Żółty Lew
- Emerjan
Re: Żółty Lew
To już ze zdjęcia widać że krętlik jest nie byle jaki. Z pewnością jest to newralgiczny punkt całego ropa. Też miałem taki przypadek że na początku wszystko szło dobrze a po miesiącu nie używania kropelka oleju maszynowego przyschła w krętliku z zaczęło się zrywanie nitki. Założenie nowego krętlika pomogło. Problem jest w zakupie czegoś dobrego. Niech Ci służy długo i namiętnie. Pozdrawiam Janek
- ataman
Cytując Kaźmirza Pawlaka: Nadejszła wiekopomna chwila.... Prawie dokładnie po 10 latach od rozpoczęcia budowy na maszcie zawisł pierwszy żagiel
. Liny jeszcze nie ponaciągane, ale żagiel na foku wisi.

Pozdrawiam
- ataman
Drugi żagiel powieszony, przyszedł czas na kotwice. Zamierzałem wyciąć drewniane i pomalować jakimś gun metal Tamiji czy innej Pactry. Ale w międzyczasie rozmawiałem z koleżanką, napomknąłem, że czas na kotwice, a ona spytała: "będziesz odlewał?" ... No i tym pytaniem namówiła mnie do trochę trudniejszej zabawy. Pewnie drewniane byłyby bardziej idealnie gładkie, ale te są przynajmniej jak prawdziwe - metalowe
. Jeszcze trochę je pogłaskam pilniczkiem i potem czernienie.

Pozdrawiam
- oksal
Skontaktuj się z Marianem. Da Ci przepis na azotan miedzi, który poczerni Ci te odlewy ołowiowo-cynowe, lub tez ołowiowe, ewentualnie cynowe.
Ogólnie temat masz do ogarnięcia, nawet poniżej 1m^2 wolnej przestrzeni od żony itp.
- ataman
- ataman
Kotwice gotowe do podwieszenia, czas na wywieszenie bandery. Jako, że bandery na Żółtym Lwie mają dość skomplikowany wzór i pędzelkowanie byłoby okrutnie trudne, wymyśliłem, że se flagi wydrukuje.
Pierwsza próba na drukarce plujce atramentowej całkowicie nieudana, atrament w większości przeleciał przez materiał i bardziej intensywny był malunek na kartce pod materiałem niż na samym materiale.
Więc postanowiłem spróbować na laserze. Jednak kartka w laserze przechodzi przez układ rolek i to spowodowało, że pierwsza próba była nieudana. Mianowicie materiał przykleiłem tylko po brzegach do kartki i przechodząc przez rolki materiał się sfałdował i malunek zniekształcił. Więc druga próba: materiał przyklejony całą powierzchnią do kartki samoprzylepnej - i to dało radę. A na modelu wygląda to tak:
Pierwsza próba na drukarce plujce atramentowej całkowicie nieudana, atrament w większości przeleciał przez materiał i bardziej intensywny był malunek na kartce pod materiałem niż na samym materiale.
Więc postanowiłem spróbować na laserze. Jednak kartka w laserze przechodzi przez układ rolek i to spowodowało, że pierwsza próba była nieudana. Mianowicie materiał przykleiłem tylko po brzegach do kartki i przechodząc przez rolki materiał się sfałdował i malunek zniekształcił. Więc druga próba: materiał przyklejony całą powierzchnią do kartki samoprzylepnej - i to dało radę. A na modelu wygląda to tak:
Pozdrawiam
- ataman
- Kazek
- sferoida
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}