Dremelki na Allegro!

Czyli warsztat szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ataman

O:Dremelki na Allegro!

Post autor: ataman »

jaxa napisał:
Podstawowym pytaniem jest to, czy do tego urządzenia można spokojnie dopasować głowice inne, a jeśli chodzi o wałek, to jakie najmniejsze wiertło można tam wsadzić, bo rozumiem, że tam już głowicy się nie zmieni.

Możesz dokupić głowicę zaciskową (taką jak przy normalnej wiertarce) i wtedy teoretycznie można używać wierteł od 0,4 do 3,2 mm. Ale w praktyce nie zaciśnie ona 0,4 mm, Ja radzę sobie tak, że pod głowicę podkładam maleńką nakrętkę, o którą zapierają się szczęki podczas zaciskania.. i wtedy dopiero zaciśnie wiertło 0,4 -0,7. No i te dremelopodobne mają inny skok gwintu niż dremel, i wszelkie dodatki do dremela nakręcane na maszynkę (stolik, frezarka etc) nie pasują do dremelopodobnych. Także i głowica od dremela nie pasuje, musi być taka która z kolei nie pasuje do dremela ( jest tańsza, - ok 20 zł a dremela ok 40 zł). Możesz też zaopatrzyć się w zestaw końcówek na różne średnice wierteł - i tu też powinny być inne niż u dremela. Te do dremela są ciut ciut cieńsze, - od dremelopodobnych nie wejdą w dremela, z kolei te od dremela mogą być za cienkie do dremelopodobnych.

Wałek ma taką samą końcówkę jak urządzonko, tak samo zmieniasz, jednak działa to tak, że nie ma bolca blokującego, tylko odciągasz zewnętrzną tuleję do tył.. i może być tak, że po zamontowaniu głowiczki uniwersalnej, ta tulejka wróci i dociśnie do głowiczki.. a że jest gumopodobna.. to swąd się pojawi przy obrotach.

A bicie z 0,6 na 0,9 to 50% więc jeśli chciałbym zrobić otwór 1cm, to miałbym 1,5? na prawdę z tym biciem nie jestem zaznajomiony.

Do dremela czy dremelopodobnego wsadzisz max 3,2 mm wiertło, więc o centymetrach nie ma co tu gadać. Oczywiście bicie to loteria, nie jest powiedziane, że w każdym dremelopodobnym wiertło będzie zataczało mniejsze lub większe okręgi... ale prawdopodobieństwo, że tak będzie jest wielkie..

Dremelopodobne mają zwykle zdecydowanie większe obroty minimalne od dremela.. a to bynajmniej nie jest zaleta... często potrzebujemy wolniejszych obrotów, aby porecyzyjniej to czy owo obrobić.. a dremelopodobnym jest bzzzz.. i dziura na wylot..:laugh:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

Mówiłem,że najlepiej ręcznie ;)
Elektronarzędzia mają taką wadę, że trudniej się je obsługuje przy precyzyjnych pracach (obroty np.)
Może jednak nie warto inwestować nawet tych kilku groszy?
Ale - Atamanie - Twoje uwagi cenne bardzo i warto oprzeć się na Twym doświadczeniu - będę miał to na względzie - zobaczymy (jeśli się zdecyduję)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
lkemot

Post autor: lkemot »

Pojawiły się na allegro dremelki 300 z osprzętem i wałkiem giętkim po 147zł

http://allegro.pl/item537785835_dremel_300_szlifierka_55szt_osprzetu_walek_f.html

Cena bardzo atrakcyjna
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

lkemot napisał:
Pojawiły się na allegro dremelki 300 z osprzętem i wałkiem giętkim po 147zł
....Cena bardzo atrakcyjna

Ponieważ sklep jest w Toruniu dlatego udałem się niezwłocznie sprawdzić to i owo.
A, że Dremelki nie były chińskie przeto kupiłem jednego na próbę.
Zakupiłem też uchwyt http://allegro.pl/item531809505_dremel_4486_uchwyt_wiertarski_0_4_3_4mm_multichuck.html
No i zacząłem małe próby. Urządzenie jest niezwykle precyzyjne. Mogłem po raz pierwszy użyć swoich najmniejszych wierteł jakie posiadam czyli 0,25 mm. Przewierciłem jednogroszówkę. Użyłem też wiertełka 0,4 mm, idealnie osiowo się wierci.
Ataman opisał dość dokładnie zalety Dremela. Dokładam swoje trzy...wróć... jeden grosz...
Głowiczka jest oryginalna Made In Germany i mogę ją polecić. Jest niezwykle precyzyjna.
Porównałem też swojego starego Proxxona. Niestety gwint jest inny. Głowiczka pasuje tylko na Dremela. Einhel też ma inny gwint.
Sprawdziłem wałki giętkie Einhela i Dremela. Pracują podobnie niemniej Dremel jest przyjemniejszy w użyciu i bardziej precyzyjny.
Dremelek ma fajny futerał, niestety goły. Są tylko puste wgłębienia na różne przystaweczki.
Największą zaletą jest precyzyjna głowiczka, której nie miałem w Proxxonie. Ogólnie to polecam.

Parę fotek. Na pytania z chęcią odpowiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wałki giętkie Einhel i Dremel.

Obrazek

Proxxon i Dremel.

Obrazek

Obrazek

Bardzo fajny futerał z dodatkowym pudełkiem mocowanym z boku.

Obrazek
Awatar użytkownika
GrzesiekD

Post autor: GrzesiekD »

W sumie to jak zauważyłem już wcześniej chyba większość użytkowników Kogi korzysta z Dremla 300.
Ja natomiast kupiłem sobie Dremla 400 + parę bajerów. zależało mi na większej mocy i na niższych
obrotach minimalnych które pozwalają na swobodne wiercenie w miękkim drewnie. Póki co pobawiłem
się nim jedynie trochę, stabilnie zamocowałem stojak wiertarski i takie tam:D
Zrobię jutro parę zdjęć to się pochwalę jak wygląda mój warsztacik po dostawie od Dremla:D
Pozdrawiam
Grzesiek

Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
Awatar użytkownika
Cezar65

Post autor: Cezar65 »

Ja również od prawie roku jestem szczęśliwym posiadaczem Dremela 300. Zakupu dokonałem na Allegro z toruńskiej firmy, o której już pisał RomekS.
Z tego zakupu jestem bardzo zadowolony, bo wykorzystuję go również przy pracach nie związanych z modelarstwem. Aby w pełni cieszyć się jego możliwościami należy to urządzenie "doposażyć". Według mnie najważniejszym dodatkiem jest precyzyjny uchwyt trójszczękowy - mając go uniezależniamy się od zakupu np. oryginalnych wierteł Dremel. Ja kupiłem uchwyt w markecie OBI firmy LUX. Idealnie pasuje do Dremelka i kosztował wówczas 28 zł. Co jakiś czas dokupuję kolejną część wyposażenia. Mam już frez palcowy 3,2 mm (firmy LUX), tarczki tnące do drewna ( komplet 3 szt. o różnych średnicach plus trzpień mocujący) firmy PROXON - kupione akurat w Castoramie i cena też była zachęcająca. Teraz zamierzam kupić też frez palcowy, ale o średnicy 2,5 mm.
Obrazek
http://budowa-modelu-atlas-ll.blog.onet.pl
Awatar użytkownika
lkemot

Post autor: lkemot »

Czekam właśnie na tego dremelka, niestety nie pomyślałem o zakupie uchwytu i trzeba to niezwłocznie nadrobić.
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Awatar użytkownika
RomekS
Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: RomekS »

Zrobiłem porządki z wiertłami i frezami.
Myślę, że sposób na taśmę malarską jest dość dobry.
Wiertło lub frez łatwo wyjąć i włożyć na miejsce.
Taśma jest dość trwała.
Chyba że są jakieś lepsze sposoby..:huh:

Dokładam rysunek klejenia taśmy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
GrzesiekD

Post autor: GrzesiekD »

Zrobiłem foty mojego warsztatu:) ciasny, ale własny.
Nie będę wychwalał Dremla 400 którego posiadam, bo mogę go porównać jedynie do multiszlifierki
Toya. Pierwsza zaleta to niskie obroty (bardzo cicha praca). Bicie na wałku jedynie minimalne, głowica
wiertarska jest super. Zresztą w kwestii Dremla już wszystko koledzy napisali.
Przyłożyłem się i solidnie przymocowałem stojak wiertarski Dremla i minipilarkę Proxxona do blatu stołu.
Bezpieczeństwo to podstawa przecież;)
Mam jeszcze problem z przymocowaniem stołu krzyżowego do podstawy stojaka wiertarskiego.
No i mam pytanie - czy wykorzystując mini-frezy w Dremlu, przerobiony stojak wiertarski na pionowy posuw
numeryczny i stół krzyżowy da się zrobić frezareczkę do drewna (drobnica)? Próbował ktoś robić
coś takiego?
Pytanie do RomkaS - skąd te frezy:)???
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Grzesiek

Człowiek sam sobie nakłada ograniczenia.
ODPOWIEDZ