Złota Łania w stoczni

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ataman

Odp:Złota Łania w stoczni

Post autor: ataman »

marten_kuna napisał:
Atamanie drogi! Czy tego Boczara masz na xero czy skan? /myślę sprytnie o ewentualnym uzyskaniu, jak to pirat:laugh: /. Ciągle słyszę o tej książce, a dopaść jej jakoś nie mogę...

Mam xero..... ale nasz kolega, który obecnie słabuje.. (życzmy mu wszyscy jak najwiecej zdrowia) prosił mnie o zeskanowanie... wiec. myślę, że za jakis czas, za pare tygodni...;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Ataman, którego masz Boczara, są podobno dwie jego ksiązki.
Krzysztof
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
ataman

krzysztof napisał:
Ataman, którego masz Boczara, są podobno dwie jego ksiązki.
Krzysztof

troche mnie zaskoczyłes... nie przypominam sobie, abym gdzies natknał sie na bibliografie sugerująca, że Boczar popełnił dwie ksiązki o Smoku. ja mam: Galeona Zygmunta Augusta, Próba rekonstrukcji, 1973, w serii: Monografie z dziejów Nauki i Techniki, zeszyt LXXXVI, PAN, Zakład Historii Nauki i Techniki
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

minął tydzien.. coś tam podłubałem przy swoim modelu:..
Okleiłem drugą burte.. teraz jest oklejone równomiernie z dwóch stron
Na jednym zdjęciu pokazuje kształt wręgi wymuszający "wypukłość pokładu ( to o czym pisał DSławek w odniesieniu do modelu Banderasa}
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Zdecydowałem się na zrobienie pokładów "poza" okrętem i wklejenie juz gotowych do modelu. Tu prezentowany pokad jest jescze nie wklejony, (jeszcze nie gotowy w całości). wymyśliłem, że jak zrobie w ten sposób, to łatwiej mi będzie wyszlifowac pokład, i łatwiej go "obrobic". Planuje, zgodnie z planami , wykleic burty od środka i przykleic "listwe przypodłogową" na styku burt i pokładu (tak jest w planach) . Myślę, że po tych zabiegoach wszystko bedzie ok.
Belka podpierająca pokład na jednej wrędze też jest prowizoryczna, służyła tylko do położenia do zdjęcia papierowej "imitacji" pokładu górnego. w rzeczywistości będzie to belka o której już pisałem, uściślając uwagę Sławka, przy wrędze będzie ona 2x4mm, na środku 4x4 mm, przez co powstanie łuk.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

witam :) :) szanowny Bogdanie mam pytanie czy uszczelnienia na pokładzie robiłeś tak jak ja (jeśli tak to za wolno przeciągałeś mazak)Podrugie czy można dokupić ustniki do fajek
Obrazek
Awatar użytkownika
ataman

Sławek Kromer napisał:
witam :) :) szanowny Bogdanie mam pytanie czy uszczelnienia na pokładzie robiłeś tak jak ja (jeśli tak to za wolno przeciągałeś mazak)

Nie, zrobiłem tak: deseczke o grubości 4 mm pomalowałem z obu stron czarnym tuszem (z braku farby) i potem pod krajzege i na paski 2 mm... nastepnie pokroiłem toto na moduł podstawowy 4 x 60 mm i te węższe koncóweczki tez chciałem tuszem, ale tenże juz tu za mocno wsiąkał (widac na jednej deseczce) wiec reszte tak jak Ty, mazakiem.. ale tylko te krótsze boki...
O fajkach na priva
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Troche czasu mineło od poprzedniej relacji, coś tam w międzyczasie pokleiłem, pare błędów popełniłem :silly: , dzis udało mi sie aparat dorwac, wiec pozwalam sobie pokazac conieco.

Obrazek
podciągnąłem troche nadbudówki. i tu pierwsza kucha: po oklejeniu "na wyrost" odrysowałem z planów kształt nadbudówek, przeniosłem na naklejone listewki.. odrysowałem.. i dalej ciąć toto tarczka na wałku od dremelka.. no i okazało sie, że nie przemyślałem do końca, coś plan nie zgrał się z moim modelem, i nadbudówki wyszły za niskie... trza było dokleic dodatkowe listewki, aby podnieść ich wysokość. (widoczne szczególnie przy wyższej nadbudówce rufowej) Zakładając, że model bedzie pomalowany jak w planach, nie bedzie sie to rzucac w oczy... ale ja myślałem, coby z niego kolorowej pisanki jednak nie robic..:(

Obrazek
Obrazek

kolejnymbłędem było to, że przygotowałem sobie dwa rodzaje listewek na deski pokładowe, jeden pociąłem, próbując krajzege, i uznałem, że wyszło nie do konca jak chciałem.. i przystępując do robienia pokładu głównego, pociąłem nowe listewki, z innego drewna. A że pokłady robie "poza" modelem... to zabierając się za pokłady górne... wziąłem te próbne listewki.. i dopiero przymierzając do modelu... zorientowałem się... Teraz trza bedzie odpowiednio bejce dobierac, aby uzyskały przynajmniej podobny kolor.... a chciałem, aby były jaśniejsze od poszycia kadłuba..

Obrazek
A to tak dla pokazania skali modelu...;)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

Skończyłem poszywamie kadłuba.. Obawiałem się, jak to wyjdzie, jak się bedą układały listewki w dolnej części kadłuba, ale jakoś to wyszło.
Robiłem to bez cyrkla redukcyjnego, bez battenów.. ot tak na oko..scieniałem listewki przy dziobie i jakoś tak same sie jako tako ułożyły. Ale ja tam w samozadowolenie nie popadam. myślę, że jak pokaże to co mi wyszło, to paru doświadczonych kolegów dorzuci pare uwag, jak to należałoby zrobic, aby było lepiej, bardziej prawidłowo.. (najprawidłowsze działania: cyrkiel, batteny juz teoretycznie były rozpracowane, ale myślę o takich uwagach jak: czy listewki na dziobie powinny sie bardziej wznosic, iśc bardziej po łuku czy tp...praktyczne uwagi..)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ataman

No i jeszcze pare zdjeć tego, jak wyglada teraz kadłub:
Obrazek
Obrazek
Obrazek