Santisima Trinidad

Opisy budowy jednostek żaglowych
Awatar użytkownika
space85
Lokalizacja: {"name":" Cz\u0119stochowa","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Santisima Trinidad - Dziób

Post autor: space85 »

Prace jak zwykle się wleką ale powkręcałem to tu, to tam pare szpileczek oczkowych oraz zrobiłem nagielbanki z naglami oraz kołkownice. Pora teraz na ciężką artylerię w tej części statku.
Obrazek
Awatar użytkownika
space85

O:Santisima Trinidad - Dziób

Dzisiaj zamknąłem część dziobową i pracuję dalej nad zaśmiecaniem pokładu:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
space85

O:Santisima Trinidad - alrtyleria

Cały dzień spędziłem nad ozdabianiem pokładu;p Pora na drugą burtę z wantami i wyblinkami.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
space85

O:Santisima Trinidad - Wanty i wyblinki

Prawie skończyłem dzisiaj drugą stronę want z wyblinkami przy grotmaszcie. Jak dobrze pójdzie to jutro ją zakończę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

space85 napisał:
Prawie skończyłem dzisiaj drugą stronę want z wyblinkami przy grotmaszcie. Jak dobrze pójdzie to jutro ją zakończę.

Mam do Ciebie priśbę. Chciałbym abyś opisał dokładnie w jaki sposób wykonałeś te wanty. Szczególnie jak je zakładałeś na maszt. Bo wykonując wanty najpierw na jednej burcie, a później na drugiej mogłeś popełnić błąd. Wanty pętlami powinny być nakładane na maszt naprzemian. Jedna z jednej burty, druga z drugiej burty. Nawet jest ważne, która wanta z której burty powinna być nałożona jako pierwsza. Ja w tej chwili nie pamiętam, z której burty pierwsza ale koledzy praktycy napewno podpowiedzą. Dobrze by było abyś pokazał ostre i jasne zbliżenie want pod marsem. Na razie wykonałeś wanty jednego masztu. Jeżeli popełniłeś błąd maże da się go jeszcze poprawić, a jezeli nie to przynajmniej wykonać poprawnie na pozostałych masztach i wyższych stengach tego masztu.

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
space85

Witam!
Mam do Ciebie priśbę. Chciałbym abyś opisał dokładnie w jaki sposób wykonałeś te wanty. Szczególnie jak je zakładałeś na maszt. Bo wykonując wanty najpierw na jednej burcie, a później na drugiej mogłeś popełnić błąd. Wanty pętlami powinny być nakładane na maszt naprzemian. Jedna z jednej burty, druga z drugiej burty. Nawet jest ważne, która wanta z której burty powinna być nałożona jako pierwsza. Ja w tej chwili nie pamiętam, z której burty pierwsza ale koledzy praktycy napewno podpowiedzą. Dobrze by było abyś pokazał ostre i jasne zbliżenie want pod marsem. Na razie wykonałeś wanty jednego masztu. Jeżeli popełniłeś błąd maże da się go jeszcze poprawić, a jezeli nie to przynajmniej wykonać poprawnie na pozostałych masztach i wyższych stengach tego masztu.

Pozdrawiam

"Hadżi"

Wanty zakładałem naprzemiennie tak jak podane w schemacie. zrobiłem niewielki błąd jedynie przez to że nie wiązałem ich co jedną zmieniając burty. Jednak póki co one są naciągnięte prawidłowo i maszt jest prosty. Posługuję się rysunkiem który zamieściłem chyba 2 lub 3 strony wczesniej. Tam jest zaznaczone jak prawidłowo wiązać wanty i tego się trzymam.
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

space85 napisał:
Wanty zakładałem naprzemiennie tak jak podane w schemacie. zrobiłem niewielki błąd jedynie przez to że nie wiązałem ich co jedną zmieniając burty. Jednak póki co one są naciągnięte prawidłowo i maszt jest prosty. Posługuję się rysunkiem który zamieściłem chyba 2 lub 3 strony wczesniej. Tam jest zaznaczone jak prawidłowo wiązać wanty i tego się trzymam.

Jeżeli tak to wporządku. Na ostatnich zdjęciach trudno się tego dopatrzyć. Z tąd moje pytanie.

Pozdrawiam

"Hadzi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
space85

Zdjęcie wiązania dodam jutro lub w środę. Kolejny maszt będę wiązał na przemian burtami po jednej parze want.
Awatar użytkownika
space85

Zdjęcie wiązania want na topie masztu
Obrazek
Awatar użytkownika
space85

Po troszku wanty zbliżają się do końca. Jeszcze troszkę trzeba powiązać sznurowadła;p
Na dzień dzisiejszy skończone są wszystkie wanty grotmasztu i bezanmasztu. Pozostaje Fokmaszt ale to dopiero po zapchaniu pokładu rupieciami:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ