm (zasada j/w: tylko koszty przesyłki)

Pozdrawiam,
Sławek.
P.S. Mam jeszcze do oddania oksyde do broni i lufy dział RB Model 26mm (zasada j/w: tylko koszty przesyłki)
- mirek
Sławek , co to za elementy ?
- Załączniki
-
- Schowek01.jpg (12.56 KiB) Przejrzano 6180 razy
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Slawek1303
Mirek. To są elementy do wykonania drewnianej knagi (na razie "surówka" do obrobienia) - niestety nie mam nic lepszego, ale zobaczymy co uda się wyrzeźbić. Może ma ktoś rysunek z wymiarami jak dokładnie wyglądały te elementy na przełomie XVII - XVIIIw (byłbym wdzięczny !!)
Pozdrawiam,
Sławek
Pozdrawiam,
Sławek
- mati
- Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am
Witaj,
Wiesz co...? Te knagi wywal w cholerę
Nijak to się ma do wyglądu prawdziwej knagi...
Jakiś czas temu narysowałem sobie knagi w Corelu i ponownie nawiązaliśmy kooperację z Mirkiem...
Z racji tego iż mam tak, że liczy się w pewnych detalach dla mnie powtarzalność i precyzja powstało takie o to coś... czy taka, czy inna żaden problem... mnogość kształtów knag nie powinna być tu problemem
a wiadomo, że z biegiem lat kształty knag się zmieniały...
Skleiłem jedną knagę na szybko, aby zobrazować Tobie jak ten element mniej więcej powinien wyglądać... może okaże się to dla Ciebie pomocne... w każdym bądź razie tej z zestawu nie dawaj...
Pozdrawiam
Wiesz co...? Te knagi wywal w cholerę

Nijak to się ma do wyglądu prawdziwej knagi...
Jakiś czas temu narysowałem sobie knagi w Corelu i ponownie nawiązaliśmy kooperację z Mirkiem...
Z racji tego iż mam tak, że liczy się w pewnych detalach dla mnie powtarzalność i precyzja powstało takie o to coś... czy taka, czy inna żaden problem... mnogość kształtów knag nie powinna być tu problemem

a wiadomo, że z biegiem lat kształty knag się zmieniały...
Skleiłem jedną knagę na szybko, aby zobrazować Tobie jak ten element mniej więcej powinien wyglądać... może okaże się to dla Ciebie pomocne... w każdym bądź razie tej z zestawu nie dawaj...

Pozdrawiam
The world is yours...
- Karrex
Witaj.
Co do kształtu tej knagi, to zgadzam się z Mateuszem (załączam fotkę ze Sztandarta)

I jeszcze taka knaga
W kolekcji SJB też były takie jak Twoje, teraz wiem co dać w zamian
Co do kształtu tej knagi, to zgadzam się z Mateuszem (załączam fotkę ze Sztandarta)
I jeszcze taka knaga
W kolekcji SJB też były takie jak Twoje, teraz wiem co dać w zamian

Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Slawek1303
Kolejny etap skończony - listwowanie na kadłubie w kolorze czarnym, uzupełnienia na dziobie i na rufie. W obróbce obecnie lawety dział, elementy wyposażenia (knagi, akcesoria artyleryjskie, szalupa). W najbliższym czasie do rozwiązania olinowanie przy kabestanach (rysunki i zdjęcia w kolejnym poście - będę wdzięczny za podpowiedzi forumowiczów).
Pozdrawiam wszystkich - Sławek
Pozdrawiam wszystkich - Sławek