Wodnik 1:50

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Odp:Wodnik 1:50

Post autor: JurekBin »

Nie mam przy sobie teraz Mondfelda... on opisuje długości i szerokości listew według okresu budowy. W domu zeskanuję stronę i jakoś popstaram się udostępnić.

Atamanie, co do listwy - nie można na całej długości.
Przecież nie było takich drzew na świecie. Będę się starał robić planki właśnie takie do 14 cm, czyli w rzeczywistości by miały jakies 7 m długości. Do tego jeszcze dojdzie sprawa naprzemiennego przykładania listw aby łączenia nie były wszystkie w jednej linii. I tu też są pewne zależności np. że łączenia listews są co 3 lub 4 listwę itd. Potrzebny jest rysunek do tego. Wieczorkiem wstawię :)

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

https://www.jerzybin.com
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

JurekBin napisal

Atamanie, co do listwy - nie można na całej długości.

Wedlug mnie mozna, a nawet jest latwiej. Polaczenie poszczególnych fragmentow robie tak ze: nacinam lekko listewke (na glebokosc okolo 0,5mm) w odpowiednim miejscu i...gotowe:) po impregnacji (olejem, czy pokostem) wychodzi nieraz lepiej niz laczenie.
Obrazek
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Właśnie miałem na myśli to, co pokazał Stefan!.
"Ciągnąc" listwę po całej długośc jest łatwiej....prościej, a efekt można osiągnąć porównywalny do "ortodoksyjnego" wykonania. Wszak uznany autorytet w modelarskich działaniach na bratnim forum napisał: "W modelu nie zawsze da sie oddac wszystko wiernie, trzeba czasem co nieco uproscic."
Stąd też moje pytanie o to co na ten temat napisal Mondolf..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

a to mnie teraz zbiliście z tropu :(

A już pociąłem tyle listewek :S Muszę więc to sobie przemyśleć jeszcze raz.
Dzięki za uwagi.
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Jurek nie rezygnuj. Po prostu bedziesz dłuzej robic:) jesłi mogę Ci coś dopowiedzieć to na łaczeniach listew poszycia końce zaciosaj w klin. Nie rób na styk.

EDIT:

Posłużę się tym ryunkiem poglądowym

Obrazek

Jak drewno zacznie Ci pracowac to moga byc "kłopociki"

Pozdrawiam Adam

PS
Tak sie zastanawiam czym Ty łączysz listwe drewnianą z wręgą wykonaną z tworzywa? Jaki to klej? Chyba ze kleisz do balsy? Kurcze nie wiem...
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Dzięki :) już mi lepiej.
Kleję i do balsy i do wręg pcv na cyjano akryl, z tym że listwa na dziobie była na 90% dogięta na mokro do kształtu, więc nie ma jakiś dużych naprężeń

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
oksal

Jurek jeszcze jedno Przymocuj prowizorycznie do kadłuba z lewej i prawej burty po jednej listwie "wzorcowej"od dzioba do rufy . Ułuz ja zgodnie z profilem odbojnicy. Będzie Ci latwiej prowadzic tę pierwszą najważniejszą. Zwłaszcz kiedy sie zdecydowałeś na robienie w "kawałkach":)

Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

no dobra, jutro taką wykombinuję

W międzyczasie doginam drugą odbojnicę :S

Obrazek

Wracając do Mondfelda i do szerokości listew itd. Atamanie:
napisałem już to wcześniej
"planki do końca XVII wieku miały 18-13 cali szerokości przy 20-24 stopach długości. To do mojej skali 1:50 daje mi listwę mniej więcej 140mm x 7 mm.... w XVIII wieku planki miały między 14 a 11 cali, a w XIX w. średnio 12 cali ".
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
JurekBin
Kontakt:

Jako że odbijacze zachodzą na pawęż, wypadało więc najpierw jako tako doprowadzić ją do jako takiego wyglądu i podszlifować.

Obrazek

Wnętrza furt z gruszy, jak już chyba pisałem. No i trochę jestem nimi zmartwiony, jakieś duże wyszły, jak wstawię działa to będzie widać z odległości kilometra że to atrapa furty i wewnątrz nic nie ma. Zastanawiam się czy nie lepiej ich zrobić pozamykanych :dry: Ale jeszcze się pozastanawiam.

Obrazek

Inne zagadnienie.
Wiele znalazłem na temat kołkowania i gwoździ na burtach, tymczasem nie natrafiłem na schematy jak pokołkować rufę płaską? Ma ktoś może jakieś materiały na ten temat.

Jurek
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
oksal

JurekBin napisał:
Inne zagadnienie.
Wiele znalazłem na temat kołkowania i gwoździ na burtach, tymczasem nie natrafiłem na schematy jak pokołkować rufę płaską? Ma ktoś może jakieś materiały na ten temat.

Jurek

Jurek to ponizej to ten sam okres no i z Bałtyku. Wiedziałem ze to gdzies widziałem trochę mi czasu zajeło aby odszukac w sieci. U Tomisa w relacji z renowacji Wsy podałem link do strony

Pozdrwiam Adam

Obrazek
ODPOWIEDZ