Prins Willem

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rychenko

O:Prins Willem / Furty

Post autor: rychenko »

Witam
Obserwuje z wielka uwaga i zaciekawieniem Twoja relacje , budowa kadłuba jaka przedstawiłeś jest bardzo interesująca i myślę ze pionierska , model nabiera „barwy” .Gratuluje i będę z ciekawością i przyjemnością oglądał twoje postępy Andrzeju, sam mam ochotę już od pewnego czasu na budowę żaglowca może się zmierzę z tym tematem nie długo
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Karrex

O:Prins Willem / Pokład

Post autor: Karrex »

Zapewne użyłbym innego sposobu na wykreślenie tej krzywizny, ale jestem pod wrażeniem skuteczności Twojego.

Czy pokład będzie płaski, jak sugerują te mniejsze beleczki, czy po łuku jak na fotkach poniżej?

Obrazek

Obrazek

Wklejam fotki, żeby uściślić o jaką krzywiznę pytam.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Karrex napisał:
Zapewne użyłbym innego sposobu na wykreślenie tej krzywizny, ale jestem pod wrażeniem skuteczności Twojego.

Czy pokład będzie płaski, jak sugerują te mniejsze beleczki, czy po łuku jak na fotkach poniżej?

Wklejam fotki, żeby uściślić o jaką krzywiznę pytam.

Ta krzywizna, czy wypuklosc belek pokladu, nie byla zwyklym fragmentem kola, a raczej byl to dosc skomplikowany luk przypominajacy nieco poziomo lezaca, bardzo plaska parabole (i jego lustrzane odbicie z przeciwleglej burty).
Jeslis zainteresowany szczegolami tej krzywizny, moge zeskanowac odpowiedni rysunek z Boudriota, wyjasniajacy, jak taka krzywizne uzyskiwano (chodzi o pelnowymiarowe praktyki).
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Myślę Tomku, że nie tylko on byłby zainteresowany takim wyjaśnieniem...
myszor

Post autor: myszor »

Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
myszor

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Idziesz jak burza.Na tym etapie skoro robisz zamknięte pokłady musisz pomyśleć o mocowaniu masztów.Potem możesz mieć problemy Maszt powinien iść do stępki i tam być solidnie osadzony.Kryte pokłady możesz wykonać w formie szczątkowej pasa np.3cm wzdłuż burty.R
myszor

]

myszor

Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Andrzej robisz to ze "smakiem", aż sam już bym zaczął;)

PS.
Wygląda, że używasz naturalnych "wzmacniaczy", ups moja pomyłka, to aparat;)

myszor napisał:
Obrazek
ODPOWIEDZ