H.M.S. Bounty - Powolna relacja ;)

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
Handszpak

Odp:H.M.S. Bounty - Powolna relacja ;)

Post autor: Handszpak »

całkiem niezły z ciebie powroznik, w dawnych czasach to bys miał niezłą fuche:)
Awatar użytkownika
inicjator

Post autor: inicjator »

No, no - calkiem fajnie zrobiles ta linke.
"Nie oceniaj ksiazki po okladce"
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Bardzo ładna lineczka !
Jednak coś w niej jest nie tak.
Spróbuj swoją linkęprzciągnąć przez wosk pszczeli a nastęnie delikatnie opal ją nad świecą lub zapalniczką , a efekt będziesz miał taki:

Obrazek

Ta lineczka ma 0,8 mm i skręcałem ją ze 100% bawełny.
Jeżeli to jest lina kotwiczna to kolor jest nie taki, we wszystkich modelach jakie widziałem to lina kotwiczna miała naturalny kolor konopii lub ecri
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
DTHCHC

Post autor: DTHCHC »

Hey... Chłopaki, dzięki za uznanie :)
Mirku: linka była zrobiona tylko na próbę i nie jest to jeszcze tak, jak powinno, bo jest zrobiona niedokładnie... Chciałem po prostu zobaczyć czy mi wyjdzie... I jakoś wyszło... Nitki, linki itd. zawsze przeciągam w wosku (niestety nie pszczelim, ale dzięki za podpowiedź), a potem nad ogniem... Tej nie przeciągałem, ze względu właśnie na próbę... Nadmienię jeszcze to, że linka ma ok. 1,5mm i jest zrobiona z 9 nitek, również skręconych wcześniej w linki po 3 nitki... A potem z trzech powstałych małych linek, powstała ta widoczna na zdjęciach :)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
DTHCHC

Dzisiaj znowu posiedziałem przy linkach, tym razem robiąc już na porządnie...

Mój sposób...

Po pierwsze metoda "na mebla" ;)
Obrazek

Po drugie przywiązanie do zmodyfikowanych, długich wykałaczek (co by się łatwiej okręcało nici)
Obrazek

Po trzecie, po skręceniu nici do pewnego poziomu (u mnie był to moment, w którym nić skróciła się o długość jednej wykałaczki przy nici długości 1m) łączę ze sobą wszystkie nici i skręcam w przeciwnym kierunku do tego, w który były skręcane pojedyncze nici...

Obrazek

A tutaj kolejne poziomy wykonania... Pierwsza jest zwykła nitka, druga jest linka złożona z trzech pierwszych nici, a trzecia to linka wykonana z trzech drugich ;)
Obrazek

No i na koniec efekt dzisiejszej pracy (już z woskowaniem i opalaniem...) po lewej... a po prawej linka z wczoraj :)

Obrazek

Awatar użytkownika
DTHCHC

Dziś skończyłem szlifować pierwszą warstwę gładzi (ścierny 60),aż do pojawienia się wręg ;) Położyłem już drugą warstwę i czekam aż wyschnie, a potem zabieram się za dalsze szlifowanie (ścierny 120)... I mam nadzieję, że zdążę dziś położyć ostateczną warstwę i przeszlifować na gotowo (ścierny 1200)...

druga warstwa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
DTHCHC

Witam ponownie wszystkich... Trochę czasu mnie nie było, a to ze względu na przeprowadzkę (mieszkam teraz w Jaworze koło Legnicy). Właśnie przez to, nie zamieściłem nic nowego, bo wiele nie zrobiłem, a tak prawdę mówiąc to praktycznie prócz projektu dział i lawet nic nie wykonałem...

Działo:

Obrazek

Lawetka:

Obrazek

i widok z góry...

Obrazek

Czas nie spędzany przy modelu wykorzystałem na zrobienie sobie pracowni w piwnicy nowego domu :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W końcu dużo miejsca i mam nadzieję, że częściej będę wstawiał fotki z kolejnych etapów budowy Bounty`ego :)

Na sam koniec, jako że wiosna się zbliża, kolejny projekt do wykonania w skali 1:1 (kobieta bardzo chce taki ogródek) ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Dawid bardzo słoneczny warsztat masz Lepiej sie przyznaj ze jeziorko nie dla zony tylko dla pływadeł...Ładny zakątek bedziecie mieć

Pozdrawiam Adam

PS
Wiesz wychowałem sie w byłym woj. legnickim Do Jawora miałem około 50 km Moi rodzice i brat do tej pory mieszkają w Polkowicach Ja mam terez nie całe 500 km:)
Awatar użytkownika
DTHCHC

Hey... :)

No Adaś... Nie pomyślałem o tym, ale dzięki za cynka z tym jeziorkiem :)

A teraz czas na kolejny etap budowy ;)
Niedziela minęła mi spokojnie, przy tworzeniu działa pokładowego... Po pięciu godzinach roboty coś mi jednak wyszło :)

Lawetka:

Obrazek

I kolejne etapy strugania działa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I po pomalowaniu :)

Obrazek

Zdjęcia ukazują bardzo dobrze nierówności, jednak na żywo wygląda to lepiej...
Na dziś zaplanowałem zrobić jeszcze dwa działa, jutro jedno i to by było jak na razie tyle...
Do lawetki jeszcze kółka trzeba dorobić i będzie jak ta lala ;)

Na koniec prosił bym o radę, czy taka armatka jest ok, czy może coś jednak w niej zmienić?

Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Mnie ta armata powiem szczerze nie leży, jakaś taka nie mająca kształtu armaty z tego okresu .
Może spróbuj metodą jaką zastosowali Ataman i Oksal lub zakup w sklepie odpowiednie armaty np. taką :

Obrazek
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ