Materiał na kopyto to lipa którą dostałem od Pana Lipy ( dzięki) pierwszy raz miałem z tym drewnem do czynienia i jest bardzo fajne do obróbki. Deska miała ok 20 mm grubości więc na kopyto skleiłem ze sobą dwa kawałki co by grubość była większa. Następnie wyciąłem i oszlifowałem wstępny kształt, zarys szalupy i naniosłem na to co powstało linie gdzie będą znajdowały się wręgi szalupy.
Następnie znowu od Lipy ( Przemek) dostałem karton na wykonanie szablonu szalupy ( dzięki ) żeby mieć wzornik ile jeszcze i gdzie muszę spiłować kopyto żeby uzyskać kształt szalupy.
Przy szlifowaniu i tak nie używałem tego szablonu bo było to dość nie wygodne i przykładałem do danej linii na kopycie dany numer wręgi i szlifowałem do uzyskania gotowego kształtu. Wstępny kształt szlifowałem przy pomocy Proxxona z papierem ściernym o gradacji 60, a później papier ścierny na małym "klocku" i na koniec już szlifowanie z "wolnej ręki"

Pierw wyszło mi takie kopyto:
Już się nawet cieszyłem że jako tako coś wyszło, ale u Awasa w relacji się dopatrzyłem że kopyto mam źle zrobione i wszystko zacząłem od nowa. Za drugim podejściem powstało takie kopyto różnice są dość spore.
Wpust pod ( nie znam fachowej nazwy tego elementu

cdn.