Jeszcze jeden Halny

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rychenko

O:Jeszcze jeden Halny

Post autor: rychenko »

Trochę dłubania miałeś Andrzej przy tych kalkach ale efekt jest niesamowity nie wiem czy firma STOMIL jeszcze produkuje takie tratwy ale mogli by śmiało użyć Twoich do swojego prospektu reklamowego.
Będę musiał wykorzystać twój pomysł na kalki bo mam do zrobienia w H-300 oznakowanie zanurzenia na kadłubie .
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
halny55

Post autor: halny55 »

Witam!!!
Dzięki za link odnośnie metody Vacu.Naprawdę ciekawa relacja.Zastanawiam się,czy nie zrobić tą metodą nadbudówki go HALNEGO.
A tratewki wyglądają imponująco.:ohmy:
Kłaniam się
Jurek

Obrazek
Awatar użytkownika
komand0s040

Post autor: komand0s040 »

Tratewki i szczegółowość odwzorowania wyglądają imponująco. Poprostu miodzio!:ohmy: ;)
Stopy wody pod kilem! :(
Stocznia :
DKM "BISMARCK" 1:200 - kolekcja Hachette 85%
W przygotowaniu: ESKORTOWIEC TOBRUK 1:100 2%
Awatar użytkownika
halny55

Coś nam się antosiek zaciął z relacją.Czekam na dalsze odcinki!!!:)
I pozdrawiam!!!
Kłaniam się
Jurek

Obrazek
Awatar użytkownika
antosiek

Post autor: antosiek »

Zaspokajam niecierpliwość kolegi ;) i dzisiaj dokończenie tratw. Konkretnie lejce i mechanizm zwalniający. Mechanizm o tyle ciekawy, że można go aktywować ręcznie lub pod wpływem ciśnienia słupa wody. Nawet w tej skali działa. W jednym i drugim przypadku tratwa zostaje uwolniona od stojaka.

Pierwsza fotka pokazuje z czego to jest wykonane, czyli trochę drucików, plecionka i wstążka. Pomalowane to wszystko Humbrolami i MM.

Obrazek

Szczegóły
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I gotowe na pomoście
Obrazek
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Kurcze, jakiej wielkości są te szekle?
Niesamowita robota!
Awatar użytkownika
Smok_740

Post autor: Smok_740 »

Dzien Dobry

Jestem za wprowadzeniem calkowitego zakazu czytania relacji Antoska przez poczatkujacych modelarzy :D:D:D No idzie sie kompleksów nabawic :):) (z tym zakazem to jest oczywiscie zart)

A tak na powaznie. Niesamowita precyzja wykonania, czasami niektóre elementy w "HAlnym" wydaja sie byc niemozliwe do wykonania ale Antosiek chyba przeczy wszelkim prawom. "wszystko sie da zminiaturyzowac tak aby po powiekszeniu szklem chyba 1000x wygladalo jak gotowe do uzytkowania" :).

Podejrzewam ze bardzo Cie korcilo zbudowanie dzialajacego miniaturowego silnika dizla do tego dziela sztuki. :):)

Pozdrawiam serdecznie

Smok_740-Grzegorz
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Super to wygląda ,już pewnie nie za dużo detali Tobie zostało Andrzeju do zrobienia , ciekaw jestem czy masz już jakiś nowy model na oku który będziesz robił po Halnym.
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
halny55

A ja czekam na relację z budowy masztu.Na pewno pootwieramy gęby z wrażenia.
A tratwy?Przecież to są prawdziwe...myślę,że po zdjęciu zawleczki,na pewno się otworzy wraz z zawartością tzn.z rakietnicą,latarką (działające) i takie tam,co tam jeszcze w wyposażeniu tratw ratunkowych jest.
No i wolę oglądać tą relację,niż telewizję.:)
Kłaniam się
Jurek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

halny55 napisał:
A tratwy?Przecież to są prawdziwe...myślę,że po zdjęciu zawleczki,na pewno się otworzy wraz z zawartością tzn.z rakietnicą,latarką (działające) i takie tam,co tam jeszcze w wyposażeniu tratw ratunkowych jest.

Zmartwię Cię - Niestety nie otworzą się, bo są z litego drewna i nic w środku nie ma :lol:

Jednak relacja Antośka przytłacza nas wszystkich. Też nie mogę się doczekać na maszt i rozwiazanie napędu radaru (pisałem o tym wcześniej). Jednak uzbrojmy się w cierpliwość, bo autor relacji jest w większym stopniu modelarzem latającym toteż przerwa w relacji zapewne spowodowana była sezonem i intensywnym lataniem ;) . Modele buduje się wtedy w długie zimowe wieczory. Dlatego teraz chyba się ruszy.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ