Witam w nowej relacji.
Tym razem postanowiłem pójść na całość i spróbować zbudować model z ości. Wybór La Belle nie był przypadkowy, bo to mała jednostka, którą można zbudować w dużej skali. Ale co najważniejsze z mojego punktu widzenia, na Kodze jest doskonała relacja Piotra. Na niej będę się opierał.
Podkreślam, że jest to próba i być może w którymś momencie całość skończy w piecu.
Ale do rzeczy.
Zacząłem od wykonania stępki. Drewno, to oczywiście grusza. Stępka sklejona. Jednocześnie trwają prace nad stocznią: W ramach treningu skleiłem główną wręgę. Ta jednak wyląduje w koszu, bo źle wydrukowałem szablony i wyszła nieco za mała. Tym razem używam takiego kleju. Podarował mi go kiedyś Darek (Daro-Buko). Jest naprawdę świetny, w Polsce raczej nie do kupienia. Wykonanie pierwszej wręgi dziobowej. Szablony naklejam zwykłym klejem biurowym. Wycięte na nowiutkiej pile. Szlifowanie miejsc styku. Dodam, że każdą czynność cięcia i szlifowania wykonuję we współpracy z odkurzaczem. Klejenie wręg wykonuję na szablonie, przykrytym szybą:
La Belle 1:24
- ostry_gl
Re: La Belle 1:24
Jak to się na Kodze pisze - zasiadam w pierwszym rzędzie
Łukasz
Łukasz
- ralfee3
Siadam obok Łukasza. Życzę powodzenia i samych udanych prac przy modelu.
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
- dali
Trzecie miejsce w pierwszym rzędzie -jest, popcorn- jest, wiadro kawy- jest, oglądamy.
Piękny model wybrałeś Wojtek, pozdrawiam.
Piękny model wybrałeś Wojtek, pozdrawiam.
- Siberian
Mówiłem, że to co zrobiłem może wylądować w piecu i tak się stało.
Ale po kolei.
Zacząłem budowę modelu mając jedynie cyfrową wersję planów, czyli skany. Początkowo wydawało się, że da się z tego coś zbudować. Ale ciągle coś się nie zgadzało, wymiary się rozjeżdżały to w jedną, to w drugą stronę. Przerwałem więc prace i zamówiłem oryginalny zestaw planów z Ancre.
Zacząłem zupełnie od nowa.
Oto nowy kil na zmodyfikowanej stoczni: To pierwsza rufowa wręga. Przednią połowę wyciąłem po jej obrysie, a po sklejeniu i wyrównaniu zewnętrznej krawędzi, dokleiłem tylną część, wyciętą po obrysach zewnętrznych. Stąd uskok widoczny wewnątrz. Moim zdaniem ten sposób pozwala na zaoszczędzenie uciążliwego szlifowania. Równolegle trwają prace nad pozostałymi żebrami: To ta sama wręga po wstępnym, acz już dość dokładnym szlifie: Już ktoś powiedział, że budowa okrętu tą metodą wymusza traktowanie każdego elementu, jak osobny model, tak też próbuję do tego podchodzić. I na koniec drastyczne zdjęcie, które pokazuje ilość odpadu, pozostającego po wycięciu. Wyrzuciłem już kilka takich pojemników:
Ale po kolei.
Zacząłem budowę modelu mając jedynie cyfrową wersję planów, czyli skany. Początkowo wydawało się, że da się z tego coś zbudować. Ale ciągle coś się nie zgadzało, wymiary się rozjeżdżały to w jedną, to w drugą stronę. Przerwałem więc prace i zamówiłem oryginalny zestaw planów z Ancre.
Zacząłem zupełnie od nowa.
Oto nowy kil na zmodyfikowanej stoczni: To pierwsza rufowa wręga. Przednią połowę wyciąłem po jej obrysie, a po sklejeniu i wyrównaniu zewnętrznej krawędzi, dokleiłem tylną część, wyciętą po obrysach zewnętrznych. Stąd uskok widoczny wewnątrz. Moim zdaniem ten sposób pozwala na zaoszczędzenie uciążliwego szlifowania. Równolegle trwają prace nad pozostałymi żebrami: To ta sama wręga po wstępnym, acz już dość dokładnym szlifie: Już ktoś powiedział, że budowa okrętu tą metodą wymusza traktowanie każdego elementu, jak osobny model, tak też próbuję do tego podchodzić. I na koniec drastyczne zdjęcie, które pokazuje ilość odpadu, pozostającego po wycięciu. Wyrzuciłem już kilka takich pojemników:
Pozdrawiam, Wojtek.
- Siberian
Ciąg dalszy zmagań (przyjemnych) z materią:
Wszystkie wręgi sklejone, a trzy skrajne rufowe już wyszlifowane: Konstrukcja rufy okrętu. Wygląda niewinnie, to tylko sześć elementów, ale żaden z nich nie wyszedł za pierwszym razem. Niektóre wykonałem dopiero w czwartej próbie: Sklejone ze stewą. Wymaga jeszcze drobnego szlifu w dolnej części:
Wszystkie wręgi sklejone, a trzy skrajne rufowe już wyszlifowane: Konstrukcja rufy okrętu. Wygląda niewinnie, to tylko sześć elementów, ale żaden z nich nie wyszedł za pierwszym razem. Niektóre wykonałem dopiero w czwartej próbie: Sklejone ze stewą. Wymaga jeszcze drobnego szlifu w dolnej części:
Pozdrawiam, Wojtek.
- safari28
Świetna robota Wojtek tak trzymaj ja przerzuciłem się na lotnictwo co nie znaczy że nie chce i nie zamierzam wrócić do Was warunki warsztatowe mi niestety na to nie pozwalają. Z planami masz całkowitą
rację. Wszystkie podróby i kopie to gówno. Ja tak przez ebaya rozpieprzyłem najlepszy samolot któremu poświeciłem rok czasu był źle lub celowo wyznaczony środek ciężkości i niestety klapa.
Cały czas obserwuję kogę i nie mogę wyjść z podziwu z tego co się tutaj wyprawia
może z czymś mniej skomplikowanym wyskoczę tylko nie wiem czy mnie koga z powrotem na swoje łono przyjmie
rację. Wszystkie podróby i kopie to gówno. Ja tak przez ebaya rozpieprzyłem najlepszy samolot któremu poświeciłem rok czasu był źle lub celowo wyznaczony środek ciężkości i niestety klapa.
Cały czas obserwuję kogę i nie mogę wyjść z podziwu z tego co się tutaj wyprawia
może z czymś mniej skomplikowanym wyskoczę tylko nie wiem czy mnie koga z powrotem na swoje łono przyjmie
-
Popieram, ślicznie i mam nadzieje że kiedyś będę tak potrafił. Przepraszam, że napiszę coś nie na temat, ale...safari28, robiliście sobie z dziecko nawzajem zdjęcie profilowe? Ciekawy bieg okoliczności.
- safari28
Sorry za OT z dzieckiem się nie znamy ja robiłem kope lat temu przy west bay może dziecko też tam było
- Dziecko
- Lokalizacja: {"name":"Polska starogard gda\u0144ski","desc":"","lat":"","lng":""}
Ja tą fotkę robiłem w jastrzębiej górze, pochodzi ona z wakacji 2018.
Sorry za offtop.
Sorry za offtop.