Santa Maria relacja

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jakmiz

Re: Santa Maria relacja

Post autor: jakmiz »

Oj nie jestem pewien czy ten kabestanik taki ażurowy powinien być
W stoczni: zagadka
Zwodowane: Santa Maria,HMS Bounty,Berbice
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

jakmiz pisze:Oj nie jestem pewien czy ten kabestanik taki ażurowy powinien być

Możesz być pewien na 100% ,że kabestan nie był taki .Przecież te listwy pękły by przy pierwszej próbie wciągnięcia kotwicy lub przy innych pracach na okręcie przy użyciu kabestanu .
Jestem więcej niż pewny ,że w planach z " MM" kabestan wygląda inaczej
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
safari28

Post autor: safari28 »

Panowie macie całkowitą rację co do tego ażurowania, takie uwagi są dla mnie bardzo cenne.
Co do kołowrotu to was wprowadziłem troszeczkę w błąd. A więc tak. Chciałem posilić się mm niestety wyszedł kolejny błąd w wycinance. Kabestan za długi, żeby sensownie rozplanować jego umieszczenie i dopasować wielkość bębnów musiałem skrócić środkową część. Taki schemacik znalazłem na którymś forum, co do listewek myślę że mogą zostać tej grubości ale pod warunkiem, że bębny będą pełne. Takie właśnie zamierzam zrobić. Na fotce były tylko luźno włożone. Tutaj można polemizować w nieskończoność, czy kb. pionowy, poziomy z handszpakami od zewnątrz, ku środkowi, słyszałem że metalowe mechanizmy zapadkowe w 15 w już się pojawiały. Na moje zdanie SM najbardziej była podobna do tej, która powstaje w Puszczykowie.

Tutaj mam kolejną zmorę, wykonałem pompy pokładowe zerżnięte z mm i nie wiem którędy wylewała się z nich woda. Czy to były jakieś otworki czy rureczki, nigdzie nie mogę tego wyczaić myślę że koledzy pomogą
pozdrawiam

Obrazek
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

jak wygląda prawdziwy kabestan jest pokazany na fotce w galerii z ostatniego spotkania w Tczewie
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Miłej lektury:
http://www.forum.modelarstwo.org.pl/vie ... sc&start=0

A jako uzupełnienie polecam Anatomy OF The Ship Ships Of Christofer Clolombus.
Do znalezienia w czeluściach netu. Ale po znalezieniu czuje się niedosyt, i chce się kupić "żywą książkę". Takaż też i zakupiłem. Do tych celów polecam księgarnię:
http://www.abebooks.com/
I szukamy książek z UK.

Wreszcie z naszego forum, nasz RomekS(uper modelarz):
viewtopic.php?f=524&t=5741
oraz S(uper modelarz)ławek Kromer:
viewtopic.php?f=524&t=5017
Tudzież Nina w fornirze:
viewtopic.php?f=524&t=10396
Oraz w tak zwanym drzewnie:
http://koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=1437

Tak więc kolego czytaj czytaj. Potem przemyśl, sprawdź anatomię, mondfelda, shipyard, amati (uffff... dużo tego), a następnie konstruuj ile wlezie ;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
safari28

Witam wreszcie moje trudy z pokładami się zakończyły, zrobić kołkowanie pod dolnym pokladem to był prawdziwy koszmar, miałem tam wpuścić nawet tresowane korniki :lol:
Koledzy pewnie będą mnie chcieli wychłostać za takie krzywusy i nie schodzą się na belkach, no ale jak kładłem podłogi to szczerze mówiąc nie wiedziałem co to jest kasztel czy grotmaszt myślę że mi wybaczą. Osobiście jestem dosyć zadowolony, przynajmniej widać że statek nie jest zrobiony z 3 kawałków klocka, olejowanie fajnie postarzyło pokład, nabrał świetnej barwy szkoda że tego nie widać na fotce
Obrazek
Matix

Post autor: Matix »

Według mnie to jakby w domu był fotografowany prawdziwy statek. Moim zdaniem bardzo fajnie postarzony pokład.
Pozdrawiam.
Moje plany modelarskie i inne:
[URL=http://chomikuj.pl/mateusz.koga?b=1][IMG]http://images.chomikuj.pl/button/mateusz.koga.gif[/IMG][/URL]
Moje GG: 33397910
W stoczni:
Dżonka Chińska -> viewtopic.php?p=45399#p45399
Wodowane:
Awatar użytkownika
safari28

Witam apropo tego kołowrotu i pomp to faktycznie odleciałem pewnie ze 2 wieki do przodu. Poszperałem, poczytałem i dowiedziałem się jak te elementy powinny wyglądać, dowiedziałem się nawet że bombardy były przywiązane do pokładu i w jaki sposób. Po przeróbce wygląda to mniej więcej tak, myślę że teraz przejdzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
safari28

Sobota to sobota raz kozie śmierć! Postanowiłem zarwać nockę i tak oto powstały wszystkie kołkownice.
Na moje oko trochę te nagielki delikatniutkie, no ale cóż mm opracował na 0,8mm mi wyszło jak byk 2,4
Co prawda miałem stare ale były całkowicie do kitu, nie równe łeby zmęczone na zwykłej szlifierce
Obrazek
Awatar użytkownika
safari28

Witam ponownie czas mi ostatnio nie pozwala działac. Korzystając z chwili postanowiłem zając się najmniejszą drobnicą.

Obrazek

Panowie i tu liczył bym na waszą pomoc, chodzi mi o te bambusowe saszłyki są do kija niepodobne.
Jak myślicie czy wymienic je na prawdziwy greting?
No i mam pewien problemik. Chciałbym wyskalowac model. Jest on najbardziej podobny do repliki fernandez duro chyba znajduje się ona w usa. Liczy ona sobie 39m. Moja SM ma 125cm moim zdaniem skala to 1/31 w przybliżeniu. Proszę mnie w tym poprawic bo szczerze mówiąc to osioł ze mnie z matmy.
ODPOWIEDZ