Jeszcze jeden Halny

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SlawekOkrojek

O:Jeszcze jeden Halny

Post autor: SlawekOkrojek »

Profil o przekroju prostokąta o wymiarach 1.0 x 1.5 mm występuje w Conradzie pod numerem katalogowym 29 32 53 - 61 w cenie 1.95E za odcinek 500 mm
Z modelarskim pozdrowieniem
Sławek Okrojek
Awatar użytkownika
antosiek

O:Jeszcze jeden Halny

Post autor: antosiek »

Masztu ciąg dalszy.
Trochę popracowałem nad pomostem. Główne elementy polutowane. Nie posiadam niestety zdjęć podstawy radaru, który był wtedy na Halnym. Dzisiaj jest zupełnie inny. Z planów nie wszystko da się wyczytać. Może ktoś takowe fotki posiada. Był bym wdzięczny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i sprawa napędu radaru. Wszelkie próby z silniczkami od wibratorów telefonicznych nie powiodły się. Owszem sam silnik na pusto można zmusić do pracy z częstotliwością ok. 1Hz, odpowiednim przebiegiem impulsowym, ale z zamontowaną anteną już nie. Za skarby nie chce ruszyć. Mały moment obrotowy. Chyba, że z kopa, a i tak kręci mocno niezadawalająco. Udało się kupić w licytacji silniczek za kwotę sporo mniejszą niż producent sobie ceni. Trochę to pewnie będzie odbiegać od oryginału gabarytami, ale radar będzie się merdał bez żadnych zacięć.

Obrazek
Awatar użytkownika
antosiek

Re: Jeszcze jeden Halny

Witam po wszelakich świętach. Czas się zabrać za coś pożytecznego, czyli modelarstwo.
Masztu c.d. Praktycznie gotowy do malowania. Podorabiałem wszystkie brakujące duperelki. Falowód, pneumatyk do buczka, buczek, podstawę radaru z silniczkiem, sam radar, jakieś wzmocnienia i kabelki.
Pozostała siatka, a w zasadzie dwie siatki, okrywająca rury wydechowe. Jak je zrobię to dopiero zabiorę się za malowanie.

Na koniec krótki filmik. Zasilanie prowizoryczne z jednego paluszka aku. (1.2V)

http://www.youtube.com/watch?v=epkw4MXL0Rg
Załączniki
P1080001.JPG
P1080002.JPG
P1080003.JPG
P1080005.JPG
P1080007.JPG
P1080008.JPG
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

No proszę a jednak się kręci.I to jak.R.
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Jestem pod wrażeniem.

Zresztą nie pierwszy raz.
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!
Ja też obejrzałem film z obracającym się radarem. Interesująco to wygląda. Myślę, że była, to na razie próba pracy napędu. Odnoszę wrażenie, że kręcił się on w niewłaściwą stronę i wystarczy zamienić bieguny zasilania, aby było poprawnie. Tak mnie się wydaje, ale możliwe, że jestem w będzie, co do kierunku obrotów.

Pozdrawiam

?Hadżi?
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Witam

Jak popadniesz w samozachwyt, to będnie On (ten samozachwyt) jak najbardziej zasłużony.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
KID

Post autor: KID »

Nic nie powiem, bo mi zabraknie słów na wielki finał Twojej pracy.
Pozdrawiam,

Krzysztof Duvnjak

Awatar użytkownika
antosiek

Witam Kolegów po niewielkiej przerwie.
Budowy Halnego c.d. choć na początek odpowiem na wpisy kolegów.
Hadżi - radar rzeczywiście kręci się na filmie w przeciwną stronę. Powinien w prawo i tak będzie.
Andrzej - ja i samozachwyt. Najlepiej mokra szmata na łeb. Ja to tylko chcę skończyć zanim mi oczy wysiądą. A że zostały duperele to czekam na słoneczną, ciepłą pogodę.
Kid - finał się pomału zbliża. I tego się boję. Bo jak powiedział ktoś kiedyś o poznawaniu facetów po tym jak kończą.

Teraz do rzeczy.
Zabrałem się za osłony rur wydechowych. To takie ażurowane blachy. Na Halnym nie były wymieniane od nowości więc jakiś wgląd w nie był. Ze względu na ilość i powtarzalne rozmieszczenie otworów zdecydowałem się na wykonanie metodą fototrawienia. Najpierw powstały szablony kartonowe osłon z dopasowanymi wszystkimi wcięciami. Potem to przeniosłem do komputera. Otwory w skali modelu to coś ok. 0.35mm., rozstaw 1.125. Wymiar blaszki to 70x125mm plus marginesy po 10mm. Blaszka mosiężna 0.2. Do kliszy podchodziłem dwa razy. Zaplanowałem otwory wyjściowe po 0.3mm zdając sobie sprawę, że może podtrawić. Za pierwszym razem nie skalibrowałem dokładnie drukarki i z efektu nie byłem zadowolony. Za drugim razem już było ok. Drukarka to stary HP 920 plujka. Tak jak poprzednio potrzebne były cztery klisze. Dwie lewe i dwie prawe. Lepsze zaczernienie. Te cztery klisze trzeba idealnie zgrać, czyli posklejać. Idealny jest podświetlany stół.
Kolejny problem to właściwe nałożenie emulsji światłoczułej. Tutaj dopiero za trzecim razem udało się położyć równomierną, cienką warstwę. Naświetlanie to już nie problem. Problemem okazał się wywoływacz. Nie zgadzały się proporcję z tego co kiedyś robiłem. Chyba soda kaustyczna od różnych producentów nie jest identyczna. Tu i tak się robi wcześnie próby, to proporcję sobie dobrałem, 6.5g sody na litr wody. Wyszło chyba nieźle. Otwory wytrawiły się równomiernie. Wiertło 0.4 nie wchodzi a 0.3 wpada. Wstępnie dopasowane osłony widać na zdjęciach. Jeszcze nie mocowane bo teraz będzie malowanie tego wszystkiego i osłon od wewnątrz też. Na blaszce wyszło 6773 otwory. Wiertarką był by niewielki kłopot.
Załączniki
P1010002.JPG
P1010003.JPG
P1010005.JPG
P1010007.JPG
Awatar użytkownika
antosiek

Podstawy masztu ciąg dalszy a w zasadzie dokończenie.
Siatki osłonowe zostały zamontowane. W oryginale przykręcone są do masztu śrubami. Zrobiłem sobie z drutu 0.4 małe gwoździki i tym przymocowałem do kolumny. Góra to 14 a dól 4 gwoździe. Na koniec wszystko lekko zakroplone cyjanoakrylem. Malowanie kilkudniowe ze względu na czarny kolor rur i liczne zakamarki. Dokończyłem elektrykę. Nie wklejałem jeszcze anteny radaru. To można zrobić na samym końcu. Zastanawiam się czy nie było napisu, loga producenta na przodzie anteny. Coś w stylu RADWAR, czy RAWAR. Niestety nie dysponuję żadnym materiałem zdjęciowym.
Teraz muszę wszystkie piętra masztu poskładać do kupy. Jak zrobię to się odezwę.

Jak się w nowej KODZE układa zdjęcia?
Załączniki
P1010001.JPG
P1010004.JPG
P1010006.JPG
P1010008.JPG
P1010020.JPG
ODPOWIEDZ