Skala by się zgadzała 1:31,2 ( 125 cm) czyli model dość duży i masz możliwość przy tej skali zrobić bardzo dokładnie wszelkie szczegóły.
Greting oczywiście wymień , bo to co widać na zdjęciach ni jak ma się do gretingu
Santa Maria relacja
- mirek
Re: Santa Maria relacja
Pozdrawiam Mirek Rybus
- safari28
mirek pisze:Skala by się zgadzała 1:31,2 ( 125 cm) czyli model dość duży i masz możliwość przy tej skali zrobić bardzo dokładnie wszelkie szczegóły.
Greting oczywiście wymień , bo to co widać na zdjęciach ni jak ma się do gretingu
Dziękuję Mirek i o to mi chodziło skonstruowałem właśnie sobie maszynkę do gretingów, wychodzi jak ze zklepu
- maciejza
safari28 pisze: skonstruowałem właśnie sobie maszynkę do gretingów, wychodzi jak ze zklepu
jestem wzrokowcem ...
dawaj fote.
- safari28
maciejza pisze:safari28 pisze: skonstruowałem właśnie sobie maszynkę do gretingów, wychodzi jak ze zklepu
jestem wzrokowcem ...
dawaj fote.
maciejza mówisz i masz. To zwykły banał ale doskonale spełnia swoją rolę, ja wycinam z balsy twardej nożykiem, ale w miękkim drzewie nie powinno byc problemów. Robisz to z takiej samej listewki jak greting z tym że jedna grubośc ma byc połową listewki. Kleisz to tak, żeby listewka na greting dosyc ciasno wchodziła. Po wycięciu 1 rowka przekładasz o ząbek , wkładasz w pierwszy poprzeczną listewkę i tak dalej w kółko

- maciejza
aa to szablon sobie zrobileś, i przejąłeś rolę maszyny.
- jakmiz
Witam
Safari sprawdź, ale wydaje mi się, że na SM (wg. planów z Anatomi .... ) na śródokręciu nie było gretingu, tylko luk zamknięty był "pełną" klapą .
Pozdrawiam Kuba
Safari sprawdź, ale wydaje mi się, że na SM (wg. planów z Anatomi .... ) na śródokręciu nie było gretingu, tylko luk zamknięty był "pełną" klapą .
Pozdrawiam Kuba
- Mietek
- safari28
Panowie dziękuję za trafne spostrzeżenie racja w anatomy są luźno położone dechy i luki są o wiele mniejsze. mam trochę tych planów jedne przypuszczam że pochodzą od pana Mietka. Tutaj to znowu miałem kupę rozterek. Zdecydowałem jednak że będzie greting tak jest w Puszczykowie w pewnej replice podobnej do mojej będzie to lepiej wyglądać, z anatomy kupę rzeczy nie pasuje korzystam z niej do detali ja bardziej się wzoruję na mm. Schody się zaczną dopiero przy olinowaniu chciałbym go dosyć dobrze zrobić trzeba będzie pokombinować żeby spasowało. I przepraszam za to cccc zainstalowałem jakiś durny programik i jak wcisnę alt i c to uruchamia mi się jakiś skrót. Ze względu na te bycze luki uchylane klapy trochę nie pasują, myślę że greting będzie ok. Niech mnie kolumb strzeli piorunem! i oświeci.
- safari28
Panie Mietku bardzo dziękuję za fotki. Teraz to mi pan klina dowalił! Po obejrzeniu wypaliłem pod rząd 4 fajki, miałem zanieść swojego grata do pieca, powstrzymałem się tłumacząc sobie że to mój pierwszy model. Co do gretingów przekonałem się że to nie klocki lego, poprawnie to złożyć z balsy wcale nie było łatwo. No nie wiem co o tym myślicie drodzy koledzy, moim zdaniem warto było trochę się wysilić. Teraz tylko wpasować w ramy i dłubać dalej przy łajbie
pozdrawiam

pozdrawiam

- PanLipazMiodem
Całkiem przyzwoicie Ci to wyszło.
Pozdrawiam
Przemek
Pozdrawiam
Przemek