La Belle 1684 - szkielet 1:24

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotras

Re: La Belle 1684 - szkielet 1:24

Post autor: Piotras »

Witam ponownie,
Pokrótce chciałbym pokazać jak odrysowuje, jak nanoszę na listewkę i jak wycinam wręgi do LB.
Oczywiście na samym początku tego nie pokaże bo pierw pochwale się jak wyszedł ryjek tudzież dziób mojej LB.
DSC_0151.jpg

DSC_0152.jpg

No a teraz zaczynam to co sobie wymyśliłem do sposobu do odrysowania, naniesienia na listewkę elementów wręgi i ich wycięcie reszta klejenia powinna pokazać się we wtorek no może w środę, a jak nie to czwartek. Pewnie Ameryki nie odkryłem z moim sposobem na wykonanie wręg, nigdzie tego sposobu nie widziałem ( muszę to opatentować) jako że jestem prostym chłopkiem z Ustki posilę się cytatem:
"Jak to się robi, a robi się to tak"
Na początku odrysowuję połówkę wręgi na kalkę ( dość proste ale trzeba się starać )
DSC_0156.jpg

Następnie odbijam kształt połówki wręgi na kartkę bloku milimetrowego i odbity kształt poprawiam ołówkiem.
DSC_0157.jpg

Następnie kalkę z odrysowana połówką wręgi składam na pół w osi wręgi i odbijam ją na kalce i w ten oto tajemniczy sposób powstaje mi cała wręga ( nawet Dynamo z Discovery Chanel nie wie jak to się dzieję)
DSC_0158.jpg

To co się odbiło poprawiam ołówkiem żeby było ładniej i lepiej widoczne bo kształt może się zatrzeć ( i co wtedy?)
DSC_0159.jpg

Więc biorę kalkę i to co na niej się odbiło odbijam na litewkę oczywiście są to odpowiednie elementy składowe wręgi na całą wręgę (ha masło maślane)
DSC_0160.jpg

Tak wygląda u mnie listewka z naniesionymi elementami składowymi na całą jedną wręgę.
DSC_0161.jpg

Tak wyglądają owe elementy po wycięciu i wstępnym przymierzeniu do naszej, o sory mojej wręgi.
DSC_0164.jpg

Później na bloku milimetrowym "odbijam", nanoszę ważne punkty wręgi po przeciwnej stronie jej osi i owe punkty łączę ze sobą ( chyba w tym roku na maturze będą zadania tego typu " Połącz zaznaczone punkty i napisz co Ci wyszło")
DSC_0162.jpg

DSC_0163.jpg

Reszta w następnym odcinku pod tytułem KNOW HOW oj jakoś tak.
Awatar użytkownika
Piotras

To do tej pory udało mi się już zrobić.
DSC_0154.jpg

DSC_0155.jpg
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Trochę pogmatwałeś z tym przerysowywaniem wręg.Drukarka ma program
przerzucania ujęć z prawej na lewo i nie musisz kopiować albo rysować
punktowo drugiej strony.Wystarczy skleić obie połówki wzdłuż osi
symetrii.Ponieważ wręgi składają się z kilku sklejanych części,wycinałem
szablony z bristolu i dopiero nanosiłem na listwy do wycięcia.Było łatwiej chociaż kopiowałem też i bezpośrednio przez kalkę.Najtrudniej będzie z wręgami od strony rufy i dziobu.Szlifowanie skosów.To ułatwi naklejony pasek z obu stron skopiowany z rysunku wręgi.Pozdrawiam.Kazimierz.
Załączniki
kolaż.jpg
DSC07887.JPG
DSC07887.JPG (162.24 KiB) Przejrzano 6164 razy
Ostatnio zmieniony 09 mar 2013, 11:18 przez kagra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

I jeszcze jedno ujęcie.Powodzenia.
Załączniki
xx.jpg
Awatar użytkownika
Piotras

Dziękuję Kaziu za podpowiedź bo do tej pory nie miałem pojęcia że jest możliwość drukowania planu całej wręgi z połówki będę musiał to sobie jakoś ogarnąć. Chciałem też przeprosić za mój wczorajszy post o wręgach bo pisałem go pod wpływem i trochę mnie fantazja ułańska z tekstami poniosła.
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

Ostatnio coraz częściej pojawiają się "takie" wpisy pod wpływem ;) chyba pasuje otworzyć nowy dział na forum specjalnie pod takie "okazje" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Piotras

Witam, chciałem pokazać drugą część mojego sposobu wykonania wręg.
Wycięte wcześniej elementy wręgi szlifuje powierzchnie styku z kolejnym elementem wręgi na mojej super szlifierce czołowej.
Wycięte wcześniej elementy wręgi szlifuje powierzchnie styku z kolejnym elementem wręgi na mojej super szlifierce czołowej.

DSC_0168.jpg

Na wcześniej odrysowanym szablonie wręgi na bloku milimetrowym układam elementy wręgi i sklejam po dwa elementy na raz i układam no to obciążenie. Po kilku minutach cykl powtarzam i tak do sklejenia całej wręgi( po między blok milimetrowy, a wręgę którą sklejam wkładam folie żeby klej nie przykleił się do bloku).
Na wcześniej odrysowanym szablonie wręgi na bloku milimetrowym układam elementy wręgi i sklejam po dwa elementy na raz i układam no to obciążenie. Po kilku minutach cykl powtarzam i tak do sklejenia całej wręgi( po między blok milimetrowy, a wręgę którą sklejam wkładam folie żeby klej nie przykleił się do bloku).

DSC_0170.jpg

Gotowa wręga. Po sklejeniu wręgi odkładam na noc pod obciążeniem do całkowitego wyschnięcia kleju.
Gotowa wręga. Po sklejeniu wręgi odkładam na noc pod obciążeniem do całkowitego wyschnięcia kleju.
Awatar użytkownika
Piotras

12 wręg z wręgą M w stronę dziobu posklejane, a kolejne powoli się kleją. W sumie sklejonych mam już 15 wręg a do zrobienia zostało jeszcze 14.
DSC_0173.jpg

DSC_0175.jpg
Awatar użytkownika
Piotras

Klejenie wręg skończone teraz zaczynam ich powolne szlifowanie.
DSC_0179.jpg

DSC_0180.jpg

DSC_0182.jpg

DSC_0183.jpg
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

No to teraz dopiero się zacznie robota na poważnie , właśnie szlifowanie do kształtu to żmudna i odpowiedzialna robota , wszystko od tego zależy
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ