MONTANES 1:70 OcCre

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Re: MONTANES 1:70 OcCre

Post autor: mati »

Sławek fornir ma grubość 0,6mm... grubsze to już obłogi...
Chyba Amati sprzedaje listewki fornirowe... ale troche strata kasy ;)
Kupujesz chłopaku fornir i na mokro sobie tniesz skalpelem takie jaki tylko dusza zapragnie....
Ja bym namawiał jednak odstąpić od egzotycznych gatunków i postawił na brzozę, olchę, gruszę... bez problemu kupisz fornir z tych gatunków drzew...
Brzoza na poszyciu dennym będzie się znakomicie prezentować :)
The world is yours...
Awatar użytkownika
Slawek1303

Post autor: Slawek1303 »

O.k. No to czas na zakupy. Muszę tylko zlokalizować w okolicy sprzedawcę forniru. I jeszcze materiał na żagle. Najgorsze będzie szycie. Co prawda w domu stoi maszyna do szycia, ale chyba żona nie da się namówić na szycie żagli. Ma ktoś rysunki jak powinny wyglądać poprawne żagle: nie znam fachowych nazw, ale chodzi mi o elementy do refowania, bok żagla, sposób wykończenia itp
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MikeB

Post autor: MikeB »

Sławku,

Jeśli chodzi o fornir zastanów się nad gruszą 0.6mm. Ja taką gruszę bejcuję w Dżonce kolorem dąb ciemny v33 i się mnie podoba. Wycinać go możesz bardzo fajnie skalpelem Olfa i metalową linijką. Wynalazki Amati do cięcia (Balsa Stripper) nie sprawdziły się u mnie tak dobrze jak zwykły nożyk, podkładka do cięcia, linijka i woda w miseczce ;)

Ale wiem, że niektórzy nie lubią bejcowania - to zależy od Ciebie.

Nie wiem czy dotarłeś już do tego artykułu więc podaję linka:

http://www.koga.net.pl/pierwsze-kroki/469-budujemy-pierwszy-model-szkutniczy.html

Warto się z tym zapoznać. Mnie bardzo pomaga ten artykuł.

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Slawek1303

Jak sugerował "mati" wyrzuciłem wszystkie papiaki - zostały tylko małe dziurki z wypełnieniem drutem miedzianym (może na rufie później jednak położę dodatkowy fornir).
Forniry 0,6mm udało się kupić u znajomego stolarza: rozpoczynam dalsze listwowanie poszycia kadłuba.
Załączniki
Rufa po wyrzuceniu "papiaków" zgodnie z sugestią Matiego.
Rufa po wyrzuceniu "papiaków" zgodnie z sugestią Matiego.
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

Zanim chwycisz się jakiś skomplikowanych kombinacji z układaniem poszycia na dziobie i rufie to kuknij do mnie http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=25256 W końcu też jechałem z Occre i do wypełnienia wykorzystałem to co zostało po wyciągnięciu wręg. Prosto szybko i skutecznie bo to co zostało wepchnięte na dziób obrabia się lepiej niż lipa i balsa a jest odpowiednio sztywne. Balsy jednak też użyłem bo miałem ale w tym samym układzie Poza tym przy klejeniu takich plastrów daje Ci to dodatkowe krzywe ( połączenia między poszczególnymi warstwami ) wg których w efekcie końcowym widzisz czy masz obie strony symetryczne i to gdzie jeszcze podebrać bo linie nie są płynne. I to bez dodatkowych szablonów. Jak pamiętam że to dobra droga to to stosuje wszędzie. Efekt jak na moje - bardzo dobry.
Awatar użytkownika
Slawek1303

Dzięki za cenne uwagi. Jednak postanowiłem wykonywać poszycie z gięciem nad parą. Dziub i pierwsza listewka na rufie dają się dosyć dobrze wyginać (przy większym łuku na dwa-trzy razy). Gwodździki 1x10mm używane tylko do tymczasowego mocowania, później główki obcinam. (efekty jak na zdjęciach).
Poszukałem płyn do czernienia srebra (w sklepie z akcesoriami dla jubilerów), ale mam pytanie: można czymś innym poczernić działa z zestawu OcCre bo ten płyn strasznie żrący i wymaga podwyzszonych temperatur.
Sorki dla wszytkich doświadczonych modelarzy: powinienem chyba przenieść mój opis do działu dla początkujących, bo to mój pierwszy model drewnianego żaglowca .....
Załączniki
nowyZdjęcie0222.jpg
nowyZdjęcie0223.jpg
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Możeszmieć problemy z rufą.Listwy powinieneś kłaść po kolei z długości zaczynając od odboju.Najgorzej w rogu bo tam wychodzi silne zagięcie listwy.Dobrze byłoby wypełnić przestrzeń pomiędzy żebrami materiałem.R
Awatar użytkownika
Leon27

Post autor: Leon27 »

Się kolega trochę poużera z poszyciem bez wypełnienia. Ale możesz zrobić że na zakładkę podkleisz od wewnętrz drugą listewkę na długości pomiędzy wręgami Jak ściśniesz małymi ściskami to przyległe listwy się zlicują Tak robiłem mojego Wodnika. Technologię taką musiałem dopieścić ponieważ tez poszczędziłem na wypełnieniu :-)

A armatki czerniłem oksydą na zimno do oksydowania broni . Efekt zobacz sam.

http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=25256
http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=25256&start=50
Nawet ciekawa patyna wyszła. Trochę poprzecierałem szmatką potem obręcze.

Oczywiście możesz profesjonalnie podejśćdo tematu kwasem selenowym.
Ale to już koledzy muszą się wypowiedzieć bo ja mam wiedzę o tej technologii marną.
Awatar użytkownika
Slawek1303

Prace nad poszycuem kadłuba powoli posuwają się naprzód. Niestety nie mam tyle czasu aby zwiększyć tempo - chyba zakończenie modelu wypadnie około grudnia 2012r (ale powoli dotrwam do końca)
Zakupiłem nagle firmy RB Model (te w zestawie OcCre to jakiś koszmar). Zastanawiam się jeszcze nad jednym elementem zestawu : nici są w kolorze brązowym za wyjątkiem 0,15mm, które są zielone (i co znowu wydać kolejne 100zł na zmianę ? nie wspomnę o lawetach dział bo też chyba do wymiany: najlepsze będą drewniane, ale poproszę o podpowiedź jakiej firmy kupić ?)
Załączniki
nowyZdjęcie0309.jpg
Ostatnio zmieniony 04 sie 2011, 21:57 przez Slawek1303, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mati
Lokalizacja: {"name":"","desc":"Sosnowiec,G\u00f3rno\u015bl\u0105sko-Zag\u0142\u0119biowska Metropolia,wojew\u00f3dztwo \u015bl\u0105skie,Polska,pl","lat":"50.2780834&am

Post autor: mati »

To jest urok zestawów ;)
Większość detali pozostawia wiele do życzenia :)
Co do nici to wypadałoby je zmienić i np. spróbować skręcić własne linki... efekt będzie o niebo lepszy.
Konieczne będzie zbudowanie sobie ropewalka (kręcenie linek za jego pomocą to już sama przyjemność, na forum jest masę informacji na temat jego budowy) albo gdzieś na forum jest artykuł o ręcznym kręceniu linek...

Co do lawet to raczej nie ma ich w ofercie jakiś sklepów, itp. firm.
Tu pozostaje ci zrobić je samemu, pogadać z Mirkiem Rybusem i on ci wytnie na frezarce idealne lawety z takiego drewna jakie sobie tylko zażyczysz lub zlecić cięcie laserem np. w sklejce... ale będzie konieczne przygotowanie projektu i malowanie.
The world is yours...
ODPOWIEDZ