Santisima Trinidad

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Santisima Trinidad - Lawety

Post autor: space85 »

Udało mi się do tej pory wyciąć 6 lawet. Pozostały w nich do zrobienia jeszcze koła oraz wszelkie olinowanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Umocowałem w nich kilka okuć, na które naniosłem troszkę oksydy i farby miedzianej

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda gotowa laweta z armatą. Kolej na liny. Nie wiem czy jeszcze coś do niej dodać. Myślałem nad okuciami zamykającymi armatę w lawecie ale muszę znaleźć dobry materiał.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze jedno zdjęcie z wyglądem pokładu

Obrazek

Mam tylko jedno pytanie dotyczące mocowania lawet na pokładzie. Widziałem wersje, w których na dole z tyłu lawety znajdują siędwa okucia; na czym się wzorowałem. Jednak są też takie które przedstawiają tylko jedno okucie. Dlatego zastanawiam się czy to jest błąd, czy może tak zostać.
Widziałem też że na niższych pokładach są 2 okucia ale jak to się ma do górnego. Proszę o poradę.

Korzystając z okazji jeszcze raz wszystkim kogowiczom życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
Awatar użytkownika
space85

Witam i z przerażeniem patrze jaki tu bałagan;) Cóż jak to mówią studenci sesja się skończyła więc trzeba się brać do roboty;p

Postanowiłem troszkę zająć się statkiem i zamieszczam póki co zdjęcia z jednym gotowym działem na głównym pokładzie. Teraz trzeba nadgonić ten zmarnowany czas na egazminy;) Chętnie się dowiem czy działa mogą tak wyglądać. Pozdrawiam wszystkich kogowiczów:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Bloczki masz za duże :ohmy: . Nie dało by się wymienić na mniejsze ? I ostrożnie z lakierem, bo może wydaje mi się, ale te lawety za bardzo się błyszczą.
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

witam
słoneczka bardzo ładne ułożone ale są żle wykonane muszą być z tej samej linki jaka przechodzi przez bloczki przy dziale a na fotce są to dwie liny o różnych grubościach
Obrazek
po drugie przy dziale powinny być trzy słoneczka a nie dwa Dwa po bokach i jedno z tyłu
Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek »

Ale gapa ze mnie :( .
Zwróciłem uwagę na wielkość bloczków a nie zauważyłem tego błędu. Sławek ma rację.
Słoneczko leżące przy lawecie to nie jeszcze jeden element wyposażenia pokładu, ale końcówka liny danej talii.
Awatar użytkownika
space85

Problem polega na tym, że to najmniejsze bloczki jakie udało mi się dostać. Może to przewiązy na bloczkach dają taki efekt powiększenia? Co do lin to jeszcze eksperymentuję natomiast jeśli chodzi o lakier to musiał to być efekt lampy z aparatu bo w normalnym świetle lawety się nie błyszczą lecz są matowe. Pozdrawiam i dziękuję za opinię.
Awatar użytkownika
space85

Poprawiłem dzisiaj liny od bloków. Teraz są takiej samej grubości. Brakuje jeszcze jednej nad groszem ale zrobię ją już później. Wczoraj dostawiłem jeszcze drugie działo.

Mam pytanie czy na pokładzie powinny się znajdować przy każdym dziale elementy typu amunicja, beczki, wiadra i inny sprzęt związany z artylerią Mogłoby wyglądać nawet ładnie ale nie chcę zbytnio zagracić pokładu. Tu i tak będzie dość ciasno. Proszę o porady i ewentualnie co sami widzielibyście na pokładzie swoich ST.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
space85

W chwili przerwy między lawetami mały relaks przy bukszprycie. Narazie tylko przymiarka no i jeszcze trzeba go skończyć;)
Obrazek
Awatar użytkownika
space85

O:Santisima Trinidad

Moje prace nad ST idą powoli...bardzo powoli!. Mógłbym przysiąc, że w zasadzie się nie poruszają;) Znany tekst i bardzo pasuje do tego co dzieje się w mojej relacji ostatnimi czasy:)

Właśnie nadganiam braki i ostro męczę obie burty. Nie ma litości, nie ma spania. Kawa to podstawa i do roboty;)

Dzisiaj zakończyłem bodowę bukszprytu i jestem bliski finalizacji jednej z burt. Drugiej też już niewiele brakuje.

Tak na marginesie, może to dziwnie zabrzmi i proszę się nie śmiać;) ale poszukuję planów Carnej Perły. Jeśli ktoś takowe posiada to szczerze będę się starał ozłocić.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

O:Santisima Trinidad

Post autor: Karrex »

space85 napisał:
Tak na marginesie, może to dziwnie zabrzmi i proszę się nie śmiać;) ale poszukuję planów Carnej Perły. Jeśli ktoś takowe posiada to szczerze będę się starał ozłocić.

Zanim prześmiewcy zabiorą głos ;) masz linka:

http://www.mell-papa.net/BP001.html
Zobacz też relację z budowy Latającego Holendra:

http://www.mell-papa.net/FD-001.html
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
ODPOWIEDZ