arm'd schooner Berbice

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
jerry_bee

O:arm\'d schooner Berbice

Post autor: jerry_bee »

dzięki Panowie za podpowiedzi co do kolorystyki. postawiłem na schemat czarno-żółto-biały.

burty prawie zamknięte, jeszcze muszę zamocować deski przy dziobie, zrobić wewnętrzne poszycie, dokończyć rufę i chyba temat można będzie odfajkować. poprawiłem też szablon pokładu, więc w końcu będę mógł posiedzieć nad czymś innym. pokład wyszedł prawie symetryczny, do szczęścia zabrakło tu i ówdzie po jakieś pół milimetra. może nikt nie zauważy? zresztą, w poszyciu błędów też nie wyłapaliście :P
Obrazek

Obrazek

na koniec zdjęcie porównawcze ze spotkania Dirschauer Vereine. ma to już swoje dni i oba modele są ciut bardziej zaawansowane, z tym że ten większy o wiele bardziej. do września Marian pewnie w swoim postawi maszty.
Obrazek
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Hefajstos

Post autor: Hefajstos »

błędy zamaluje się farbą i będzie gites ' :P
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

jerry_bee napisał:
do września Marian pewnie w swoim postawi maszty.
Obrazek

Marian w Tczewie obiecał, że się zaciągnie na Kogę z relacja...a tu w tajemnicy buduje;) Jerry załatw Marianowi zakaz sprzedaży w Tczewie i okolicy piwa aby tak za karę na sucho te maszty do września na"Granado"stawiał;) No cztery może wypić za piękną robotę:)
Awatar użytkownika
jerry_bee

na Mariana taki zakaz nie podziała, on to piwa mało pije.
u mnie tymczasem sprawa wygląda tak:
Obrazek
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Pracy włożyłeś masę.Wszystko jest dopracowane ale listwa odbojowa przebiega jakoś dziwnie.Możliwe ze to Kwestia ustawienia kadłuba do zdjęcia.Listwy odbojowe nie były nabijane na poszycie (tylko sporadycznie)ale były montowane z poszyciem.R.
Awatar użytkownika
jerry_bee

Ryszard, to nie jest złudzenie - listwy zrobiłem z grubsza z zasadami, ale kadłub nie do końca wyszedł mi symetryczny. odbojnica lewej burty przy dziobie troszkę zjeżdża mi na dół.
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
ryszardw

Żeby takich sytuacji uniknąć ja najpierw montuję odbojnicę.Potem montuję poszycie w dół i w górę.Deski poszycia na wysokości odbojnicy są w miarę równoległe dopiero niżej ujmuje się lub dodaje.R.
Awatar użytkownika
jerry_bee

Ryszard, teraz to ja też już to wiem. jest jeszcze inna dobra metoda - staranniej odmierzać na wręgach szerokości desek. w każdym razie, naprawić teraz tego już się nie uda, ale znalazłem rozwiązanie zastępcze - model będzie stał lewą burtą do ściany ;)
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
ryszardw

Możesz od góry ująć a od dołu dokleić odbojnicę .Chyba i tak będziesz ją malował na czarno.Kiedyś Ci się zdarzy model wystawić i trudno będzie znaleźć ścianę.Ja już tak burtę poprawiałem i było niewidoczne Od tamtej pory jestem mądrzejszy.R
Awatar użytkownika
jerry_bee

hmmm, wiesz jak człowieka zmobilizować. chociaż jedyna wystawa jak mi grozi to ta w Tczewie. ale masz rację. mnie też to trochę męczy. zrobię, jak mówisz, od dołu odbojnicę podetnę, od góry dokleję kawałek.
dzięki za doping.
pozdrawiam, jerry_bee
ODPOWIEDZ