Santisima Trinidad

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Santisima Trinidad - kajuty oficerskie

Post autor: Karrex »

space85 pisze:...
Piętra podzieliłem po 2,8 cm więc myślę, że starczy i mikro kapitan nie będzie się przy każdym wchodzeniu do kajuty walił o mikro strop w mikro głowę :)
...

Myślę, że z tym komfortem dla mikro VIPów (2,5 metra) to lekko przesadziłeś ;) .
Nie wiem czy zrobiłeś to celowo czy przez pomyłkę, ale galeria rufowa zawiera się w trzech pokładach, a nie dwóch (na górnym - quarter deck - balkon i kajuta kapitana, wł. salon dzienny, na środkowym - upper deck - balkon i salon admirała, na dolnym - middle deck - okna mesy i kajut oficerów).

Obrazek

W Twoim rozwiązaniu nie dostrzegam międzypokładu z mesą i kajutami oficerów. Brak tego pokładu i oficerów wyjaśniałby czemu sprzymierzone siły francusko-hiszpańskie przegrały pod Trafalgarem i czemu Santisima Trinidad stała się (na krótko) pryzem brytyjskim ;) :lol:

Tak to wyglądało na Victory:
HMS.VICTORY-73.jpg
Victory14.jpg
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: Santisima Trinidad

Post autor: space85 »

Bardzo ciekawe stwierdzenie z tym brytyjskim okrętem:) u mnie wygląda to tak jakby wszyscy oficerowie zostali wybici więc na cóż komu puste kabiny. Pierwotnie miałem pomysł aby zrobić dół wyższy a góry nie dizelić już na pół tylko zasłonić wszystkie okna ale pozostawić poświatę od diod. Teraz Karolu podkusiłeś mnie aby jednak zrobić 3 pokłady. Nie wiem czy dobrze to przeliczyłem w tej skali ale w takim razie powinny mieć one wysokość 1.84cm każdy. No i jak ja zrobię centymetrową wiolonczelę, która jest inspiracją po pewnym filmie:) Kto oglądał to wie:) a przy okazji jako muzyk muszę coś zostawić. Dobrze, że nie wpadłem na pomysł budowania skrzypiec bo na filmie też były:) Pewnie miałyby one jakieś 3mm:)
Awatar użytkownika
space85

Dzisiaj zbudowaem 3 pokłady ale sprzęty jakie zamieszczę w kajucie będą widoczne tylko na środkowym poziomie. Dolny i górny będą rozświetlone ale zasłonięte. W końcu oficer też ma prawo do prywatności i nie należy podglądać co tam robi:). Także dzisiaj w starciu ja kontra mikroskop wygrałem pojedynek i powstał pierwszy z przedmiotów jakie będą znajdowały sięw kajucie oficerskiej. Poniżej zostawiam zdjęcia gdyby ktoś chciał spróbować zrobić instrument. Niestety nie mogłem go nastroić więc zdjąłem struny:)
Załączniki
Gotowa wiolonczela
Gotowa wiolonczela
Dodatkowo podpórka, i mostek pod struny. Struny? hmm opcjonalnie bo i tak nie brzmią basowo:D
Dodatkowo podpórka, i mostek pod struny. Struny? hmm opcjonalnie bo i tak nie brzmią basowo:D
5.jpg
Gryf...chyba najgorsze co było do zrobienia razem z podstrunnicą pomalowaną bejcą hebanową
Gryf...chyba najgorsze co było do zrobienia razem z podstrunnicą pomalowaną bejcą hebanową
połączone obie części
połączone obie części
naklejony i wymodelowany cieńki pasek papieru
naklejony i wymodelowany cieńki pasek papieru
Wzór wycięty z forniru brzozowego 0,6mm
Wzór wycięty z forniru brzozowego 0,6mm
Awatar użytkownika
Karrex

O ile znam się na lutnictwie ;) , to mam wrażenie, że gryf jest jakby troszkę za długi, ale skoro to jest instrument XVIII wieczny, to pewnie wtedy takie robili :lol: .
Muszę Cię zmartwić, wg miary monetarnej ;) wyszło mi, że zrobiłeś nie wiolonczelę (dł. pudła 75 - 80 cm), a kontrabas :shock: :lol: i to nie ten zwykły, znany wszystkim kontrabas, tylko coś co plasuje się między violon da gamba sub-base (ponad 2,4 m), a Oktobasem (ponad 3,9 m, z 1849) :shock: .
Obrazek
Myślę, że Twój instrument (wielkością) bardziej pasuje do projektu "Czarna Perła" niż "Santisima Trinidad" ;) :lol: .
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
space85

no powiedzmy, że wyszedł kontrabas:p a gryf zawsze można upiłowac:) i tak będzie tylko oparty o krzesło pod kątem bo pionowo się nie zmieści co jest dziwne:D Karolu możesz mi podać wymiary stołu i szafki z Twojej kajuty? U mnie będzie parę (drobiazgów) a od tego trzeba będzie zacząć.
Awatar użytkownika
space85

już wiem, mogę też powiesić ten kontrabas na ścianie jako trofeum:D Ten gryf faktycznie trzeba upiłować o ok 1/4 długości. Jęśli dobrze pamiętam to viola da gamba była dość szeroka w biodrach:D ale nie jestem do końca pewien. muszę to sprawdzić. Gdyby tak było to po obcięciu gryfu o 1/4 mogłby się w nią przeobrazić. W każdym razie informacja jest do sprawdzenia.
Awatar użytkownika
space85

Pierwsze szkice prawdopodobnych rzeczy w kajucie....tylko gdzie ja upchnę tyle rupieci:p
Załączniki
IMGA0972.JPG
IMGA0972.JPG (88.49 KiB) Przejrzano 6189 razy
IMGA0971.JPG
IMGA0971.JPG (75.07 KiB) Przejrzano 6189 razy
IMGA0970.JPG
IMGA0969.JPG
Awatar użytkownika
Karrex

space85 pisze:...
tylko gdzie ja upchnę tyle rupieci :P
...

Z tymi meblami to się za bardzo nie rozpędzaj, masz bardzo ograniczoną przestrzeń (połowę salonu i violona :lol: ) i na każdej ściance (i burcie) drzwi:
2 pary balkonowych,
po jednych na burcie,
2 (do 3) na ściance działowej (od dzielenia nie od działa ;) ). Ja błędnie dałem tu jedne :oops: .
Pełnowymiarowy salon:
02salon.jpg
02salon.jpg (83.49 KiB) Przejrzano 6091 razy

Wnętrze Victory - model Doris
20091216165048-58970-full.jpg

Obrazek

A jest tyle fajnych sekretarzyków czy sekreter ;)
714px-Schreibkabinett_18_Jh_rem.jpg
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
space85

Dzisiaj zrobiłem sekretarzyk + akcesoria. mini pióro w kałamarzu, dziennik kapitański oraz zwiniętą mapę.
Załączniki
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Awatar użytkownika
Motyl

Post autor: Motyl »

Trochę grubaśna ta mapa, z czego ją zrobiłeś? Ja bym Ci polecił bletke do skrecania tytoniu, jest o wiele cieńsza np. Huzar za 1.20zł w kiosku 60szt. ;)
ODPOWIEDZ