Witam. Tym razem stocznia jaką zrobiłem ( oczywiście jeszcze nie skończona jutro będę ją kończył) jeszcze nie wyregulowana tylko tak złożyłem na sztukę zobaczyć czy jest to w miare dokładnie. Wzorowałem się na stoczniach do LB z różnych forum i wybrałem takie rozwiązanie. Mam nadzieję, że jakiś dużych błędów nie zrobiłem i pomoże przy dalszej pracy nad modelem jako że to moja pierwsza taka konstrukcja ( nie licząc stoczni do HMS Victory, ale tama się nie liczy bo wykonanie było na 3-).
Witam, nie obyło się bez problemów co do wykonania stoczni. Po wycięciu i wstępnej przymiarce okazało się że rufa i wręga nr.17 za cholerę nie mieszczą się na swoim miejscu. Sprawdzałem, mierzyłem, przymierzałem i dzięki internetowi doszedłem co jest nie tak.
Jak widać na zdjęciach przerwa między stocznią, a rufą jest znaczna i okazało się, że źle wyciąłem kształt kadłuba w stoczni i stąd całe kłopoty. Nie chciało mi się wycinać otworu, kształtu kadłuba na nowej płycie ( też nie miałem drugiego arkusza planów którego użyłem do zbudowania stoczni) i dokleiłem odpowiednie kawałki których brakowało przy rufie. Po wyschnięciu kleju i wstępnym przymierzeniu wszystko pasuje i chyba jest tak jak być powinno. Przy dziobie też muszę nanieść małe poprawki i ten etap będę miał za sobą. Tu widać jak wyglądały elementy które musiałem dokleić:
Czy jesteś pewien, że źle wyciąłeś a nie jest tak przypadkiem, że za nisko to umocowałeś na śrubach, bo mam wrażenie, że jak byś to podniósł to by pasowało? Sprawdziłeś czy masz dobra wysokość z planami? Jeżeli złą masz wysokość a dorobiłeś na rufie i dziobie to i tak ci reszta wręg nie będzie pasować. Na planach sa różne takie rzuty, ale każdy jest z innej wysokości i trzeba to porównać z planami z pozycji bocznej.
Przyznałem się, że taką stocznie robiłem pierwszy raz i poszło coś źle. Nie chciałem zadawać pytań na forum i górną płytę stoczni zamocowałem na wysokości linii wodnej ( tak sobie wywnioskowałem z różnych zdjęć na różnych forach). Mierzyłem pozostałe wręgi, ich szerokości w najszerszym miejscu i całość pasuję tylko było coś nie tak z rufą. Jeszcze będę musiał nanieść małe poprawki na dziobie ( oczywiście zgodnie z planami bo po doklejeniu elementów do stoczni linia "wycinania" kształtu kadłuba się zmieniła i będę musiał na dziobie też poprawić).
No widzisz a trza było pytania zadawać gdyż problem w tym ze pewnie ten rzut górny jest z wyższej części kadłuba a nie z linii wodnej wystarczy ze sprawdzisz, z której wysokości i będzie ok. Na pewno na planach masz wyznaczone i pokazane linie, z której wysokości to jest. Osobiście wątpię żeby takie stocznie były robione na wysokości linii wodnej, bo za duży problem z przycięciem tego jest raczej z wysokości pierwszego lub drugiego pokładu wtedy lepiej układać wregi zwłaszcza na rufie i dziobie . PS : Z tego co widać wyciąłeś na pozycji lini tzw lh więc i na tej wysokości musisz umieścic stocznię to jest gdzieś na wysokości pierszego pokładu ale na różnych planach może być różnie