Hey...
Mirku. Dzięki za podpowiedź... Nad metodą Adasia się zastanawiałem, tylko nie wiem, czy zamiast odlewać, to nie zrobić tych czterech ręcznie... A dopiero falkonety odleję... Mam mały problemik bo musiałem na jakiś czas oddać koledze Anatomy of The Ship i na razie nie mam podglądu na to, jak to tam wyglądało... W sklepiku mógłbym zakupić, ale nie ma to, jak spróbować własnych sił w tego typu rzeczach... Jak wiadomo, człowiek uczy się na błędach :)
Pozdrawiam :)
H.M.S. Bounty - Powolna relacja ;)
- DTHCHC
Odp:H.M.S. Bounty - Powolna relacja ;)
Hey... Poszedłem za radą Mirka i poprawiłem wygląd działa... Mam nadzieję, że tak już będzie w porządku, bo lepiej już nie dam rady (nożykiem do strugania dotarłem ze 3 razy do kości kciuka ;) ) Lawetka na zdjęciach jest tylko tymczasowa, zbuduję nową, szerszą... Teraz będę przygotowywał formę na odlewy... Tak przy okazji zapytam, czy można odlać działka z ołowiu, jest to jedyny materiał jaki na chwilę obecną posiadam do odlewu (prosił bym o podanie plusów i minusów odlewu z ołowiu)... I jak zwykle porcja fotek na koniec:

- DTHCHC
Zabrałem się w końcu do zrobienia formy gipsowej... Pierwsza mi nie wyszła więc zrobiłem drugą... Na pierwszej sprawdzam właśnie odlewy z ołowiu i muszę przyznać, że jak na pierwszy raz, to nawet fajnie wyszło... Druga forma jest w trakcie zasychania, więc trochę potrwa, zanim zobaczę czy mi wyszło...
Pierwsza forma z ćwiczebnym odlewem:
i sam odlew z ołowiu (trochę krzywy, bo sprawdzałem giętkość materiału)...
Początki drugiej formy :)
Jeszcze nad wszystkim będę musiał popracować, bo widzę, że jest coś nie tak, więc proszę o wyrozumiałość :)
Pierwsza forma z ćwiczebnym odlewem:

i sam odlew z ołowiu (trochę krzywy, bo sprawdzałem giętkość materiału)...

Początki drugiej formy :)

Jeszcze nad wszystkim będę musiał popracować, bo widzę, że jest coś nie tak, więc proszę o wyrozumiałość :)
- DTHCHC
Końcowa faza odlewu dział...
Druga część formy:
I w końcu odlew właściwy przed pilnikowaniem:
i po:
Metoda skopiowana od Adama Lasko ;)
Druga część formy:

I w końcu odlew właściwy przed pilnikowaniem:

i po:

Metoda skopiowana od Adama Lasko ;)
- oksal
Dawid to juz jest Twoja metoda:)
- DTHCHC
Hey... Jak pisałem w poprzednim poście, miałem mało czasu z powodu pracy... Jednak do końca nie próżnowałem i trochę porobiłem przy Bountym... Na chwilę obecną mam skończone działka z lawetkami, koło sterowe i łódeczkę, a teraz czekam na dostawę farbek i zabieram się już niedługo za burty... Fotek jak na razie zrobić nie mogę, bo aparatu tymczasowo brak... Ale jak tylko go przywiozę, to zamieszczę cosik ;)
- DTHCHC
Witam ponownie... Trochę czasu minęło, a z postępami krucho. Z jednej strony praca a z drugiej... Jakoś ostatnio nie mam weny twórczej i nic mi nie wychodziło... W końcu dziś ruszyłem od rana z impetem w... Szalupkę ;) Od 7:00 rano do około 16:00 wykonałem coś takiego:
Kopyto:
Powlekanie:
Malowanie:
Materiały, które były potrzebne do zrobienia to:
1) Trochę tekturki 0,8mm (do powleczenia; "wręgi i listewki")
2) Tektura 2mm (na szkielet kopyta)
3) Szpachla akrylowa do drewna (kopytko)
4) Trochę kleju glutowatego
5) Dwa kubki kawy (co by się ręce nie trzęsły ;))
6) Wolne od innych prac ;)
Wyszło, jak wyszło... Trochę sztucznie, bo jakby nie było nie jest to z drewna... Osobiście jestem po pierwsze zaskoczony, a po drugie usatysfakcjonowany z tej szalupki... Myślałem, że po zdjęciu z kopyta, szalupa się rozleci... ale jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem efekt :)
Lepiej już na pewno nie będzie, bynajmniej jeśli chodzi o ten model... Trochę wprawy jeszcze muszę nabrać....
Kopyto:

Powlekanie:

Malowanie:

Materiały, które były potrzebne do zrobienia to:
1) Trochę tekturki 0,8mm (do powleczenia; "wręgi i listewki")
2) Tektura 2mm (na szkielet kopyta)
3) Szpachla akrylowa do drewna (kopytko)
4) Trochę kleju glutowatego
5) Dwa kubki kawy (co by się ręce nie trzęsły ;))
6) Wolne od innych prac ;)
Wyszło, jak wyszło... Trochę sztucznie, bo jakby nie było nie jest to z drewna... Osobiście jestem po pierwsze zaskoczony, a po drugie usatysfakcjonowany z tej szalupki... Myślałem, że po zdjęciu z kopyta, szalupa się rozleci... ale jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem efekt :)
Lepiej już na pewno nie będzie, bynajmniej jeśli chodzi o ten model... Trochę wprawy jeszcze muszę nabrać....
- mirek
No i wyszło bardzo fajnie :)
A spróbuj zrobić szalupkę tą samą metodą ale z drewna , jestem więcej niż pewny , że wyjdzie również tak dobrze jak ta z tektury a może i nawet lepiej w końcu ćwiczenia czynią z nas mistrzów ;)
A spróbuj zrobić szalupkę tą samą metodą ale z drewna , jestem więcej niż pewny , że wyjdzie również tak dobrze jak ta z tektury a może i nawet lepiej w końcu ćwiczenia czynią z nas mistrzów ;)
Pozdrawiam Mirek Rybus
- ROBERT
Piękna szalupa, ale z forniru była by jeszcze ładniejsza. Wykonaj ją z forniru tak jak radzi Mirek, masz do tego zdolne ręce i duży zapał. Czekam na relację budowy drewnianej.B) B) B)
Drewno to wspaniały materiał dla modelarza.:laugh: :laugh: :laugh:
Drewno to wspaniały materiał dla modelarza.:laugh: :laugh: :laugh:
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Pozdrawiam Robert
- DTHCHC
Hey :)
Na początek Mirku i Robercie:
Tak, jak pisałem jestem początkującym modelarzem i jest to dopiero mój drugi model... Na drewno przyjdzie jeszcze czas, a na razie chcę sobie poćwiczyć na czymś hmmm... "tańszym?" ;)
A co do relacji to kolejna porcja fotek z końcowej fazy budowy szalupki :) Poświęciłem jej jeszcze 3 godzinki dzisiejszego dnia, z małą przerwą na wyskok nad jeziorko... Niestety nie mam łódki w skali 1:1 więc rozruszałem trochę mięśnie ramion i nóg ;)
Szalupkę uważam za skończoną, zostało mi dorobić do niej jeszcze tylko wiosła (prócz tego jednego poniżej) :)

Na początek Mirku i Robercie:
Tak, jak pisałem jestem początkującym modelarzem i jest to dopiero mój drugi model... Na drewno przyjdzie jeszcze czas, a na razie chcę sobie poćwiczyć na czymś hmmm... "tańszym?" ;)
A co do relacji to kolejna porcja fotek z końcowej fazy budowy szalupki :) Poświęciłem jej jeszcze 3 godzinki dzisiejszego dnia, z małą przerwą na wyskok nad jeziorko... Niestety nie mam łódki w skali 1:1 więc rozruszałem trochę mięśnie ramion i nóg ;)
Szalupkę uważam za skończoną, zostało mi dorobić do niej jeszcze tylko wiosła (prócz tego jednego poniżej) :)