U mnie nadal burdelik. Zwiniecie żagla nic nie pomogło:) Wręcz przeciwnie- przybyło kolejnych linek. Teraz to muszę uporządkować.Czeka mnie szydełkowanie bucht...
Skończyłem obkładać wolne liny. Zostało parę sztuk które pójdą przez bloki marsa fokmasztu...ale na to muszą poczekać aż się mars zrobi:). Poniżej kilka fotek
Ahoj!
Ja sie męczę z ogniwami łańcucha. Muszę zrobić dwa odcinki długości około 10-12cm. Ogniwa w granicach 1mm-1,2mm. Czyli w oryginale było by jakieś 5-6 cm. łańcuchy muszę mieć bo chcę obie kotwice podwiesić na burtach zanim zacznę robić kolumny masztów. Poniżej przedstawiam mój sposób na ogniwa, jest on bardzo podobny do sposobu opisanego w jednym z numerów MO w pracach bosmańskich. Ja użuwam bardzo prostej konstrukcji- drewniany uchwyt z drutami... Uchwytem kręcę i nawijam na druciane kopyto cieńszy drut tworzący ogniwa łańcucha. Druty kopyta nie są zlutowane. Jednym końcecm mocowane są w uchwycie, drugi jest spinany "koszulką" ... Co tam będę pisać, fotki lepiej to wytłumaczą:)
Hej
Mam i lewoburtową kotwicę zamocowaną. Znikną też burdelik linowy na dziobie. Ustąpi miejsca większemu związanego z olinowaniem fokmasztu ale to będzie kiedyś tam...
W zasadzie to nie wiem co ja dziś robiłem, to znaczy nie znam fachowej nazwy tego elementu, który jest składnikiem kolumny masztu. Poniżej kilka fotek z poszczególnych etapów. Każdy ma swój sposób na maszty. Ja nie toczę ich. Obrabiam ręcznie. A poniżej opiszę czynności przedstawione na fotce
1) przyklejone elementy, pobejcowane i z gotowymi imitacjami gwoździ; przyklejone bo łatwiej się je obrabia i dopasowuje do żądanego kształtu; gwoździe to kołki bambusowe zapuszczone ciemną bejcą; z bambusa a nie z wyżarzonej szpilki bo będą strugane
2,3 i 4) cieniowanie; jak widać wstępne kolorowanie bejcą ułatwia struganie
5) gotowe wzmocnienia kolumny masztu
Opaski linowe zawiązałem po bejcowaniu (pierścienie ograniczające opaski linowe wykonam w następnym kroku) Ja nie czekam aż bejca wyschnie , biorę to w łapy i dalej obrabiam. Zabieg ten powoduje ze obrabiany element nie wygląda jak nowy.