Santisima Trinidad
- Karrex
O:Santisima Trinidad
Oczywiście nie ma problemu. Po to się wypluwamy na tych forach aby jeden uczył się od drugiego:)
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- space85
- Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}
...Myślę, że trochę za późno o tym pomyślałeś (oświetlenie i salon trzeba było wykonać znacznie wcześniej).
Wyjaśniam dlaczego: salon będziesz mógł wykonać wycinając otwór w ostatniej (12) wrędze i tu spotka Cię rozczarowanie - między podłogą a sufitem masz tylko 15mm - czwarty pokład wychodzi na wysokości okien.
...
Właśnie wiem ale nie martwię się tym puki co. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Nie wiem czy można by zrobić najwyższe piętro salonu poprostu z imitacją zasłon w oknach przez które będzie przebijało ciepłe żółte światło. Może to mogłaby pomóc. Przez to dolne pokłady będą widoczne, a najwyższy będzie zasłonięty, jednak mimo wszystko oświetlony. W każdym razie to jedno z rozwiązań. Nad innymi też myślę cały czas.:) Dziękuję za zdjęcia i tą informację.
- space85
To jedno z rozwiązań Twojego problemu, drugi jaki mi się nasuwa to usunięcie aż do otworu działowego i wklejenie jeszcze raz lub naklejenie jasnych listew między odbojnicami na tym co masz.
Myślałem nad wklejeniem jeszcze raz jasnych listew lub wycięcie ich do pierwszego poszycia. Nie pomyślałem natomiast o tych kolejnych wzmoncieniach. Bardzo fajny pomysł. Z któregoś napewno skorzystam. Jak to dobrze mieć ratunek i oparcie w innych ludziach. Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)
- Karrex
Forumowicze są w tej nie najlepszej sytuacji, że nie widzą modelu. Ty go widzisz więc wybierz metodę, która najlepiej rozwiąże problem.
Powodzenia
Powodzenia
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- space85
Witam;) Znów troszeczkę zaniedbałem tą relację:whistle: ale to nie znaczy wcale, że nie pracowałem nad poprawkami do Santisimy. Wręcz przeciwnie, poprawiłem listwy poszycia pod odbojnicami na dziobie. Już nie zakrzywiają się ku dołowi kadłuba, lecz układają się prosto. Pobawiłem się także z układem listew na rufie ale puki co nie zamieszczam tutaj zdjęcia, gdyż jeszcze nie wszystko ułożyło się po mojej myśli:unsure: Puki co dziób okrętu z zamontowaną stewą:)

- space85
Przez najbliższe 2 tygodnie jestem nieosiągalny. Muszę przetrząsnąć wszelkie źródła na temat ryfy Santisimy i w tym celu szykuję drobny wypad poza granicę naszego pięknego kraju. Jeśli ktoś potrzebuje jakieś plany czy informacje na temat swoich modeli to mogę poszukać lub postarać się coś zdobyć gdy będę na miejscu. Jeszcze jutro wieczorem zajrzę na Kogę w celu sprawdzenia czy ktoś jest zainteresowany. Proszę przesyłać prywatne wiadomości. Pozdrawiam;)
Dzięki wszystkim zainteresowanym za wysłanie wiadomości. Postaram się cos znaleźć na te tematy. Do usłyszenia za 2 tygodnie
Dzięki wszystkim zainteresowanym za wysłanie wiadomości. Postaram się cos znaleźć na te tematy. Do usłyszenia za 2 tygodnie
- space85
Witam wszystkich po trzytygodniowej nieobecności. Przywiozłem troszkę materiałów w postaci zdjęć modeli z muzeum morskiego w Hamburgu. Jutro zamieszczę tutaj informacje jakie modele udało się uwiecznić na fotografii. Jeśli ktoś będzie zainteresowany zdjęciami, ktróegoś z modeli to proszę pisać. Fotki wyślę na maila
Co do mojej relacji to miałem wiele czasu na przemyślenia odnośnie budowy i sporo zyskałem przez ten wyjazd. Dzisiaj skoro świt zacząłem męczyć sterburtę i udało mi się całą obramować furtami. Jutro poznęcam się troszkę nad bakburtą żeby nie było, że tylko z jednej strony:whistle:
Jestem bardzo ciekaw opinii na temat poprawionego kadłuba na dziobie. Konkretnie chodzi tu o listwy poszycia między 2 a 3 odbojnicą. Wcześniej szły zakrętem w dół co zostało troszkę skrytykowane, a że uwielbiam słowa krytyki od razu zabrałem się za reperację:) Dobra co ja tu będę się rozwlekał. Pisarzem nie jestem, sami oceńcie. Pozdrawiam:)
To dość zdeformowane miejsce na rufie pod stewę to tylko efekt stojącego tam słoika z terpentyną:)

Co do mojej relacji to miałem wiele czasu na przemyślenia odnośnie budowy i sporo zyskałem przez ten wyjazd. Dzisiaj skoro świt zacząłem męczyć sterburtę i udało mi się całą obramować furtami. Jutro poznęcam się troszkę nad bakburtą żeby nie było, że tylko z jednej strony:whistle:
Jestem bardzo ciekaw opinii na temat poprawionego kadłuba na dziobie. Konkretnie chodzi tu o listwy poszycia między 2 a 3 odbojnicą. Wcześniej szły zakrętem w dół co zostało troszkę skrytykowane, a że uwielbiam słowa krytyki od razu zabrałem się za reperację:) Dobra co ja tu będę się rozwlekał. Pisarzem nie jestem, sami oceńcie. Pozdrawiam:)

To dość zdeformowane miejsce na rufie pod stewę to tylko efekt stojącego tam słoika z terpentyną:)

- Smok_740
Witam
Osobiscie to mi sie podoba ale zobaczymy co powiedza eksperci.
Pogratulowac bo wyglada bardzo ladnie.
Pozdrawiam
Smok_740
Osobiscie to mi sie podoba ale zobaczymy co powiedza eksperci.
Pogratulowac bo wyglada bardzo ladnie.
Pozdrawiam
Smok_740
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
- space85
- space85
Dzisiaj postanowiłem troszeczkę ruszyć górny pokład. Zabrałem się za malowanie lawet pod działa. Nie wiem czy kolor nie wyszedł zbyt jasny ale to też efekt błysku aparatu.