HMS Royal William 1719

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oksal

Re: HMS Royal William 1719

Post autor: oksal »

To mam pierwsza uproszczoną lawetę. Jeszcze 27. Z przymiarek jestem zadowolony. Pytanie do Kazia (Kagry): poznajesz lufę? :) Swego czasu jak byłem u Ciebie, to od ręki wytoczyłeś dla mojego syna na pamiątkę ot taki kształcik:) Młody przechował lufę do dziś, która prawie idealnie pasuje. Jest nieco za smukła, ale przy przymiarkach daje lepsze spojrzenie na końcowy efekt.

RW228.jpg

RW229.jpg

RW230.jpg
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Adam,swój produkt poznaję,chociaż teraz byłby chyba lepszy ;) .Armaty to jakie zamierzasz?:żywica,metal czy inne tworzywo?Jesteśmy na podobnym etapie.Zbroimy się.Pozdrawiam.K.
Awatar użytkownika
Piatnik81

Post autor: Piatnik81 »

Oksal dla Ciebie to uproszczona laweta a dla mnie, to co przedstawiłeś, to takie małe dzieło sztuki :-) Buduję model w podobnej skali. Zdradź proszę z jakiego drewna zrobiłeś lawety i w jaki sposób wyciąłeś takie ładne kółka?
Pozdrawiam serdecznie! Piotr
-------------------------------------------
W porcie: Dżonka
W stoczni: Elżbietański galeon Revenge
Awatar użytkownika
oksal

Kazik, Ty jesteś kilka miesięcy do przodu. A może i nawet rok? Nie zamierzam Cię gonić;)
Piatnik81: co do drewna, to jest to sztacheta olchowa z castoramy. Kółka robię po jednej parze na miniszlifierce. Są nawleczone na wałek i przecierane na papierze ściernym naklejonym na kawałku płaskiego drewnianego klocka. Jak będę robić kolejne, to wrzucę fotkę z obróbki.
Awatar użytkownika
oksal

Obiecana fotorelacja z "kołowania". Zaczynam wrzucać fotki;)
1) cyrklowanie;) po cyrklowaniu a przed odcięciem wiercę otwory na oś
RW231.jpg

2) odcinanie, staram się ciąć co najmniej w ośmiokąt
RW232.jpg

3) nasadzam surowe kółka na wałek
RW233.jpg

4) obróbka na mniszlifierce, na tym klocku mam naklejone dwa papiery 180 i 360, ale też mam klocki z papierami 200 + 240, 800 +1000, 1000 + 1200
RW234.jpg

5) pierwsza para
RW235.jpg

6) gotowy komplet na jedną lawetę
RW236.jpg
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

Adam,pomysł jak najbardziej słuszny.Ale jakbyś zamocował wiertarkę w statywie.Nanizał 4 albo 6 wyciętych ośmiokątów.Jedno mniejsze kółeczko,albo tulejka jako dystans i docisnął do uchwytu.Na dole np. na sklejce nakleić próg ustalający średnicę kółek.Deseczka z papierem pod kątem prostym i heja...Ma się wtedy pewność,że wszystkie średnice bedą idealnie takie same.
Ja toczyłem wałki na tokarce i odcinałem ale miałem problem z nawiercaniem otworów.Podsunąłeś mi dobry pomysł.Teraz bym robił tym sposobem.Pozdrawiam.Kazik.
Awatar użytkownika
oksal

kagra pisze:...Ale jakbyś zamocował wiertarkę w statywie.Nanizał 4 albo 6 wyciętych ośmiokątów.Jedno mniejsze kółeczko,albo tulejka jako dystans i docisnął do uchwytu.Na dole np. na sklejce nakleić próg ustalający średnicę kółek.Deseczka z papierem pod kątem prostym i heja...Ma się wtedy pewność,że wszystkie średnice bedą idealnie takie same...

Faktycznie, masz rację. Twój pomysł przyspiesza wykonanie i odpada co jakiś czas sprawdzanie średnicy. Muszę suwmiarkę brać w łapy kilka razy na jedna parę. Prawdę mówiąc to można taki przyrząd zrobić, ale przy mojej prędkości prac to raczej nie ma znaczenia. I tak "cud" że wczoraj i dziś siadłem do stoczni i po jednej lawecie zrobiłem. Pospamuję trochę zdjęciami;) na których widać uproszczenia lawet, rzeczywiste mają inną konstrukcję wewnątrz wózków

RW237.jpg

RW238.jpg
Awatar użytkownika
oksal

Coś postrugałem. Niedużo. 14 szt. uproszczonych lawet zamyka mi lewą burtę głównego pokładu bateryjnego

RW239.jpg

RW240.jpg

RW241.jpg
Awatar użytkownika
oksal

Uproszczone lawety głównego pokładu bateryjnego mam gotowe. Jeszcze uproszczony kabestan, cztery otwory pod wylew pomp i dwa w ćwiartkach rufowych pod (chyba?) liny i kładę II pokład bateryjny:)

RW242.jpg
Załączniki
RW243.jpg
Awatar użytkownika
oksal

Od paru dni ćwiczę budowę kabestanu na podstawie dwóch dokumentacji HMS Bellona i HMS Pandora. Powinien być podwójny i mieć okucia, ale to wersja uproszczona, schowana pod pokładem. Jeszcze czeka mnie jeden taki pomiędzy grotmasztem i bezanmasztem, a ogólnie to kilka.

RW244.jpg

RW245.jpg
ODPOWIEDZ