Tak jest w oryginale:
HMS Victory - kolejny ;)
- rczarnec
Re: HMS Victory - kolejny ;)
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Robert Czarnecki
- Karrex
rczarnec pisze:...Tak jest w oryginale
...
Z tą małą różnicą, że na masztach są METALOWE OBEJMY, a nie OWIJKI z liny. Na wcześniejszych malowaniach obejmy były czarne (obecnie na masztach pod pokładem obejmy są nadal czarne),
http://www.flickr.com/photos/striderv/4438252751/
tak jak na modelu w Portsmouth.

W kolekcji (wg której robi Przemek) były też owijki na poprzeczce kotwicy, a na Victory, na poprzeczkach są (i były) metalowe obejmy.
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

- Rado
No kwestia "oryginalności" okrętu w którym ponad połowa kałuba została tak czy inaczej wymieniona jest mocno dyskusyjna (warto np zerknąć na historię pokładów i materiał z którego obecnie są wykonane).
http://erka.ovh.org/
- pdyner
Uff dawno mnie nie było. Można by było wymyślać różne przyczyny (ciocia zabrała aparat, stryjek pojechał na wczasy i zabrał mode ze sobą itp
) ale prawda jest taka, że lenia miałem i potem nie mogłem się z powrotem do roboty zebrać
. Ale jakoś się przemogłem ( znacząco pomógł mi w tym widok powiększającego się stosiku kolejnych zeszytów kolekcjii. Tyle słowem wstępu, teraz zdjęcia:
Przybył fokmaszt, "jakieś" drobiazgi na kadłubie oraz warstwa farby:

to zdjęcie jest mocno obcięte z góry bo na całym widać jak mi fokmaszt na prawą burtę ucieka

Pojawiły sie też reje fokmasztu:

oraz grotmasztu

i komplet ław wantowych dla obu masztów

Przybył fokmaszt, "jakieś" drobiazgi na kadłubie oraz warstwa farby:

to zdjęcie jest mocno obcięte z góry bo na całym widać jak mi fokmaszt na prawą burtę ucieka

Pojawiły sie też reje fokmasztu:

oraz grotmasztu

i komplet ław wantowych dla obu masztów

Pozdrawiam Przemek
- pdyner
Ahoj
Wykonałem szafki na flagi sygnałowe. Dwa (słownie dwa) ujęcia z produkcji ( bo za bardzo nie ma co fotografować)

I tak wygląda szafka lewoburtowa:

skoro są to szafki na flagi sygnałowe, to muszą być i flagi
:

a tak się będą prezentować na modelu:

Wykonałem szafki na flagi sygnałowe. Dwa (słownie dwa) ujęcia z produkcji ( bo za bardzo nie ma co fotografować)

I tak wygląda szafka lewoburtowa:

skoro są to szafki na flagi sygnałowe, to muszą być i flagi

a tak się będą prezentować na modelu:

Pozdrawiam Przemek
- pdyner
Witam Serdecznie Szanowne Grono
Tak sobie dłubie przy tym moim Vitku, to i trzeba by zameścić jakieś zdjęcia. Podczas nieobecności na forum wystrugałem prawie wszystkie potrzebne patyki
, zostały tylko te przynależące do bukszprytu.
Na pokładzie przybyło troszkę drobiazgów:
Wykonałem kilka klapek na furty działowe. Z dumą przyznaję, że je troszkę ulepszyłem, ponieważ w/g DA liny przechodziły na wylot klapki, a ja dorobiłem coś na wzór oryginalnych uchwytów
Tak sobie dłubie przy tym moim Vitku, to i trzeba by zameścić jakieś zdjęcia. Podczas nieobecności na forum wystrugałem prawie wszystkie potrzebne patyki

Na pokładzie przybyło troszkę drobiazgów:
Wykonałem kilka klapek na furty działowe. Z dumą przyznaję, że je troszkę ulepszyłem, ponieważ w/g DA liny przechodziły na wylot klapki, a ja dorobiłem coś na wzór oryginalnych uchwytów

Pozdrawiam Przemek
- pdyner
Dłubie sobie przy jak to nazywam pachołkach. Metoda ogólnie znana:
Całość ma 10mm długości. Pozostało mi do zrobienia jeszcze 33
. I jak zrobić, żeby były choć trochę do siebie podobne??
Całość ma 10mm długości. Pozostało mi do zrobienia jeszcze 33

Pozdrawiam Przemek
- pdyner
Trochę aktualizacji po dłuuuugiej przerwie. Model prezentuje się teraz tak:

I trochę szczegółów:

Powyżej widać jeszcze ślady po przesuwaniu dolnej listwy ozdobnej, bo sie te złocenia nie chciały zmieścić. To jest kolejna wada budowy w odcinkach. O ile się nie mylę, nie była wcześniej podana odległość pomiedzy listwami
I dalej:

I trochę szczegółów:

Powyżej widać jeszcze ślady po przesuwaniu dolnej listwy ozdobnej, bo sie te złocenia nie chciały zmieścić. To jest kolejna wada budowy w odcinkach. O ile się nie mylę, nie była wcześniej podana odległość pomiedzy listwami

I dalej:

Pozdrawiam Przemek
- Jarcio
Pdyner, mam taką małą sugestię. W pachołach, które znajdują się w dziobowej części, po obu stronach bukszprytu powinny znajdować się po trzy oka, z uwagi na to, że mocowane tam były po trzy liny. Do dolnego oka był mocowany fokstensztag (na sterburcie) i dodatkowy fokstensztag (na bakburcie), do środkowych sztagi delfiniaka (wewnętrzny i środkowy) a do górnych oczek sztag zewnętrzny delfiniaka (na sterburcie) i fokbramsztag (na bakburcie).
Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jarek
- pdyner
Cześć
Dzięki Jarcio za informację. Z dodaniem tych oczek poczekam co wymyśli DeA. Zabrałem się za kolejną rzecz spędzającą sen z moich oczu
. A mianowicie mocowanie ław wantowych i odciągów jufersów.
DeA proponuje zawijać drut na 2mm listewce i takie cóś wychodzi:

(zdjęcia zaczerpnięte z oficjalnej relacji na ModelSpace: http://forum.model-space.co.uk/default.aspx?g=posts&t=3242 )
Mnie się trochę nie podobały, więc zrobiłem swoje używając szpilek :

Jako, że te mnie zadowalają to zostałomi jeszcze jakieś 120 do zrobienia
Dzięki Jarcio za informację. Z dodaniem tych oczek poczekam co wymyśli DeA. Zabrałem się za kolejną rzecz spędzającą sen z moich oczu

DeA proponuje zawijać drut na 2mm listewce i takie cóś wychodzi:

(zdjęcia zaczerpnięte z oficjalnej relacji na ModelSpace: http://forum.model-space.co.uk/default.aspx?g=posts&t=3242 )
Mnie się trochę nie podobały, więc zrobiłem swoje używając szpilek :

Jako, że te mnie zadowalają to zostałomi jeszcze jakieś 120 do zrobienia
Pozdrawiam Przemek