Santisima Trinidad
- space85
- Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}
O:Santisima Trinidad
Nie mogę się zabrać za ostatnią baterię:whistle: Wycinanie luków pod armaty (zgroza) ileż można:lol: Tak jak dolne poszycie było bardzo fajne tak to jest..."nie fajne:) " Czekam na odbojnice:)

- space85
Skończyłem dzisiaj jedną burtę głównego poszycia i zabrałem się za instalowanie odbojnic. Jutro czeka mnie to samo z drugą burtą

- space85
Tak to mniej więcej wygląda. W zasadzie mniej bo światło do zdjęć nie pozwala na więcejB)

- Tomek Aleksinski
space85 napisał:
Nie moja w tym sprawa, ale widze, ze wybrales jednak ciernista droge budowy swego modelu (metoda prob i bledow), zamiast wykorzystac informacje na internecie bardziej doswiadczonych modelarzy i budowac szybciej, latwiej i z mniejsza iloscia zmarnowanego materialu, unikajac jednoczesnie bledow.
A przeciez na internecie jest tego cala masa (w jezykach obcych, jak i w polskim). Wystarczy tylko troche poguglowac...
Niemniej jednak, nie znajac Twego pierworodnego zamyslu (byc moze, chcesz samemu brnac i w ten sposob sie uczyc), nie bede wiecej sie wtracal do Twego modelu.
Zycze duzo satysfakcji i doswiadczenia podczas budowy ST! :)
Skończyłem dzisiaj jedną burtę głównego poszycia i zabrałem się za instalowanie odbojnic. Jutro czeka mnie to samo z drugą burtą:angry: Początkowo nie miałem pomysłu jak wygiąć ten orzech na odbojnice do tego stopnia aby oplatał kadłub w ten sposób. do tego celu zniszczyłem około 15 listewek tego twardego przez co trudnego w kształtowaniu materiału. Jak się później okazło niepotrzebnie, chociaż metodą prób i błędów doszedłem do całkiem zadowalającego efektu. Najpierw napoczyłem listwy we wrzątku kilka razy przez co włókna troszkę zaczęły się poddawać. Jednak nie dało to jeszcze rezultatów jakich oczekiwałem. następował taki charakterystyczny trzask "ctyt:woohoo: " no i po ptokach a w sadzie po listewkach, a kosz coraz bardziej się zapełniał odpadami:( Wpadłem na pomysł, że wezmę młotek i zacznę ubijać namoczone wcześniej włókna. Jakie było moje zdziwienie :blink: potem zamyślenie :huh: a potem juz tylko radocha jak z prostej listewki zrobiłem prawie idealne kółko:woohoo:
[/img]
Nie moja w tym sprawa, ale widze, ze wybrales jednak ciernista droge budowy swego modelu (metoda prob i bledow), zamiast wykorzystac informacje na internecie bardziej doswiadczonych modelarzy i budowac szybciej, latwiej i z mniejsza iloscia zmarnowanego materialu, unikajac jednoczesnie bledow.
A przeciez na internecie jest tego cala masa (w jezykach obcych, jak i w polskim). Wystarczy tylko troche poguglowac...
Niemniej jednak, nie znajac Twego pierworodnego zamyslu (byc moze, chcesz samemu brnac i w ten sposob sie uczyc), nie bede wiecej sie wtracal do Twego modelu.
Zycze duzo satysfakcji i doswiadczenia podczas budowy ST! :)
- Jarek
Andrzej, szkoda, że nie zwracasz uwagi na szczegóły, zresztą bardzo istotne. Model takiego żaglowca kosztuje dużo pracy a pozwalasz sobie na takie błędy:
Tak nie budowano poszycia na okrętach. O klinach w dolnej części mówiono już, a jednak nie wyciągasz wniosków. Wydaje mi się, że Tobie zależy tylko na pokryciu całego kadłuba drewnem i nie zwracasz uwagi jak to wyjdzie. A przecież to jest najważniejsze. Tutaj liczy się precyzja wykonania a co za tym idzie efekt końcowy.
Powodzenia w dalszej budowie.

Tak nie budowano poszycia na okrętach. O klinach w dolnej części mówiono już, a jednak nie wyciągasz wniosków. Wydaje mi się, że Tobie zależy tylko na pokryciu całego kadłuba drewnem i nie zwracasz uwagi jak to wyjdzie. A przecież to jest najważniejsze. Tutaj liczy się precyzja wykonania a co za tym idzie efekt końcowy.
Powodzenia w dalszej budowie.
- space85
Witam. Dzięki wielkie za te wskazówki. postaram się to jakoś naprawić. Nie chodzi o to, że chce to jak najszybciej pokryć drewnem tylko takie mam informacje z tych planów budowy jakie dostaję. Teraz jedynie chyba mogę te błędy poprostu jakoś zamaskować aby nie było ich widać :) Mogę za te uchybienia podziękować ludziom z De Agostini:angry: Cóż tak człowiek zbiera doświadczenia i jak Pan też wspomniał kiedyś w swoim poście "człowiek cały czas uczy się na swoich błędach". Puki co, wszystko da się naprawić. Zabieram się za robotę:) Wasze wypowiedzi jeszcze bardziej motywują mnie do pracy;)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Leon27
Masz Spice to szczęście że nad Tobą się poznęcają trochę ale coś tam wyniesiesz z tego a w moich relacjach nic nie piszą. Ja zadaje pytania bo tez nie jestem mistrzem szkutnictwa a Santisma do prostych raczej się nie zalicza i zero reakcji ze strony ogladających. A wątpię żebym robił idealnie:)))) Na razie jesteśmy na podobnym etapie budowy. Zobaczymy który z nas wogóle go skończy:)))))
- Karrex
space85 napisał:
Myślę, że trochę za późno o tym pomyślałeś (oświetlenie i salon trzeba było wykonać znacznie wcześniej).
Wyjaśniam dlaczego: salon będziesz mógł wykonać wycinając otwór w ostatniej (12) wrędze i tu spotka Cię rozczarowanie - między podłogą a sufitem masz tylko 15mm - czwarty pokład wychodzi na wysokości okien.
Trzeba by było obniżyć go o jakieś 6 mm, na tym etapie budowy co jesteś, będzie trochę trudne, ale wykonalne.
Powodzenia
...Mam zamiar troszkę urozmaicić ten model budując oświetloną w środku rufę, a co za tym idzie możliwość oglądania pokładów oficerskich przez okna rufy...
Myślę, że trochę za późno o tym pomyślałeś (oświetlenie i salon trzeba było wykonać znacznie wcześniej).
Wyjaśniam dlaczego: salon będziesz mógł wykonać wycinając otwór w ostatniej (12) wrędze i tu spotka Cię rozczarowanie - między podłogą a sufitem masz tylko 15mm - czwarty pokład wychodzi na wysokości okien.

Trzeba by było obniżyć go o jakieś 6 mm, na tym etapie budowy co jesteś, będzie trochę trudne, ale wykonalne.
Powodzenia
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- Karrex
Druga sprawa: listwy na dziobie - przy poszywaniu jasnymi listwami troszkę miałeś pecha, gdyż tam gdzie zrobiłeś poprawnie (między czwartą a trzecią linią odbojnic) zostanie to zasłonięte wzmocnieniem stewy i otworów lin kotwicznych.
W moim poszywaniu (jak widać na fotce) nie popełniłem tego błędu, mimo tego zdecydowałem się na zrobienie jeszcze jednego wzmocnienia.
To jedno z rozwiązań Twojego problemu, drugi jaki mi się nasuwa to usunięcie aż do otworu działowego i wklejenie jeszcze raz lub naklejenie jasnych listew między odbojnicami na tym co masz.

W moim poszywaniu (jak widać na fotce) nie popełniłem tego błędu, mimo tego zdecydowałem się na zrobienie jeszcze jednego wzmocnienia.

To jedno z rozwiązań Twojego problemu, drugi jaki mi się nasuwa to usunięcie aż do otworu działowego i wklejenie jeszcze raz lub naklejenie jasnych listew między odbojnicami na tym co masz.
Pozdrawiam
Karol
Pozłotnictwo

Karol
Pozłotnictwo

- spite
Karrex oglądam twoją relację z zaciekawieniem na zaprzyjaźnionym forum. Bardzo mi się podoba twoje wykonanie. Niektóre elementy budowy chyba podpatrzę z Twojej relacji :) mam nadzieję że nie będziesz mi miał tego za złe