Witam ponownie,
Pokrótce chciałbym pokazać jak odrysowuje, jak nanoszę na listewkę i jak wycinam wręgi do LB.
Oczywiście na samym początku tego nie pokaże bo pierw pochwale się jak wyszedł ryjek tudzież dziób mojej LB.
No a teraz zaczynam to co sobie wymyśliłem do sposobu do odrysowania, naniesienia na listewkę elementów wręgi i ich wycięcie reszta klejenia powinna pokazać się we wtorek no może w środę, a jak nie to czwartek. Pewnie Ameryki nie odkryłem z moim sposobem na wykonanie wręg, nigdzie tego sposobu nie widziałem ( muszę to opatentować) jako że jestem prostym chłopkiem z Ustki posilę się cytatem:
"Jak to się robi, a robi się to tak"
Na początku odrysowuję połówkę wręgi na kalkę ( dość proste ale trzeba się starać )
Następnie odbijam kształt połówki wręgi na kartkę bloku milimetrowego i odbity kształt poprawiam ołówkiem.
Następnie kalkę z odrysowana połówką wręgi składam na pół w osi wręgi i odbijam ją na kalce i w ten oto tajemniczy sposób powstaje mi cała wręga ( nawet Dynamo z Discovery Chanel nie wie jak to się dzieję)
To co się odbiło poprawiam ołówkiem żeby było ładniej i lepiej widoczne bo kształt może się zatrzeć ( i co wtedy?)
Więc biorę kalkę i to co na niej się odbiło odbijam na litewkę oczywiście są to odpowiednie elementy składowe wręgi na całą wręgę (ha masło maślane)
Tak wygląda u mnie listewka z naniesionymi elementami składowymi na całą jedną wręgę.
Tak wyglądają owe elementy po wycięciu i wstępnym przymierzeniu do naszej, o sory mojej wręgi.
Później na bloku milimetrowym "odbijam", nanoszę ważne punkty wręgi po przeciwnej stronie jej osi i owe punkty łączę ze sobą ( chyba w tym roku na maturze będą zadania tego typu " Połącz zaznaczone punkty i napisz co Ci wyszło")
Reszta w następnym odcinku pod tytułem KNOW HOW oj jakoś tak.
La Belle 1684 - szkielet 1:24
- Piotras
Re: La Belle 1684 - szkielet 1:24
To do tej pory udało mi się już zrobić.
- kagra
Trochę pogmatwałeś z tym przerysowywaniem wręg.Drukarka ma program
przerzucania ujęć z prawej na lewo i nie musisz kopiować albo rysować
punktowo drugiej strony.Wystarczy skleić obie połówki wzdłuż osi
symetrii.Ponieważ wręgi składają się z kilku sklejanych części,wycinałem
szablony z bristolu i dopiero nanosiłem na listwy do wycięcia.Było łatwiej chociaż kopiowałem też i bezpośrednio przez kalkę.Najtrudniej będzie z wręgami od strony rufy i dziobu.Szlifowanie skosów.To ułatwi naklejony pasek z obu stron skopiowany z rysunku wręgi.Pozdrawiam.Kazimierz.
przerzucania ujęć z prawej na lewo i nie musisz kopiować albo rysować
punktowo drugiej strony.Wystarczy skleić obie połówki wzdłuż osi
symetrii.Ponieważ wręgi składają się z kilku sklejanych części,wycinałem
szablony z bristolu i dopiero nanosiłem na listwy do wycięcia.Było łatwiej chociaż kopiowałem też i bezpośrednio przez kalkę.Najtrudniej będzie z wręgami od strony rufy i dziobu.Szlifowanie skosów.To ułatwi naklejony pasek z obu stron skopiowany z rysunku wręgi.Pozdrawiam.Kazimierz.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2013, 11:18 przez kagra, łącznie zmieniany 1 raz.
- kagra
- Piotras
Dziękuję Kaziu za podpowiedź bo do tej pory nie miałem pojęcia że jest możliwość drukowania planu całej wręgi z połówki będę musiał to sobie jakoś ogarnąć. Chciałem też przeprosić za mój wczorajszy post o wręgach bo pisałem go pod wpływem i trochę mnie fantazja ułańska z tekstami poniosła.
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Ostatnio coraz częściej pojawiają się "takie" wpisy pod wpływem
chyba pasuje otworzyć nowy dział na forum specjalnie pod takie "okazje" 

- Piotras
Witam, chciałem pokazać drugą część mojego sposobu wykonania wręg.
- Piotras
12 wręg z wręgą M w stronę dziobu posklejane, a kolejne powoli się kleją. W sumie sklejonych mam już 15 wręg a do zrobienia zostało jeszcze 14.
- Piotras
Klejenie wręg skończone teraz zaczynam ich powolne szlifowanie.
- mirek
No to teraz dopiero się zacznie robota na poważnie , właśnie szlifowanie do kształtu to żmudna i odpowiedzialna robota , wszystko od tego zależy
Pozdrawiam Mirek Rybus