Jeszcze jeden Halny

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
antosiek

O:Jeszcze jeden Halny

Post autor: antosiek »

Witam

Przy takiej zimie sezon na latanie trwa. Jest tyle rozlewisk na łące, że korzystam z okazji i latam na pływakach. I rzeczywiście nie poświęcam tyle uwagi na Halnego. Ale.....

Ciąg dalszy serialu o Budowie Halnego. Dzisiaj coś na co namówił mnie dawno temu Grzegorz, a mianowicie, sposób wykonania cyferek. Konkretnie chodzi o znaki zanurzenia i znaki armatora na kominach. W dobie ploterów laserowych do folii, można się pokusić o zaprzęgnięcie ich do naszych celów. Kiedyś wycinałem Krzyże Maltańskie na ploterze ale tnącym, a to co teraz potrzebowałem było zbyt delikatne dla takiej maszyny. Dodatkowa trudność to cieniutka „folia wylewana” dużo cieńsza niż zwykłe. Tutaj tylko laser sobie poradzi. Swoje napisy Grzegorz wykonał w firmie DrafModel i przetarł szlaki. Dzięki uprzejmości właściciela Firmy Pana Rafała powstały moje wyklejanki - wypalanki. Projekt graficzny przygotowałem w programie InteliCad i zbiory wraz z folią poszły do Pana Rafała. Jak to wyszło to widać za zdjęciach. Laser zostawia osmalenia, które bezproblemowo schodzą przy delikatnym myciu wodą lub benzyną ekstrakcyjną. Myłem najpierw wodą a potem dla odtłuszczenia benzyną. Spodziewałem się trudności przy naklejaniu a okazało się, że największy kłopot sprawiło mi przeniesienie tego na folię transportową. Poświęciłem na to sporo czasu, ale udało się bez strat. Naklejenie to pikuś. Folia posiada znakomity klej. Jak to wyszło, widać na zdjęciach. Przy okazji wreszcie mogłem zamocować tylne reflektory. Wcześniej przeszkadzał brak znaku armatora.

W takiej formie przyszło od Pana Rafała
Obrazek

Obrazek

Wypalanki już na miejscu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak na dzisiaj prezentuje się Halny na docelowym miejscu dzięki dużej tolerancji małżonki do mojego hobby.:P :P
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Bardzo, to bardzo .... .
A jakiej folii transportowej użyłeś Andrzeju ?

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Uwaga Panowie i Panie !!
Oglądacie model przyszłego mistrza świata.
Gratulacje.
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Andrzej :) , Halny nie podskakuje kiedy słuchasz hip-hopu :) , bo widzę w jego sąsiedztwie na dole jakiś baaasowy głośniczek .

Co do przeniesienia napisów u siebie - kombinowałem jak koń pod górę z folią transportową , aż wreszcie wpadła mi w łapy taśma maskująca tamyiowska , mając wszystkie jej szerokości spisała się do tego celu rewelacyjnie .

Cieszę się , że się udało elegancko umieścić napisy .... A całość prezentuje się rewelacyjnie. Fajnie by było , jakbyś wstawiał większe zdjęcia , można wtedy by więcej oczyska sycić :)
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
halny55

Post autor: halny55 »

Witam!!!!
Aż strach pomyśleć,co będzie się działo na forum,gdy pojawi się maszt.Czekam na to z otwartą gębą!!!
Kłaniam się
Jurek

Obrazek
Awatar użytkownika
antosiek

Kurcze znowu mnie chwalą, ale to pochwały raczej dla Pana Rafała. To on się postarał. Ja tylko nakleiłem.
Muszę teraz coś zrobić sam od początku do końca. Nawet mam już coś zaczęte, ale zbyt mało na pokazywanie.

Grzesiek. Od hip-hopu to bym prędzej ja zwariował. Ja już prawie stateczny. I od wczoraj jeden dzień do emerytury bliżej.;)

Andrzej Pierwszy pyta o folię transportową. Ta, którą użyłem zaskoczyła mnie dzisiaj bo jest bez nazwy. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Jest jeszcze druga. Tej używałem do przenoszenia krzyży. Na dotyk identyczna. Fotka pokazuje co tam jest na odwrocie.

Obrazek

Myślę, że marka specjalnie nie ma znaczenia. Ma spełniać swoje parametry. Dało się tym przenieść i już. Cyfry mają wysokość 3mm. Paski przy znaku ok. 0.7mm.
Mam co prawda taśmę Tamya ale nie przyszło mi do głowy, że można ją zastosować jak doradza Grzesiek. Nie wiem tylko czy jest w asortymencie tak szeroka jak znak armatora. Przy folii transportowej nie ma problemu z pozycjonowaniem bo jest półprzeźroczysta.
Awatar użytkownika
antosiek

Zacząłem zabawę z gretingami metalowymi. Niestety plany nie do końca są zgodne z tym co powinno być. Trzeba się posiłkować zdjęciami. Umieszczone są na pokładzie w okolicy przedniej części sterówki. Normalnie mocowane były do nadburcia i podnoszone w celu dostania się do bocznych luków. Jak robiłem nadburcie nie wiedziałem o tym a plany właśnie tego nie pokazują. Na szczęście tam jest tak ciasno, że drobne odstępstwo od oryginału nie będzie widoczne. Gretingi będą mocowane do pokładu.
Robię je z blaszek mosiężnych o dwóch grubościach. Na podstawy 0.3mm a na wypełnienia 0.15mm. Greting to zewnętrzna rama, w którą montowano trzy mniejsze i one to miały dopiero wypełnienia. Tego też nie ma na planach a i kształt wypełnień jest zupełnie inny. Kiedyś pytałem o cięcie pasków. Najbardziej odpowiedni pewnie był by laser, ale nie znalazłem firmy z odpowiednim laserem. Takie cienkie paski tnie się nieźle przy linijce jak tekturę. 0.15 wystarczy przeciągnąć ze trzy razy nożykiem z łamanym ostrzem i jest ok.
Ramki zewnętrzne polutowane na kwas i oczyszczone. W czasie lutowania narożniki układałem na kawałku aluminium, żeby cyna się zbytnio nie rozlewała.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żeby powyginać odpowiednio wypełnienia zrobiłem sobie mały przyrząd. Trochę sklejki, blaszki i wałka mosiężnego. Kółka zębate już kiedyś pokazywałem. Są to stare kółka od przekładni paskowej ze starej drukarki. Kółka z racji kształtu się całkowicie nie zazębiają, dlategoJ jedno kółko jest umieszczona na małej dźwigni i dociskane pasmem gumy. Zbyt mocny naciąg potrafi przeciąć pasek blaszki. Trzeba poćwiczyć z naciągiem. Całość mocowana ściskiem do stołu. Blaszka mosiężna, którą posiadam jest dosyć sztywna. Podobno jakaś odmiana grawerska. Żeby ją trochę zmiękczyć należy lekko rozgrzać nad gazem i pomału studzić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz czeka mnie żmudne wypełnianie ramek. Jak zrobię to się odezwę.
Awatar użytkownika
halny55

Post autor: halny55 »

Bardzo dobry pomysł z tym przyrządzikiem.Zgadza się,że opisywałeś ten sposób robienia gretingów,bo śledzę relację niemalże od początku.Na pewno jest to żmudna robota i wymagająca cierpliwości,ale za to efekt końcowy będzie na pewno zaskakujący.Z resztą o czym ja piszę...
Wystarczy spojrzeć na poprzednie opisy i wykonania.
Jeszcze jedno,czy te schowki są duże?Jakie miały przeznaczenie?
Z wymiarów wypada,że są one b. małe.
Pozdrawiam

Jak już pisałem w poprzednich postach,również przymierzam się do budowy HALNEGO.
Zgromadziłem już Plany Modelarskie i MM.No i oczywiście podglądam...
Zdecyduję się budowę kadłuba z drewna.
Nadbudówkę...jeszcze zobaczę.Nie mam żadnego doświadczenia z laminatami.
:S
Kłaniam się
Jurek

Obrazek
Awatar użytkownika
antosiek

Kilka wieczorów zajęło mi dokończenie gretingów. Wlutowanie wypełnień wymagało docięcia 40szt. pasków blaszki po 20 cm każdy. Jak by nie liczył 8m. Nie spodziewałem się takiej ilości. Jakoś poszło, (pozostało może z 10cm różnych skrawków). Potem grzanie, wyginanie. Dalej to już dobre okulary. Lutowanie szło bezproblemowo. Pomagałem sobie kawałkami blaszki aluminiowej. Równomiernie dociskała. Wszelkie niedokładności korygowałem cienką pęsetą. Malowanie natryskowe półmatem Humbrola. Farba zupełnie nieźle pokryła wszystkie wewnętrzne powierzchnie. Trochę się tego obawiałem ale widać nie potrzebnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
antosiek

Choinka rozebrana, więc tak dla wspomnień zrobiłem sobie jedną lampkę. Zgodnie z dyrektywą unijną – energooszczędną bo na ledzie. W porywach tylko 15mA. I tu chyba popełniłem jednak błąd. Bo jak bym wsadził żarówkę to może klimat tak by się nie oziębił? I robota nie idzie bo łapy grabieją. Dodatkowo rozwaliłem latarkę, i to tylko dla odbłyśnika.
Resztę gratów to już z tego co znalazłem. Małym wyzwaniem okazała się podpora, w oryginale wykonana z ceownika stalowego. Długo nie miałem na to pomysłu. To z czego to zrobiłem ma pewnie ze 40 lat, a jest to szyna profilowa od kolejki HO kupiona w CSH. Trochę piłowania i chyba wyszło nieźle. Kiedyś miałem kłopoty z cienkim kabelkiem do zasilania, ale i tu akurat pomógł przypadek. Rozwaliła mi się słuchawka od telefonu. Kabelek jak znalazł. Resztę widać na zdjęciach. Zasilanie 9.6V. Dzięki odbłyśnikowi nawet mocno świeci. Na razie reflektor idzie do pudełka. Jak zrobię drugi to umieszczę na swoich miejscach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ